SEIZE
THE OPPORTUNITY
Despre PILG

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7m.

PILG este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime. În acest context, PILG reprezintă pentru clienţii săi:

O zonă excelentă pentru dezvoltarea afacerii, datorită poziţionării sale strategice, infrastructurii de transport trimodale, mediului de preţ rentabil, precum şi regimului fiscal şi vamal unic.

Un centru regional de logistică la frontiera Uniunii Europene,

cu acces la căile de comunicaţie terestră, calea ferată cu ecartament îngust și larg, și la căile de comunicație fluvială şi maritimă.

Principalul punct fluvio-maritim

direct de distribuţie şi transbordare

în/din Republica Moldova.

Arată
LOCAȚIE

Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este situat la km 133.8 (mila maritimă 72.2) de la Marea Neagră pe fluviul Dunărea.

PILG beneficiază de o poziție strategică datorită amplasării la hotarele Republicii Moldova cu România și Ucraina.

Datorită accesului direct la Marea Neagră pe nave maritime și la țările amplasate de-a lungul Dunării pe barje fluviale,

precum și datorită accesului la conexiunile de cale ferată spre fostele țări CSI si țările membre ale Uniunii Europene,

PILG se transformă într-un centru logistic de importanță majoră nu doar pentru Moldova, dar și pentru întreaga regiune.

Ascunde
Ultimele noutăți
Toate noutățile
10.04.2025
MINISTRUL ENERGIEI A VIZITAT TERMINALUL PETROLIER DIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a vizitat Terminalul Petrolier din Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) , operat de ÎCS Danube Logistics SRL – principalul hub logistic de import al produselor petroliere în Republica Moldova.

 

Ministrul s-a documentat cu privire la capacitățile de stocare din PILG, în contextul pregătirii stocurilor strategice de produse petroliere pentru situații de urgență. Aceste stocuri urmează să fie pregătite începând din anul 2026 și sunt estimate la peste 200.000 de tone, ceea ce constituite o cantitate suficientă pentru 90 de zile de import net mediu zilnic sau 61 de zile de consum.

 

Totodată, au fost discutate și planurile de extindere a parcului industrial din PILG, care numără 50 de rezidenți, investiții de 137 milioane euro și peste 820 de angajați. În cadrul discuțiilor, s-a evidențiat necesitatea majorării livrărilor de gaze naturale de la 650 m³/h la 2500 m³/h, pentru uscarea cerealelor și pentru buna funcționare a activităților tehnologice din port.

 

Foto: Ministerul Energiei al Republicii Moldova

 

Read more
14.03.2025
ECHIPA DANUBE LOGISTICS A FINALIZAT CU SUCCES UN CURS DE INSTRUIRE ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII INDUSTRIALE

Astăzi am finalizat un curs esențial care a completat competențele echipei Danube Logistics de la Terminalul de Produse Petroliere cu informații importante despre exploatarea și întreținerea instalațiilor tehnice și a sistemelor tehnologice utilizate în cadrul depozitelor de produse petroliere. Cursanții noștri urmează să fie atestați și să-și primească permisele de exercitare după finalizarea acestui curs, care este obligatoriu în conformitate cu art. 19 din Legea 151/2022 privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase și cu Regulamentul privind atestarea personalului care activează în domeniul securității industriale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 467/2024.

 

În cadrul cursului au fost abordate aspecte ce țin de regulile fundamentale de securitate industrială la obiectele industrial periculoase, proprietățile fizico-chimice ale produselor petroliere, organizarea și funcționarea depozitelor de produse petroliere, normele de securitate la recepția, transvazarea și depozitarea produselor petroliere.

 

O atenție specială a fost acordată particularităților produselor petroliere cum sunt volatilitatea, inflamabilitatea și stabilitatea chimică, manipulării corecte a produselor la transvazare pentru a preveni scurgeri, incendii și accidente și menținerii stațiilor de pompare în parametri optimi. Un rol aparte în cadrul cursului i-a revenit subiectului privind gestionarea situațiilor de urgență cu abordarea detaliată a măsurile de protecție și a procedurilor obligatorii pentru prevenirea incidentelor.

 

Abordarea practică și interactivă în prezentarea materialelor din cadrul cursului a oferit cursanților o oportunitate consistentă pentru a-și consolida competențele profesionale, care sunt fundamentul siguranței proceselor tehnologice de la Terminalul de Produse Petroliere din PILG.

 

Read more
05.03.2025
AGENȚIA DE MEDIU A APROBAT IMPLEMENTAREA TRANȘEI II A PROIECTULUI CHEIULUI DIN PILG

ÎCS Danube Logistics SRL, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), informează că Agenția de Mediu a Republicii Moldova a aprobat implementarea activității planificate „Finalizarea lucrărilor de construcție a cheiului terminalului de mărfuri generale și containere Tranșa II din PILG, satul Giurgiulești, r-nul Cahul”. În timp ce Tranșa I a proiectului cheiului din PILG, Terminalul de mărfuri generale și containere, este operată la capacitate maximă, a doua tranșă va adăuga încă 70 m de perete de chei, așa cum este prevăzut în proiectul inițial al portului, pentru a elimina impedimentele de navigație și a crește capacitatea de transbordare a portului.

 

Acordul de mediu nr. 10/2296/2025 emis de Agenția de Mediu la 04.03.2025 poate fi consultat aici.

Read more
06.12.2024
MINISTRUL INFRASTRUCTURII ȘI DEZVOLTĂRII REGIONAL VLADIMIR BOLEA A VIZITAT PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Ieri, 5 decembrie 2024, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a vizitat PILG însoțit de secretarul de stat în domeniul transporturi Mircea Păscăluță, directorul Agenției Navale Igor Zaharia și alți reprezentanți ai ministerului și Agenției Navale.

 

În cadrul vizitei, directorul general Mathias von Tucher și directoarea generală adjunctă Ala Aydov ai Danube Logistics au discutat cu ministrul Vladimir Bolea despre oportunitățile și provocările dezvoltării viitoare, abordând mai multe subiecte importante. Administrația Danube Logistics a reiterat necesitatea de a asigura eficiența conexiunilor rutiere și feroviare la port, punctând importanța finalizării a construcției drumului M3 și repararea tronsonului de cale ferată din satul Văleni. De asemenea, reprezentanții Danube Logistics au prezentat viitoarele planuri de investiții care au drept scop creșterea capacității de manipulare a mărfurilor.

 

Ministrul Vladimir Bolea a subliniat rolul important al portului pentru asigurarea fluxurilor comerciale de mărfuri esențiale către și spre Moldova. Participanții la întrevedere au convenit că obiectivul este consolidarea și dezvoltarea în continuare a portului pentru a spori eficiența accesului la transportul maritim și terestru, facilitând comerțul importatorilor și exportatorilor moldoveni.

 

Foto: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Read more