Ultimele noutăți
23.01.2024
VOLUMELE DE TRANSBORDARE DIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI AU CONTINUAT SĂ CREASCĂ ÎN 2023

Volumele de mărfuri transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) au crescut de la 1,83 milioane de tone în 2022 la un nou record de 2,17 milioane de tone în 2023, înregistrând  o creștere de 18,6%. În plus, numărul de containere transbordate a atins un record istoric de 8.460 de unități (8.646 TEU).

 

Noul record a fost determinat în principal de cantitățile mai mari de cereale și semințe exportate, care au sporit cu 55% anul trecut, ajungând la 889 de mii de tone, ceea ce constituie 41% din volumul total de mărfuri transbordate. Importul de produse petroliere a crescut ușor, cu 4%, până la 599 mii de tone, reprezentând 28% din totalul mărfurilor transbordate prin PILG. Creșterea volumelor din 2023 se datorează și majorării cu 26% comparativ cu anul trecut, a exporturilor de ulei de floarea-soarelui, atingând cifra de 248 de mii de tone. De asemenea, și cantitatea de materiale de construcții importate s-a majorat cu 10%, însumând 195 mii de tone, iar importul de îngrășăminte în saci mari, vrac uscat și vrac lichid a continuat să evolueze pozitiv cu o creștere de 48%, ajungând la 119 mii de tone. Scăderi sunt înregistrate la importurile de cărbune și la exporturile de deșeuri metalice.

 

Mathias von Tucher, Directorul general al Danube Logistics SRL, a comentat: „În timp ce în 2023 o parte din volumele de mărfuri transbordate au fost pentru și dinspre Ucraina, în perspectivă ne concentrăm pe satisfacerea necesităților importatorilor și exportatorilor moldoveni. În ultimii doi ani ne-am mărit personalul cu 40% și intenționăm să îl menținem la acest nivel. Intensificarea exporturilor de cereale este, în principal, rezultatul investițiilor recent efectuate în noile instalații de depozitare a cerealelor din port. Pentru a spori capacitatea de încărcare a cerealelor la terminalul nostru de marfă, am achiziționat un încărcător de mare capacitate. În același timp, finalizăm lucrările de pregătire a construcției unui nou terminal universal, care are ca scop mărirea capacității de transbordare a mărfurilor uscate în vrac, a mărfurilor generale și containerelor cu 600 de mii de tone anual. În paralel, planificăm să creștem eficiența prin ridicarea nivelului de automatizare la terminalul de cale ferată pentru mărfuri lichide în vrac și prin digitalizarea proceselor din terminal. Scopul nostru este să oferim servicii mai bune pentru clienții moldoveni prin creșterea capacității disponibile și a eficienței.”

 

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port fluvio-maritim al Republicii Moldova. Începând din 2005, activitatea Danube Logistics SRL este axată pe dezvoltarea portului, acesta devenind unul dintre cele mai de succes de pe Dunăre, facilitând comerțul companiilor moldovenești cu piețele internaționale. Danube Logistics SRL este deținută în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Read more
12.10.2023
INTERVIU - PILG: O CONEXIUNE VITALĂ A REPUBLICII MOLDOVA CU PIEȚELE INTERNAȚIONALE

Directorul general al ÎCS Danube Logistics SRL, dl Mathias von Tucher, a oferit un interviu pentru revista „Moldova în Progres”  despre rolul vital al PILG ca platformă de conexiune cu piețele internaționale (publicat în revista „Moldova în Progres”, ediția 42).

 

PILG: O CONEXIUNE VITALĂ A REPUBLICII MOLDOVA CU PIEȚELE INTERNAȚIONALE

 

MP: Care sunt principalele tipuri de activitate pe care le efectuează Portul Internațional Liber Giurgiulești?

PILG este un nod logistic de importanță strategică care oferă importatorilor și exportatorilor moldoveni servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală. Portul este amplasat pe secțiunea maritimă a fl. Dunărea și permite intrarea barjelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și, respectiv, a navelor cu o capacitate de până la 10.000 tone. În prezent, PILG oferă servicii de transbordare la patru terminale: terminalul petrolier, dotat cu un parc de rezervoare cu o capacitate de 45 000 de tone de combustibil, prin care sunt importate produse petroliere și îngrășăminte lichide și prin care se exportă ulei de floarea-soarelui; două terminale cerealiere prin care se exportă cereale și semințe; și un terminal de mărfuri generale și de containere unde se transbordează o gamă largă de mărfuri, printre care se numără – la import – cărbune, îngrășăminte, oțel și diverse materiale de construcții, cum ar fi nisip, pietre și pietriș, precum și – la export – cereale, DDGS și fier vechi.

În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere.

 

MP: Cum se poziționează portul în raport cu alte porturi din regiune?

Chiar și înainte de războiul din Ucraina, în 2021, volumul de mărfuri transbordate în Portul Internațional Liber Giurgiulești se ridica la peste 1,4 milioane de tone, fapt ce a plasat portul chiar pe locul trei în topul porturilor dunărene. Evident, odată cu începerea războiului, porturile ucrainene de pe Dunăre și-au mărit volumele de mărfuri transbordate, în timp ce volumul mărfurilor transbordate în PILG a crescut cu 30%, ajungând la peste 1,8 M tone în 2022, PILG poziționându-se astfel pe locul 4 printre porturile dunărene. În prima jumătate a anului 2023 am înregistrat o creștere suplimentară de 6%, iar volumul mărfurilor transbordate în port a depășit 1 milion de tone de mărfuri transbordate. Deși extinderea fizică a liniei riverane este limitată de frontierele cu România și Ucraina, Portul Internațional Liber Giurgiulești este proiectat astfel încât să satisfacă în întregime necesitățile Republicii Moldova.

 

MP: Cum se dezvoltă zona parcului de afaceri din PILG?

Pe parcursul ultimilor ani, am înregistrat o creștere substanțială a investițiilor, în special pentru construcția depozitelor de cereale în baza contractelor de sublocațiune pe care le avem încheiate cu unii dintre cei mai mari comercianți de cereale din Moldova. Alte companii și-au exprimat interesul de a lua în sublocațiune terenuri pe teritoriul PILG. Cu părere de rău, teritoriul disponibil în prezent este limitat și suntem în discuții cu guvernul pentru a extinde teritoriul PILG, așa cum este prevăzut în Acordul de Investiții.

 

MP: Care este impactul războiului din Ucraina asupra operațiunilor portuare și cum evaluați recentele atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre?

Războiul din țara vecină Ucraina a schimbat masiv lanțurile de aprovizionare din regiune, iar coridorul Dunării a devenit o linie de salvare majoră pentru Ucraina. PILG contribuie la menținerea lanțurilor de aprovizionare ucrainene prin exportul de cereale și ulei de floarea-soarelui din Ucraina și prin importul de combustibil care este transportat mai departe în Ucraina, chiar și atunci când volumele rămân relativ mici. Cu toate acestea, pentru a face față volumelor suplimentare, Danube Logistics și-a mărit personalul cu peste 25 la sută și a luat mai multe măsuri pentru a extinde capacitățile serviciilor sale.

Desigur, atacurile recente asupra portului vecin Reni sunt îngrijorătoare. În pofida pagubelor substanțiale suferite de infrastructura porturilor ucrainene de la Dunăre, activitățile de transport maritim între porturile fluviale dunărene și Marea Neagră continuă să se desfășoare în ritm obișnuit. În același timp, Ucraina, Moldova și România caută modalități de optimizare în continuare a conexiunilor logistice. Cu suportul din partea inițiativei pentru coridoarele solidarității UE-Ucraina, Comisia Europeană identifică blocajele și încearcă să reducă barierele operaționale și administrative.

 

MP: Care este contribuția Portului Internațional Liber Giurgiulești pentru economia Republicii Moldova?

În primul rând, Danube Logistics precum și alte companii care dețin statutul de rezident în PILG au investit peste 130 de milioane de dolari în infrastructura și instalațiile portuare. Aceste investiții au permis întreprinderilor moldovenești să importe și să exporte mărfuri direct în și din Republica Moldova, fără a depinde de porturile din țările vecine, ceea ce a dus la scăderea prețurilor pentru mărfurile importate și la creșterea competitivității exporturilor moldovenești. Acest avantaj devine și mai vizibil în situațiile de criză, așa cum se întâmplă în prezent, când porturile ucrainene sunt fie închise, fie suprasolicitate din cauza războiului. În al doilea rând, portul aduce o contribuție majoră pe piața forței de muncă prin cele 650 de locuri de muncă oferite de Danube Logistics împreună cu companiile rezidente din port, care asigură venituri lunare stabile pentru populația din zona de sud a țării. În al treilea rând, Danube Logistics plătește anual impozite și contribuții de aproximativ 20 de milioane de lei la bugetul de stat al Republicii Moldova, la care se adaugă impozitele și taxele achitate de toți ceilalți rezidenți ai portului. În general, Republica Moldova are beneficii importante, fără să facă neapărat investiții proprii în port.

 

MP: Cu care destinații de transport operează PILG?

Cel mai important partener comercial este România. Motivul principal este că, în ceea ce privește multe tipuri de mărfuri, portul Constanța este un hub principal, iar Giurgiulești este un port satelit. De exemplu, există livrări regulate de combustibil și cărbune din Constanța. Mai avem și livrări de materiale de construcții și, în special, de agregate din România către Giurgiulești. Alte țări de origine importante sunt Turcia pentru combustibil și Georgia pentru îngrășăminte. Principalele destinații directe de export de cereale pe nave maritime sunt Africa de Nord, în special Egiptul, și Orientul Apropiat, sau prin intermediul barjelor fluviale către Constanța pentru transbordare în nave de dimensiuni mari. Uleiul de floarea-soarelui este, de obicei, livrat direct în Italia, Spania și Portugalia. Deșeurile metalice și DDGS sunt de obicei exportate în Turcia.

 

MP: Există relații cu comunitatea de afaceri italiană?

Nu există multe fluxuri comerciale directe între Moldova și Italia prin Portul Internațional Liber Giurgiulești. De exemplu, există livrări regulate de ulei de floarea-soarelui pe nave maritime către portul Ravenna și, ocazional, livrări de cereale către porturile italiene. Există un potențial de extindere a relațiilor de afaceri, de exemplu, din perspectiva transportului de mărfuri containerizate, în special din porturile din sudul Italiei către Moldova. De asemenea, consider că producătorii italieni din Moldova ar putea importa materii prime sau semifabricate în containere prin Giurgiulești.

 

MP: Care sunt proiectele de dezvoltare a portului în timpul apropiat?

Unul dintre proiectele noastre majore pentru port este construcția unui nou terminal, deoarece cererea de operațiuni de transbordare este atât de mare încât la unele terminale deja lucrăm la capacitate maximă. Ne propunem să definitivăm etapa de proiectare tehnică a noului terminal în următoarele câteva săptămâni și în toamnă să începem licitația pentru lucrările de construcție. Sperăm ca noul terminal să fie finalizat până la sfârșitul anului 2024, pentru a ne extinde capacitatea anuală de transbordare cu încă 700 000 de tone de mărfuri.

 

Read more
05.10.2023
VICEPREMIERUL VLADIMIR BOLEA ȘI MINISTRUL FEDERAL PENTRU ALIMENTAȚIE ȘI AGRICULTURĂ DIN GERMANIA CEM ÖZDEMIR AU EFECTUAT O VIZITĂ ÎN PILG
Astăzi am avut onoarea să găzduim o întrevedere a vicepremierului Vladimir Bolea cu ministrul Federal pentru Alimentație și Agricultură din Germania Cem Özdemir, în cadrul căreia am prezentat capacităţile operaţionale ale Portului Liber Internațional Giurgiulești şi am discutat despre provocările actuale la exportul de mărfuri agricole din R. Moldova.

 

Am avut discuţii la tema zilei şi cu ES Ambasadoarea Germaniei la Chișinău Margret Uebber, reprezentanții de la Alianța Germană pentru Agribusiness și de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

 

În centrul discuţiilor au fost aspecte ce țin de exporturile mărfurilor agricole pe căile navigabile, mecanismele de transbordare și interesul autorităților de a eficientiza și moderniza operațiunile portuare.

 

În cadrul vizitei pe teritoriul PILG, oficialii s-au familiarizat cu infrastructura portuară şi au evaluat investițiile necesare pentru a spori traficul de mărfuri agricole, în cadrul eforturilor comune actuale în vederea susţinerii fermierilor din Republica Moldova.

 

Read more
29.06.2023
MINISTRUL INFRASTRUCTURII ȘI MINISTRUL MEDIULUI AU VIZITAT PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI CU OCAZIA ZILEI DUNĂRII

Danube Logistics a reluat tradiția de a sărbători Ziua Dunării în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) pe 29 iunie. Oaspeți ai evenimentului au fost membrii delegațiilor din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în frunte cu ministrul Lilia Dabija și a Ministerului Mediului în frunte cu ministrul Iordanca-Rodica Iordanov, Consulul General al României la Cahul Dna Anca Corfu, primarul satului Giurgiulești Dna Tatiana Gălățeanu, reprezentanți ai autorităților regionale și locale, investitori din parcul de afaceri PILG și alți agenți economici din regiune.

 

Ziua Dunării este sărbătorită la 29 iunie cu ocazia semnării Convenției din 1994 privind protecția fluviului Dunărea. În această zi, toate cele 14 țări din bazinul Dunării, însumând aproximativ 80 de milioane de locuitori, sărbătoresc Dunărea, râurile care se varsă în ea și rolul lor vital în furnizarea de apă, hrană, energie, recreere, mijloace de trai și transport. În contextul genericului stabilit în acest an pentru Ziua Dunării „Să păstrăm Dunărea albastră!”, Danube Logistics a prezentat ministrului Mediului activitățile și măsurile întreprinse de port pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a menține curate apele Dunării și Prutului.

 

Înainte de a începe sărbătoarea, în cadrul unei întâlniri comune cu delegații atât din partea Ministerului Infrastructurii, cât și a Ministerului Mediului, Danube Logistics a prezentat necesitatea extinderii capacităților de transbordare ale PILG. Terminalul de mărfuri generale existent este utilizat la capacitate maximă, iar importatorii și exportatorii moldoveni, precum și investitorii din parcul de afaceri PILG solicită capacități suplimentare de transbordare. Danube Logistics intenționează să construiască și să opereze un nou chei universal care să permită intrarea navelor cu pescaj de până la 7 m. Darea în exploatare a noului chei este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2024. Directorul general Mathias von Tucher a subliniat că „deși Moldova are doar aproximativ 500 m de mal la Dunăre, dintr-o lungime totală de 2850 km, activitatea portului în această locație face parte din infrastructura vitală pentru Republica Moldova, iar noi ne dorim ca această activitate să fie eficientă din punct de vedere economic și ecologic”.

 

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port fluvio-maritim al Republicii Moldova. Începând din 2005, activitatea Danube Logistics SRL este axată pe dezvoltarea portului, acesta devenind unul dintre cele mai de succes de pe Dunăre, care facilitează comerțul companiilor moldovenești cu piețele internaționale. Danube Logistics SRL este deținută în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

 

Read more
15.05.2023
DANUBE LOGISTICS CONTINUĂ SĂ REDUCĂ NIVELUL EMISIILOR PE TONĂ DE MĂRFURI TRANSBORDATE

Danube Logistics a publicat cel de-al șaptelea raport anual privind amprenta de carbon, întocmit în conformitate cu Protocolul privind gazele cu efect de seră (GES). Raportul nostru pentru anul 2022 prezintă în mod tradițional observații și date despre emisiile de CO2 și echivalent CO2 rezultate din activitățile desfășurate de Danube Logistics pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG).

 

Raportul arată că creșterea cu 26,8% a operaţiunilor de transbordare la terminalul de mărfuri a dus la o creștere de 19,2% a emisiilor de GES generate de activitățile Danube Logistics în Portul Internațional Liber Giurgiulești în 2022, comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, Danube Logistics a făcut progrese în reducerea emisiilor pe tonă de mărfuri transbordate, în principal prin utilizarea sporită a unor manipulatoare de materiale mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și prin utilizarea unor tehnologii moderne de iluminat. În consecință, emisiile de CO2e per tonă de mărfuri transbordate au continuat să scadă, ajungând la 1,14 kg per tonă de mărfuri transbordate.

 

Deoarece combustibilii fosili utilizați pentru motoarele cu ardere internă continuă să fie principala sursă de emisii de CO2, operatorul PILG va căuta să optimizeze consumul de motorină pentru echipamentele portuare și, de asemenea, să achiziționeze echipamente alimentate cu energie electrică.

 

Danube Logistics s-a angajat să-și gestioneze impactul asupra mediului prin măsurarea regulată și monitorizarea emisiilor de GES și prin implementarea măsurilor de reducere a amprentei sale de carbon. Ca un pas spre atingerea obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung, Danube Logistics intenţionează să integreze anul viitor în raportul său anual datele privind emisiile de CO2e generate de rezidenții portului.

 

http://gifp.md/ro/wp-content/files_mf/16837066692023.05.10CarbonFootprintReport2022.pdf

Read more
05.05.2023
ES Ambasadoarea Germaniei a vizitat Portul Internațional Liber Giurgiulești

Astăzi am avut onoarea să o întâmpinăm în port pe Excelența Sa, Dna Margret Uebber, Ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară a Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

Am avut o ocazie excelentă pentru a prezenta pe teren operațiunile noastre curente și proiectele în curs de desfășurare în PILG, menite să faciliteze lanțurile de aprovizionare în regim de import-export din regiune.

Read more
03.05.2023
ȘEFUL DELEGAȚIEI UNIUNII EUROPENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA A EFECTUAT O VIZITĂ ÎN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

La 2 mai 2023, reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în frunte cu Excelența Sa Dl Ambasador Jānis Mažeiks, au vizitat Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Mathias von Tucher, Directorul general al Danube Logistics, a prezentat situația privind dezvoltarea transbordărilor de mărfuri și a investițiilor în zona portuară și a subliniat importanța Uniunii Europene în calitate de partener comercial pentru port. Anul trecut, 63% din mărfurile importate în Republica Moldova prin intermediul portului au fost livrate din statele membre ale UE, iar 62% din mărfurile exportate prin PILG au fost direcționate către UE.

 

După înregistrarea volumului record de 1,8 milioane de tone de mărfuri transbordate în PILG în 2022, terminalul de mărfuri generale continuă să fie utilizat în totalitate. În acest context, Danube Logistics intenționează să construiască o nou chei universal care va oferi o capacitate suplimentară de aproximativ 600 mii de tone. O parte semnificativă a noii capacități va fi alocată companiilor moldovenești care activează în domeniul comerțului cu cereale și care, în prezent, efectuează lucrări de construcție a instalațiilor de depozitare a cerealelor în zona portuară.

 

Pe lângă aspectele operaționale, au fost discutate condițiile-cadru pentru investiții și necesitatea de a continua implementarea reformei justiției pentru a asigura accesul echitabil al investitorilor la justiție și supremația legii în Republica Moldova.

 

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port fluvio-maritim al Republicii Moldova. Începând din 2005, activitatea Danube Logistics SRL este axată pe dezvoltarea portului, acesta devenind unul dintre cele mai de succes de pe Dunăre, care facilitează comerțul companiilor moldovenești cu piețele internaționale. Danube Logistics SRL este deținută în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Read more
24.02.2023
PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI CONTRIBUIE LA SECURITATEA LANȚURILOR DE APROVIZIONARE DIN REGIUNE CA PARTE A CORIDOARELOR SOLIDARITĂȚII ALE UE

Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este solidar cu poporul ucrainean. PILG este o verigă în cadrul Coridoarelor Solidarității create de Uniunea Europeană pentru a oferi posibilitate Ucrainei de a exporta cereale și alte produse și de a importa mărfurile de care are nevoie, de la ajutoare umanitare la furaje și îngrășăminte, prin intermediul rutelor de transport alternative: căi navigabile interioare, cale ferată și infrastructură rutieră.

 

Coridoarele Solidarității reprezintă o cooperare fără precedent între autoritățile și mediul de afaceri din statele membre ale UE, Ucraina și Republica Moldova. În prezent, aceste coridoare au devenit traseul salvator pentru economia Ucrainei.

 

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-237849

Read more
27.01.2023
PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI STABILEȘTE UN NOU RECORD DE MĂRFURI TRANSBORDATE ÎN 2022, ÎN CONTEXTUL EFORTURILOR VITALE PENTRU ASIGURAREA LANȚURILOR DE APROVIZIONARE ÎN REGIUNE

Volumul mărfurilor transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a înregistrat în 2022 un nou record de peste 1,8 milioane de tone, marcând o creștere de 30% față de recordul din anul precedent.

 

Astfel, deși volumul total de peste 1 milion de tone de mărfuri importate a constituit o creștere de 20% comparativ cu anul 2021, volumul de produse petroliere transbordate în terminalul petrolier a înregistrat o creștere de 41%, atingând cifra de 577 mii tone, iar cantitatea de cărbune importat a crescut aproape de 3 ori comparativ cu anul 2021. Au fost transbordate în regim de import 93 mii tone de fertilizanți minerali solizi și lichizi, ceea ce constituie o triplare a volumului comparativ cu anii precedenți. În același timp, a fost înregistrată o scădere considerabilă (-51%) a importurilor de materiale de construcții, în mare parte drept urmare a cererii scăzute pe piața lucrărilor de construcție a drumurilor în prima jumătate a anului.

 

În 2022 a fost înregistrată, de asemenea, o creștere semnificativă de 45% a volumului de mărfuri transbordate în regim de export, acesta ajungând la 811 mii tone. Cea mai mare parte a exporturilor a inclus cereale, semințe de floarea-soarelui și șrot în volum de 574 mii tone, ceea ce a constituit o sporire de 45% comparativ cu 2021. De asemenea, exportul de ulei vegetal a crescut cu 147% față de anul trecut, însumând 196 mii tone. În același timp, au scăzut exporturile de metal uzat cu aproximativ 52% din cauza limitei de capacitate a terminalului de mărfuri generale.

 

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, afirmă următoarele: „În pofida numeroaselor provocări pe parcursul anului trecut, PILG și-a îndeplinit funcția vitală de asigurare a lanțurilor de aprovizionare pentru importatorii și exportatorii moldoveni. Ne referim la importurile de produse petroliere și cărbune prin PILG care contribuie la securitatea energetică a țării, precum și la importurile de fertilizanți lichizi și solizi care asigură stabilitatea aprovizionării cu producție agricolă.

 

În plus, portul s-a dovedit a fi, de asemenea, o soluție utilă pentru susținerea livrărilor către și dinspre Ucraina. O parte semnificativă din combustibilul importat prin PILG este livrat mai departe în Ucraina. În același timp, exportatorii moldoveni au procurat cereale din Ucraina și le-au transbordat prin PILG, contribuind la eforturile internaționale de diminuare a pericolului de criză alimentară provocat de război. De asemenea, ca o soluție pentru a stabiliza traficul de containere către și dinspre Republica Moldova, la sfârșitul anului 2022 unul dintre rezidenții portului a lansat un serviciu de tren bloc pentru transportarea containerelor între PILG și terminalul de containere al portului Constanța.

 

Pentru a face față cererii crescute și pentru a extinde capacitatea operațională a portului, au fost efectuate angajări de personal cu 23% peste cifra angajărilor din 2021 și au fost accelerate investițiile și achizițiile de echipamente. Totodată, tarifele pentru clienți au fost menținute la niveluri rezonabile în sprijinul economiei naționale. Este important de menționat că ne aflăm la etapa finală de proiectare a extinderii terminalului de mărfuri generale utilizat actualmente la capacitatea sa maximă, prin construcția unui chei universal, cu implicarea unei investiții estimate la 7 milioane USD. Astfel, capacitatea de transbordare va fi mărită cu 700 000 de tone pe an, obiectul proiectat urmând să fie dat în exploatare în 2024.”

 

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port fluvio-maritim al Republicii Moldova. Începând din 2005, activitatea Danube Logistics SRL este axată pe dezvoltarea portului, acesta devenind unul dintre cele mai de succes de pe Dunăre, care facilitează comerțul companiilor moldovenești cu piețele internaționale. Danube Logistics SRL este deținută în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

 

Read more
20.12.2022
PILG SALUTĂ INIȚIATIVA DE DIGITALIZARE A FORMALITĂȚILOR VAMALE ÎN PORT

Portul Internațional Liber Giurgiulești (GIFP) salută inițiativa de digitalizare a formalităților vamale în port.

 

La 20 decembrie 2022, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul USAID Moldova pentru Reforme Instituționale și Structurale (MISRA), a desfășurat evenimentul „e-Declarația vamală — un pas major spre digitalizarea procedurilor vamale”.

În cadrul acestui eveniment, reprezentanții PILG au abordat unele aspecte privind vămuirea mărfurilor prin port și au solicitat simplificarea procedurilor vamale.

 

Read more
14.12.2022
DANUBE LOGISTICS A ACHIZIȚIONAT UN NOU GENERATOR DE 700KVA

Danube Logistics a cumpărat un nou generator cu o putere de 700 kVA de la un producător renumit, pentru a asigura operațiunile Danube Logistics în GIFP în perioadele de întreruperi de energie electrică. Cu ajutorul noului generator, asigurăm continuitatea operațiunilor portului, inclusiv încărcarea combustibilului în camioane și cisternele feroviare, blocurile administrative, serviciile vamale, iluminatul portuar și, în special, sistemul nostru de stingere a incendiilor. De asemenea, va fi asigurată alimentarea cu energie electrică de joasă tensiune a mai multor companii rezidente.

Read more
14.11.2022
ANUNȚ

Î.C.S. “Danube Logistics” S.R.L., operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) și inițiatorul proiectului „Extinderea cheiului universal pe fl. Dunăre din Portul International Liber Giurgiulesti (PILG), r-nul Cahul, s. Giurgiulești”, anunță publicul interesat despre posibilitatea consultării documentației privind evaluarea impactului asupra mediului, care este necesară pentru obținerea acordului de mediu pentru activitatea planificată susmenționată.

 

Persoanele interesate pot accesa următoarele acte relevante pe linkurile de mai jos:

 

Publicul interesat poate înainta comentarii/observații justificate şi relevante, în formă scrisă, cu privire la conținutul documentației de evaluare a impactului asupra mediului în termen de 30 zile din data publicării prezentului anunț.

 

Comentariile se pot depune până la data de 14 decembrie 2022 la sediul inițiatorului, Î.C.S. “Danube Logistics” S.R.L., sau pot fi transmise la adresele electronice info@danlog.md, consecomoldova@gmail.com, sau pot fi transmise administrației publice locale precum şi autorității competente pentru protecția mediului care este responsabilă de coordonarea procedurii de evaluare a impactului activității planificate/proiectului asupra mediului.

 

Read more
11.08.2022
ANUNȚ

Î.C.S. “Danube Logistics” S.R.L., operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) și inițiatorul proiectului „Extinderea cheiului universal pe fl. Dunăre din Portul International Liber Giurgiulesti (PILG), r-nul Cahul, s. Giurgiulești” pe terenul cu numărul cadastral 9420102.061, anunță publicul interesat despre posibilitatea consultării Сererii și Proiectului Programului de realizare a evaluării impactului asupra mediului.

 

Decizia nr. 10/2976/2022 din 05.07.2022 eliberată de Agenția de Mediu prevede că activitatea planificată urmează să fie supusă evaluării impactului asupra mediului la nivel transfrontalier în conformitate cu prevederile Legii nr. 86 din 29.05.2014 privind evaluarea impactului asupra mediului. Î.C.S. “Danube Logistics” S.R.L., inițiatorul investiției și operatorul PILG, planifică să extindă capacitatea terminalului de mărfuri generale din Portul International Liber Giurgiulești, ceea ce va permite transbordarea mărfurilor uscate în vrac, a mărfurilor generale și a containerelor. Acesta va fi amplasat între două terminale existente și operaționale din anul 2007, direct la confluența râurilor Prut și Dunărea.

 

Proiectul programului include graficul de elaborare a documentației și de actualizare a raportului de evaluare a impactului asupra mediului realizat în 2007, lista autorităților cărora le va fi prezentată documentația, structura documentației, precum și lista detaliată a lucrărilor de evaluare a impactului asupra mediului ținând cont de particularitățile activității planificate.

 

Pentru toți cei interesați, atât Cererea cât și Proiectul Programului de realizare a evaluării impactului asupra mediului pot fi accesate aici:

Cererea privind evaluarea prealabilă a impactului asupra mediului

Proiectul Programului de realizare a evaluării impactului asupra mediului

 

Comentariile pot fi prezentate inițiatorului Î.C.S. “Danube Logistics” S.R.L. la adresa: str. Mihai Eminescu 9, MD-2009 Chișinău, Republica Moldova, sau la adresa de email info@danlog.md până la data de 25 august 2022.

 

Read more
27.07.2022
INFRASTRUCTURA PORTULUI INTERNAȚIONAL GIURGIULEȘTI VA FI GESTIONATĂ INTELIGENT CU SUPORTUL PROGRAMULUI TRANSNAȚIONAL DUNĂREA

Porturile din regiunea Dunării vor fi transformate în huburi multimodale performante şi centre prioritare pentru asigurarea fluxurilor financiare investiționale. Această transformare va fi realizată în cadrul proiectului „Dionysus – Integrarea regiunii Dunării în lanțurile de transport multimodale și intermodale inteligente și durabile”, implementat în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020. Rezultatele și provocările proiectului au fost discutate pe 20 iulie în cadrul unei vizite de documentare, efectuată de reprezentanții I.P. „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă” la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

 

Proiectul „Dionysus – Integrarea regiunii Dunării în lanțurile de transport multimodale și intermodale inteligente și durabile” este implementat de un consorțiu format din 26 parteneri din nouă țări, inclusiv Republica Moldova, reprezentată de Universitatea Tehnică a Moldovei. Bugetul total este de peste trei milioane de euro, iar partea de co-finanțare a partenerului din Republica Moldova este de 167 de mii de euro. Proiectul va dura până în decembrie 2022.

 

Proiectul are un impact substanțial asupra creării unor politici naționale pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport la noi în țară, precum și a luării deciziilor de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii portuare și logistice“, a menționat Victor Ceban, managerul proiectului și șeful Departamentului Transporturi în cadrul UTM.

 

Proiectul își propune să îmbunătățească procesele de planificare şi gestionare a infrastructurii portuare, facilitând integrarea rețelelor de transport multimodal din regiunea dunăreană într-un mod inteligent şi durabil. În acest sens, activitățile proiectului includ elaborarea politicilor de dezvoltare a coridoarelor de transport, analiza obstacolelor existente şi formularea recomandărilor pentru îmbunătățirea coridoarelor de transport şi pentru o mai bună conectivitate a Dunării cu celelalte rețele de căi navigabile europene. Așadar, au fost identificate direcții strategice și formulate recomandări pentru dezvoltarea infrastructurii sistemului național de transport multi & inter modal în regiunea Dunării și integrarea acestuia în rețeaua europeană de transport. Adițional, a fost realizată analiza SWOT pentru elaborarea planului de dezvoltare a Portului Internațional Liber Giurgiulești, stabilite modalitățile de îmbunătățire a politicii tarifare și a legislației în domeniul transporturilor și propuse modalități de creștere a volumului transportului naval.

 

În următoarele luni va fi elaborat Planul de dezvoltare complexă a Portului Internațional Liber Giurgiulești, elaborate planuri de afaceri pentru dezvoltarea durabilă a regiunii, precum şi mecanisme pentru atragerea și valorificarea eficientă a investițiilor.

 

Proiectul Dionysus este realizat de Universitatea Tehnică a Moldovei, împreună cu partenerul din Moldova „Danube Logistics” SRL, dar și parteneri din România, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Serbia și Ucraina.

 

Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget total de 274,6 milioane euro, inclusiv 5 mln. euro alocate din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La program participă 14 țări: Austria, Bosnia si Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania (landurile Baden Wurttemberg și Bavaria), România, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina (oblasturile Chernivetska, Ivano-Frankiviska, Zakarpatska, Odessa). La nivel național sunt implementate 22 de proiecte în domenii precum buna guvernare, inovare și responsabilitate socială, culturală, energetică și de mediu, cu o valoarea totală de 2,5 mln. de euro.

 

Programul Transnațional Dunărea are menirea să ofere oportunități pentru parteneri din Republica Moldova de-a elabora și implementa o serie de proiecte valoroase prin consolidarea cooperării cu caracter de transformare și inovare, în același timp, fiind în măsură să contribuie la dezvoltarea unor sinergii transnaționale.

 

Sursa: https://ogpae.gov.md/noutati/comunicat-de-presa-infrastructura-portului-international-giurgiulesti-va-fi-gestionata-inteligent-cu-suportul-programului-transnational-dunarea/

 

Read more
13.07.2022
VICEPREȘEDINTELE BERD VIZITEAZĂ PORTUL STRATEGIC GIURGIULEȘTI DIN REPUBLICA MOLDOVA

— Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, a vizitat Portul Internațional Liber Giurgiulești

— BERD este unicul proprietar al Danube Logistics SRL, operator al portului

— În cooperare cu guvernul, Banca își propune să atragă investitori puternici pentru a dezvolta în continuare portul

 

Alain Pilloux, vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a efectuat astăzi o vizită la Portul Internațional Liber Giurgiulenisingurul  port fluvial al Republicii Moldova. Banca este unicul proprietar al Danube Logistics SRL, operatorul Portului.

 

Dl Pilloux, a vizitat portul la sfârșitul unei vizite de trei zile în Moldova pentru discuții cu Guvernul și alți parteneri. El a salutat managementul profesionist al portului realizat de către Danube Logistics SRL și a subliniat importanța singurului port internațional al Republicii Moldova pentru comerțul și economia țării, în special în contextul războiului în Ucraina.

 

El a menționat: «BERD a susținut construcția și exploatarea portului Giurgiulești din 1995. Lucrăm activ pentru a promova continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a acestui activ important al infrastructurii și salutăm creșterea capacității sale în 2022, inclusiv exporturile din și spre Ucraina, într-un moment de cotitură privind securitatea alimentară și energetică regională.”

 

Portul Internațional Liber Giurgiulești exportă cereale și ulei vegetal și importă combustibil, materiale de construcții și mărfuri de uz general. Volumele totale anuale gestionate în port s-au dublat în 2022, ajungând la 804.029 tone. Acest lucru se datorează în principal creșterii importurilor de produse petroliere, cărbune și îngrășăminte și exporturilor de cereale și ulei vegetal.

 

Instalațiile existente de transbordare și depozitare a cerealelor sunt din ce în ce mai utilizate pentru cerealele din Ucraina, care în timp de pace exportă aproximativ 15% din cereale la nivel global, a declarat Mathias von Tucher, Directorul General al Danube Logistics. Blocajul porturilor ucrainene de la Marea Neagră de către Rusia înseamnă că aceste cereale trebuie acum exportate pe alte căi, inclusiv pe Dunăre.

 

Cifrele Ministerului Economie, până la sfârșitul anului 2021, arată, de asemenea, că portul avea 553 de angajați, în creștere cu șapte la sută față de 2020. Salariile au crescut cu 22%, investițiile au crescut cu 43,5%, transbordarea a crescut cu 52,4%, iar plățile fiscale au crescut cu 149%. În total, 100 de milioane de euro au fost investiți în port din 2005, a spus von Tucher.

 

BERD a achiziționat 100 % din capitalul social al Danube Logistics SRL la 7 mai 2021.

 

În timpul vizitei dlui Pilloux, BERD a salutat o hotărâre judecătorească pronunțată marți de o instanță locală, care a confirmat că BERD este proprietarul indirect de drept al acțiunilor I.C.S. Danube Logistics SRL, anulând o contestație depusă de Bemol, o companie afiliată unuia dintre proprietarii anteriori ai portului. Decizia este definitivă și irevocabilă.

 

Vizita domnului Pilloux vine după semnarea în iunie a unui împrumut acordat de BERD în sumă de 300 milioane de euro pentru susținerea securității energetice a Republicii Moldova.

 

Aceasta face parte din acele 2 miliarde de euro, oferite prin intermediul Cadrului de reziliență și mijloacelor pentru bunăstarepe care BERD l-a creat în această primăvară în vederea susținerii Ucrainei și țărilor vecine pentru a putea face față provocărilor războiului, care a strămutat milioane de ucraineni. Cadrul variază de la sprijinul pentru restructurare și lichidități de urgență pentru întreprinderi, și sprijin pentru redresarea întreprinderilor mici și mijlocii până la suportul acordat pentru securitatea energetică.

 

În Republica Moldova, BERD colaborează îndeaproape cu guvernul atât la sporirea securității energetice, cât și la securitatea alimentară, inclusiv prin promovarea activă a funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Giurgiulești în vederea atragerii unor investitori internaționali puternici.

 

Luni și marți, la Chișinău, dl. Pilloux s-a întâlnit cu Președintele Maia Sandu, Prim-ministrul Natalia Gavriliță, Președintele Parlamentului Igor Grosu, Ministrul Economiei și Guvernatorul BERD Sergiu Gaibu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu, partenerii de dezvoltare și clienții de afaceri.

 

Banca este un important investitor instituțional în Republica Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,7 miliarde de euro în țară prin intermediul a 158 de proiecte.

 

Sursa: https://www.ebrd.com/pilloux-moldova-giurgiulesti

Credit foto: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Read more
08.07.2022
CREȘTERE RECORD PENTRU PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI ÎN 2022

Volumele de marfă care au tranzitat Portul Internațional Liber Giurgiulești în perioada ianuarie-iunie 2022 au crescut cu peste 200%, atingând 804.029 tone.

 

În mare parte, aceste volume sunt susținute de creșterea importurilor de produse petroliere, cărbune și fertilizatori și de exportul cerealelor și al uleiurilor vegetale. Facilitățile de depozitare și transbordare sunt utilizate tot maim ult de cerealele provenite din Ucraina.

 

“Portul este atât principalul punct de intrare pentru importurile de combustibili pentru Moldova, cât și furnizor pentru stațiile de alimentare cu combustibil din Ucraina folosite de populație și fermieri. Deși un obiectiv important al portului este de a susține exportul de cereale din Moldova, Giurgiulești transbordează tot mai multe cereale provenite din Ucraina, contribuind la eforturile internaționale de a diminua criza alimentară ce amenință lumea,” a declarat Angela Sax, Head of Office BERD Moldova.

 

Dacă în 2021, portul Giurgiulești înregistra un volum mediu de produse petroliere de 34.000 tone, în luna mai 2022 volumele au crescut la 65.000 tone, dintre care mai mult de jumătate sunt destinate livrărilor către Ucraina, spune Mathias von Tucher, General Director Danube Logistics.  În 2022, exporturile de cereale și uleiuri vegetale se situează la niveluri record de 309.404 tone, respectiv 99.694 tone.

 

Noi investiții în Portul Giurgiulești

 

Operațiunile de transbordare pentru alte grupe de marfă, cum ar fi importurile de cărbuni și fertilizatori au fost reluate după ce sursele alternative și rutele de import prin Ucraina au fost întrerupte, explică Mathias von Tucher. Terminalul de mărfuri generale este complet utilizat, iar compania se află în faza finală de proiectare a unui nou terminal. Investiția de 5 milioane de euro va fi dedicatemărfurilor vrac uscate și mărfurilor generale. Terminalul urmează să fie inaugurat în a doua jumătate a anului 2023.

 

De asemenea, Portul Internațional Liber Giurgiulești va relua transbordarea containerelor din Portul Constanța către Moldova și Ucraina. Pentru a putea relua operațiunile, au fost făcute investiții într-o nouă platformă de depozitare și manipulare a containerelor de 5.000 mp, care poate fi extinsă în funcție de evoluția cererii. De asemenea, spune director general al Danube Logistics, vor fi făcute achiziții de noi echipamente de echipamente pentru a răspunde cererii din zonă.

 

Creșterea investițiilor, a numărului de angajați, dar și menținerea tarifelor pentru clienți reprezintă un avantaj atât pentru economia din Moldova, cât și pentru cea din Ucraina. Investițiile totale în Portul Internațional Liber Giurgiulești de la înființare au fost de peste 100 milioane euro.

 

Sursa: https://www.intermodal-logistics.ro/crestere-record-pentru-portul-international-liber-giurgiulesti-in-2022?fbclid=IwAR2fS97IJyXiIXXEYwADHaUaQFyWHZD1e07pEAfiMr2TD56D7hRoYCOrFL4

Read more
08.07.2022
PORTUL STRATEGIC AL MOLDOVEI PE DUNARE, OFERA UN COLAC DE SALVARE UCRAINEI

Un port fluvial — maritim situat la confluența râurilor Dunărea și Prut, care a oferit micii țări fără ieșire la mare; Moldova din Europa de Sud-Est, singurul său acces comercial la apele internaționale, îndeplinește acum o a doua funcție vitală. De când Rusia a blocat porturile ucrainene la Marea Neagră în această primăvară, Portul Giurgiulești a facilitat, de asemenea, exporturile de cereale și combustibil în și din Ucraina.

 

«Astăzi, Portul Giurgiulești nu numai că asigură lanțurile de aprovizionare pentru importatorii și exportatorii moldoveni, însă de la începutul războiului în Ucraina, a jucat de asemenea un rol cheie în sprijinirea aprovizionării către și dinspre Ucraina», a declarat Alain Pilloux, vicepreședintele BERD, care va vizita portul în cursul lunii iulie. BERD, care a investit în port încă de la începuturile acestuia, a devenit, de asemenea singurul proprietar legal a operatorului portului, Danube Logistics, la 18 mai 2021.

 

În condițiile în care Rusia și Ucraina furnizau aproximativ 30% din cereale la nivel mondial, ceea ce înseamnă că securitatea alimentară globală este în pericol ca urmare a invaziei ruse din 24 februarie, iar acum sunt căutate alte modalități de a exporta produsele agricole din Ucraina și de a importa mărfuri pentru ca economia sa să funcționeze cât mai normal posibil.

 

Printre posibilitățile explorate se numără utilizarea transportului feroviar, rutier prin Europa  și pe Dunăre, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, care curge în mare parte prin Europa Centrală și de sud-est, de la Pădurea Neagră spre Marea Neagră.

 

Cifrele de la Giurgiulești pentru acest an, arată cât de utilă este opțiunea dunăreană, chiar dacă toate soluțiile sunt mici în comparație cu amploarea problemei securității alimentare. Volumul total anual care circulă prin Portul Internațional Liber Giurgiulești s-a dublat până în prezent în 2022, ajungând la 804.029 tone, spune operatorul portuar Danube Logistics. Acest lucru se datorează în principal creșterii importurilor de produse petroliere, cărbune și îngrășăminte, și exporturilor de cereale și ulei vegetal. Instalațiile existente de transbordare și depozitare a cerealelor sunt din ce în ce mai utilizate pentru cerealele ce provin din Ucraina.

 

«Portul este atât un punct principal de intrare pentru importurile de combustibil în Moldova, cât și un furnizor de combustibil pentru rețelele de benzinării și fermierii ucraineni. În timp ce un obiectiv major este exportul de cereale din Moldova, Giurgiulești transbordează din ce în ce mai mult cereale din Ucraina, contribuind la efortul internațional de prevenire a penuriei alimentare amenințate de război», a declarat șefa Biroului BERD în Moldova, Angela Sax.

 

Faptul că Moldova este capabilă să-și folosească portul pentru a îndeplini această funcție crucială acum, sprijinind nu doar propria economie, ci și economia mai mare din regiune, se rezumă la o planificare bună care datează cu perioada  de timp după ce țara a devenit independentă de Uniunea Sovietică.

 

Moldova, care a fost republică sovietică până în 1991, se mărginește cu România și Ucraina și în mod tradițional, se baza pe vecinii săi mai mari pentru importuri și exporturi. (Cele trei milioane de cetățeni rămân puternic dependenți de agricultură, deși industria serviciilor este acum o parte semnificativă a economiei naționale și este un importator de gaze și petrol).

 

Dunărea curge la hotarele Moldovei, în punctul cel mai sudic al țării, acolo unde se unește cu râul Prut. Așa a fost creat Portul Internațional Liber Giurgiulești.

 

În 1995, Moldova care a obținut recent independentă, a decis să construiască un terminal petrolier în satul Giurgiulești, care se află la 500 de metri de Dunăre. Deși proiectul inițial greco-moldovenesc, s–a confruntat rapid cu dificultăți financiare, zona a primit un impuls suplimentar atunci când, acordul de schimb de terenuri discutat de mult timp cu Ucraina, a fost finalizat în cele din urmă în 1999, Moldova primind o mică fâșie de țărm pe Dunăre – 450 de metri, de la care se pot vedea granițele atât cu România, cât și cu Ucraina. Acest lucru a permis extinderea proiectului Giurgiulești, ce a inclus  construcția și exploatarea unui port accesibil navelor maritime, fiind echipat și cu un terminal pentru depozitarea și transbordarea produselor petroliere rafinate.

 

Astfel cum se prevede în acordul portuar încheiat cu noii proprietari în decembrie 2004, portul se va afla într-o Zonă Economică Liberă și va cuprinde nu numai terminalul petrolier, ci și terminalele de marfă și pasageri, precum și o rafinărie de petrol. A existat, de asemenea, o opțiune de construcție a benzinăriilor.

 

Astăzi Giurgiulești, singurul port al Moldovei accesibil navelor maritime, situat la km 133,8 ( 72,2 mile marine) pe Dunăre, exploatează aproape toate opțiunile descrise mai sus. Terminalul petrolier a fost lansat la 26 octombrie 2006, un terminal separat pentru pasageri construit de guvern a fost deschis în martie 2009, iar terminalul de transbordare a cerealelor a fost deschis patru luni mai târziu. Operatorul, Danube Logistics, a construit un terminal de marfă în 2011, precum și o dană pentru un terminal de cereale, un terminal feroviar cu ecartament mixt, infrastructură portuară, un depozit, zone de depozitare și clădiri de birouri. De asemenea a facilitat investițiile în Portul Giurgiulești de către alți rezidenți, inclusiv un terminal pentru ulei vegetal și o fabrică de extracție a uleiului de floarea soarelui.

 

Lucrurile, însă, nu au fost mereu simple. Au existat trei proprietari ai companiei care operează portul din 2005 și un istoric legal complex, cu mai multe cazuri în instanță, unele încă pe rol.

 

Importanța utilizării acestui activ fluvial pentru a crea și opera un port bine administrat pentru transportul maritim internațional — un atu strategic important pentru Moldova, a devenit și mai clară de la începutul războiului în Ucraina

 

În cadrul volumelor comerciale globale impresionante pentru 2022, cifrele operatorului portuar vorbesc despre beneficiile pentru toți cei implicați. Este vorba  despre  personal suplimentar angajat, accelerarea investițiilor suplimentare și tarife pentru clienți menținute la niveluri stabile, pe măsură ce atât economiile moldovenești și cea ucraineană beneficiază de pe urma acestor facilități, spune Mathias von Tucher, Directorul General al Danube Logistics, operatorul portuar.

 

În 2021, de exemplu, Giurgiulești a înregistrat un volum mediu de transbordare de 34.000 tone pe lună de produse petroliere. Dar până în mai 2022, aceasta a fost de până la 65.000 de tone, din care mai mult de jumătate au fost estimate a fi alocate pentru livrarea ulterioară în Ucraina. (Pentru a evita blocajele, adaugă el, este necesară o colaborare strânsă cu Guvernul Republicii Moldova).

 

De asemenea, exporturile de cereale și legume au fost la niveluri ridicate în 2022 – 309.404 tone și, respectiv, 99.694 tone, iar instalațiile de transbordare și depozitare a cerealelor fiind din ce în ce mai utilizate pentru cerealele din Ucraina.

 

Transbordarea altor grupuri de mărfuri, cum ar fi importul de cărbune și îngrășăminte, a fost reluată după ce sursele alternative și rutele de import prin Ucraina au fost întrerupte, spune von Tucher. Terminalul existent de marfuri de uz general este utilizat pe deplin, iar compania se află în faza finală de proiectare a contrucției unui nou stand universal. Noul terminal de 5 milioane USD, va fi utilizat în principal pentru vrac uscat și mărfuri de uz general, și este programat să fie dat în exploatare în a doua jumătate a anului 2023.

 

În cele din urmă, spune Von Tucher, portul se pregătește să reia transbordarea containerelor din portul românesc Constanța spre Moldova și Ucraina. A fost creată o nouă platformă de 5.000 de metri pătrați de manipulare și depozitare a containerelor, care poate fi extinsă în continuare în funcție de evoluția cererii. Portul planifică achiziționarea echipamentelor suplimentare de manipulare pentru a face față cererii în acest domeniu, adaugă el.

 

Von Tucher spune că a fost angajat personal suplimentar pentru a satisface cererea crescută, iar portul este pe cale să achiziționeze echipamente suplimentare. Rezidenții portului au efectuat investiții de peste 100 de milioane de dolari.

 

Acest lucru accelerează o tendință deja ascendentă, arătând modul în care portul susține economia Moldovei. Până la sfârșitul anului 2021, cifrele Ministerului Economiei, arată că portul avea deja 553 de angajați, în creștere cu șapte la sută față de 2020. Salariile au crescut cu 22%, investițiile au crescut cu 43,5%, transbordarea a crescut cu 52,4%, iar plățile fiscale au crescut cu 149%.

 

Alte porturi din regiune, care resimt diferite presiuni cauzate de război, și-au majorat recent tarifele de transbordare sau percep diferite tarife de la clienți de naționalități diferite. Portul Giurgiulești, însă, și-a menținut tarifele relativ stabile, reflectând relațiile pe termen lung cu clienții.

 

O combinație de management eficient, încărcături suplimentare de marfă și mai multe investiții, contribuie la dezvoltarea și creșterea în continuare a activităților portuare, în foarte mare măsură  conform strategiei BERD, atunci când a investit pentru prima dată în 1995 și apoi când l-a achiziționat în 2021. În plină tragedie care se desfășoară peste Dunăre în Ucraina, Portul Giurgiulești, susține importurile și exporturile Ucrainei, și aduce beneficii întregii economii moldovenești.

 

Sursa: https://www.ebrd.com/portul-strategic-al-moldovei-pe-dunare

Read more
22.04.2022
DANUBE LOGISTICS A SPORIT EFICIENȚA ENERGETICĂ A OPERAȚIUNILOR PORTUARE

Anul acesta Raportul anual privind amprenta de carbon al Danube Logistics a ajuns la cea de-a șasea ediție. Elaborat în conformitate cu Protocolul privind gazele cu efect de seră (GES), Raportul pentru anul 2021 prezintă în mod tradițional observațiile și datele despre emisiile de CO2 și echivalent CO2 generate din activitățile desfășurate de Danube Logistics pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG).

 

În 2021, creșterea activităților de transbordare la terminalul de mărfuri a dus la o creștere cu 34% a emisiilor totale estimate de GES echivalente cu emisiile de CO2 generate pe teritoriul PILG. Concomitent, volumele de mărfuri transbordate au crescut cu 58%, iar emisiile de CO2e per tonă de mărfuri transbordate s-au redus cu 15% sub influența creșterii eficienței, în mod special, a echipamentelor de manipulare a mărfurilor. În plus, modernizarea succesivă a noilor tehnologii de iluminat a contribuit la încetinirea ritmului de creștere a emisiilor generate din consumul de energie electrică.

 

Deoarece combustibilul fosil utilizat pentru motoarele cu combustie internă este principala sursă de emisii de CO2, controlul și optimizarea utilizării motorinei pentru echipamentele portuare vor rămâne importante atât din rațiuni de protecție a mediului, cât și din motive economice. În consecință, Danube Logistics își va intensifica eforturile pentru a achiziționa în viitor echipamente și utilaje electrice de încărcare.

 

https://gifp.md/ro/wp-content/files_mf/1650611037Carbonfootprintreport2021_20.04.22final.pdf

 

Read more
17.01.2022
Portul Internațional Liber Giurgiulești stabilește un nou record de transbordări de mărfuri în 2021

Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a atins în 2021 un nou record de 1,4 milioane de tone, depășind cu 30% nivelul maxim precedent înregistrat în 2019. Cererea sporită de servicii de transbordare a avut loc drept urmare a provocărilor anului 2020, dictate de restricțiile privind exporturile de cereale din cauza recoltei slabe din sezonul agricol 2020/21 și a pandemiei de coronavirus. Volumul transbordărilor în 2021 a crescut cu 50% în comparație cu 2020.

 

Volumul mărfurilor lichide în vrac, care includ produsele petroliere și uleiul vegetal, transbordate prin port în 2021 a crescut cu 61% comparativ cu anul precedent, această creștere fiind datorată dublării volumului de produse petroliere operate în raport cu 2020. Transbordările de mărfuri uscate în vrac, care includ cereale, semințe, agregate, cărbune, cocs de petrol și bauxită, au sporit cu 49%, această creștere fiind susținută în mod substanțial de cererea mai mare de importuri de pietriș pentru lucrări de construcții rutiere, în timp ce exporturile de cereale au revenit la nivelul normal în a doua jumătate a anului 2021. Creșterea de 70% înregistrată la capitolul transbordărilor de mărfuri generale se datorează în mod esențial primului an complet de deservire a exporturilor de metal uzat.

 

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, a menționat că „intensificarea activităților de transbordare prin PILG vorbește despre rolul important al portului ca platformă comercială pentru exportatorii și importatorii din Republica Moldova. Programul nostru de investiții este orientat spre realizarea obiectivului de a dubla capacitatea de transbordare pentru mărfuri uscate prin construirea unui chei suplimentar care să permită acostarea navelor maritime cu pescaj de până la 7 m. Începutul lucrărilor este planificat pentru anul 2022. Suntem, de asemenea, bucuroși să remarcăm progresul proiectelor de investiții ale rezidenților noștri care construiesc complexe de procesare și depozitare a produselor agricole. Aceste investiții vor contribui la creșterea durabilă a volumului de mărfuri transbordate prin port, precum și la crearea mai multor locuri de muncă.”

 

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, unicul port fluvio-maritim din Republica Moldova. Începând din 2005 și pană în prezent, Danube Logistics a dezvoltat portul, acesta devenind unul din cele mai de succes de pe Dunăre. Portul Internațional Liber Giurgiulești contribuie la extinderea activității comerciale a companiilor din Republica Moldova pe piețele internaționale. Danube Logistics SRL este deținută în întregime de societatea olandeză Danube Logistics Holding BV. Proprietarul unic al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

 

Read more
28.10.2021
EXERCIȚIUL INTERNAȚIONAL DE CONDUCERE ȘI COORDONARE „PRUT 2021” PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE

La 27 octombrie 2021, în Portul Internațional Liber Giurgiulești s-a desfășurat Exercițiul Internațional de Conducere și Coordonare „PRUT 2021” sub egida Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI (RM), în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al României. Scopul acestui eveniment a constat în testarea Planului de intervenție comună pentru asigurarea răspunsului în caz de situații de urgență.

 

În particular, obiectivul acestei activități a constat în verificarea punerii în aplicare a procedurilor asociate de trecere a frontierelor în situații excepționale, dar și utilizarea corectă a formularelor stabilite. A fost cronometrat și stabilit timpul de reacție la deplasarea echipelor în cazul survenirii situațiilor respective, fără a include în calcul acțiunile de intervenție de rigoare. Potrivit scenariului exercițiului, în port s-au deplasat 2 autospeciale de intervenție din cadrul Direcției Situații Excepționale Cahul și 1 autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al României.

 

Reprezentanții echipei mixte de organizare și evaluare a exercițiului au analizat în cadrul unei ședințe comune posibilitățile de acordare a sprijinului solicitat, adoptarea deciziilor, alertarea forțelor și mijloacelor, analizarea posibilităților de răspuns la solicitări. Concluziile și recomandările formulate urmează să fie integrate în concepția generală a Exercițiul internațional „PRUT 2021” în vederea asigurării unei organizări prompte și eficiente a unor eventuale intervenții în caz de necesitate.

Read more
28.06.2021
BERD detaliază investițiile în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a publicat detaliile investiției sale în Portul Internațional Liber Giurgiulești, activ strategic pentru țară, într-un document disponibil aici.

 

Banca descrie sprijinul său pentru proiect, care a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane dolari SUA, constând dintr-un împrumut și din investiții de capital, oferite companiei mixte Terminal S.A., care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești.

 

Angajamentul BERD a continuat cu o serie de restructurări financiare complexe pentru a ajuta proiectul să depășească o serie de dificultăți, inclusiv retragerea investitorilor inițiali.

 

Din 2014, operatorul portului Giurgiulești, cunoscut acum ca Danube Logistics SRL, compania sa mamă olandeză și, indirect, BERD au fost supuse diferitor acțiuni.

 

Pentru a asigura activitatea portului și pentru a proteja interesele sale financiare, Banca a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești la 7 mai 2021. Prin achiziția acestuia, BERD își propune să promoveze continuarea activității portului și să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare acest activ de infrastructură esențial.

 

BERD este deținută de 69 de țări – inclusiv Republica Moldova — precum și de Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții. Cu investiții cumulate de 1,4 miliarde de euro până în prezent, BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova.

 

Sursa: https://www.ebrd.com/news/2021/berd-detaliaz-investiiile-n-portul-internaional-liber-giurgiuleti.html

Read more
19.05.2021
BERD preia operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești

Danube Logistics Group conduce singurul port maritim-fluvial din Moldova.

 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), la 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiulești.

 

Prin această achiziție, BERD își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești, și va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul.

 

BERD a sprijinit construcția și exploatarea Portului Internațional Liber Giurgiulești din 1995 și, în 2013, a înlocuit Credit Suisse ca beneficiar economic primar al funcționării portului în urma refinanțării datoriilor restante ale Danube Logistics către Credit Suisse.

 

În calitate de proprietar al portului, BERD speră ca în viitorul apropiat, pentru a susține și impulsiona dezvoltarea economică a Republicii Moldova, să fie îndeplinite toate obligaţiile investiţionale restante prevăzute în Acordul de Investiții din 2004 dintre Republica Moldova și dezvoltatorii de atunci ai portului.

 

BERD este deținută de 69 de țări (inclusiv Republica Moldova), Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții.

 

Cu investiții totale de 1,4 miliarde de euro, BERD este cel mai mare investitor străin din Republica Moldova.

 

Sursa: https://www.ebrd.com/moldova-port

Read more
11.05.2021
EMISIILE DE CO2e PER TONĂ DE MĂRFURI AU CONTINUAT SĂ SCADĂ

Danube Logistics a emis deja a cincea ediție a Raportului anual privind amprenta de carbon elaborat în conformitate cu Protocolul privind gazele cu efect de seră. Ca și în anii precedenți, în Raportul privind amprenta de carbon sunt prezentate și analizate datele despre emisiile de CO2 și echivalent CO2 (CO2e) generate din activitățile desfășurate de Danube Logistics în 2020 pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

 

În timp ce în 2020 emisiile totale de CO2e au crescut cu 5,4% față de 2019, emisiile de CO2e per tonă de mărfuri transbordate au scăzut în continuare cu 3,8% față de anul precedent. Această scădere indică asupra faptului că instalațiile portuare și echipamentele portuare au fost utilizate mai eficient în materie de emisii, în condițiile creșterii volumelor de transbordare și în pofida utilizării extinse a combustibilului pentru transportarea materialelor provenite din lucrările de dragare. În general, în ultimii cinci ani, principalii factori de reducere a emisiilor de CO2e per tonă de mărfuri transbordate au fost creșterea eficienței, care se datorează volumului sporit, și trecerea de la iluminarea convențională la cea bazată pe tehnologia LED. Danube Logistics va continua să cerceteze noi posibilități de optimizare în sensul reducerii emisiilor de CO2e.

http://gifp.md/ro/wp-content/files_mf/16207363582020_ReportonCarbonFootprint.pdf

Read more
22.03.2021
BERD protejează activitatea Portului Giurgiulești din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și-a executat drepturile în baza documentelor de finanțare și garantare a executării obligațiilor cu privire la participațiunea Danube Logistics Holding BV în cadrul Danube Logistics SRL (Danube Logistics), operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești din Republica Moldova.

 

Acțiunea de executare a BERD, care început la 18 martie 2021, are ca scop asigurarea operațiunilor neîntrerupte și extinderea continuă a Portului Internațional Liber Giurgiulești, precum și protejarea intereselor financiare ale BERD în cadrul proiectului.

 

BERD încearcă să împiedice orice încercare de a redirecționa fonduri de la Danube Logistics, ca rezultat a administrării externe impuse asupra companiei, deoarece aceasta va pune compania în dificultăți financiare severe.

 

Acțiunea este un răspuns la decizia unui executor judecătoresc din 25 februarie de a numi un administrator extern al portului, în urma unei cereri contestate împotriva unuia dintre beneficiarii finali ai Danube Logistics Holding BV.

 

BERD a considerat această numire o imixtiune în funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua funcționarea și de a-și plăti datoriile, precum și în conflict cu interesele legitime ale BERD, ca deținător a garanțiilor asupra participațiunilor din capitalul  Danube SRL și ca beneficiar economic al acestora.

 

BERD a sprijinit Danube Logistics în vederea dezvoltării Portului Internațional Liber Giurgiulești  încă din anul 2005. În prezent, BERD este cel mai mare creditor al Danube Logistics, precum și principalul beneficiar al pachetului de acțiuni al Danube Logistics Holding BV în cadrul Danube Logistics.

 

Portul Internațional Liber Giurgiulești este singurul port maritim-fluvial al Republicii Moldova situat pe Dunăre. În medie, portul facilitează comerțul internațional al companiilor moldovenești cu peste 50 de țări în fiecare an.

 

Sursa: https://www.ebrd.com/moldova-statement-romanian

Read more
26.02.2021
AMBASADORUL REGATULUI ȚĂRILOR DE JOS A EFECTUAT O VIZITĂ ÎN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

— 934 mii tone de mărfuri transbordate prin PILG în 2020, în pofida restricționării exporturilor de cereale în a doua jumătate a anului 2020 din cauza secetei severe și a pandemiei de Coronavirus

— Activitățile din cadrul PILG se desfășoară la cote maxime, cu proiecte de construcții pe ultima sută de metri, în curs de desfășurare și altele preconizate pentru viitorul apropriat

— Accesul echitabil al investitorilor la normele de drept în Republica Moldova este amenințat de tentativa continuă de expropriere a intereselor economice ale Danube Logistics Holding BV și ale BERD în Danube Logistics SRL prin intermediul sistemului de justiție din Republica Moldova

 

Chișinău, 26 februarie 2021. Operațiunile și proiectele de construcții din cadrul Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) au fost subiectele cheie discutate în timpul vizitei Excelenței Sale dl Roelof van Ees, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România și Republica Moldova, și a dlui Floris van Eijk, Șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, în PILG, miercuri 24 februarie. Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, a subliniat că PILG continuă să susțină comerțul internațional al Moldovei în pofida provocărilor cauzate de pandemie și, în special, de reducerea cu 50% a exporturilor de cereale (-250 mii tone comparativ cu anul 2019) din cauza nivelului scăzut al recoltei. Cu toate acestea, PILG a reușit să înregistreze un volum de transbordări de 934 mii tone în 2020, demonstrând astfel importanța transportului liber de mărfuri pe nave maritime și fluviale pentru importatorii și exportatorii moldoveni.

 

Domnul von Tucher a declarat că procesul de dezvoltare al PILG este în plină desfășurare, cu noi obiecte în curs de construcție: instalațiile de depozitare a etanolului și vinului sunt aproape finalizate, iar lucrările la o fabrică de presare a uleiului vegetal avansează cu pași rapizi. Pe lângă acestea, alte două companii rezidente intenționează să demareze construcția unor depozite de cereale.

 

Directorul general al Danube Logistics SRL a discutat cu Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos și despre actuala tentativă de expropriere a intereselor economice deținute de Danube Logistics Holding BV și BERD în cadrul Danube Logistics SRL, prin intermediul sistemului judiciar moldovenesc. E.S. Domnul Roelof van Ees și-a exprimat îngrijorarea cu privire la actualele procese de judecată și recentele decizii ale instanțelor de judecată: „Pentru Republica Moldova este crucial să susțină supremația legii și să protejeze interesele legitime ale investitorilor străini în țară. În caz contrar, Moldova va rata investițiile străine directe și posibilitatea de a asigura creșterea economică, care sunt atât de necesare.”

 

Danube Logistics SRL, operatorul și investitorul general al Portului Liber Internațional Giurgiulești, este o societate subsidiară al cărei asociat unic este compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Conform unui acord de participare, BERD are dreptul de a beneficia în prezent de 65% din venituri din eventuale vânzări de părți sociale și din dividende aferente participațiunii deținute de Danube Logistics Holding BV în Danube Logistics SRL.

Read more
22.02.2021
PILG A TRANSBORDAT ECHIPAMENT SUPRADIMENSIONAT PENTRU O ÎNTREPRINDERE MARE DE PRELUCRARE A PRODUSELOR ALIMENTARE DIN MOLDOVA

Echipamentul expediat din portul Straubing (Germania) de către compania belgiană specializată în domeniul logisticii „Projects & Industrial Logistics BVBA” a ajuns la destinație în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) ieri, 21 februarie, parcurgând traseul pe râul Dunărea timp de 10 zile.

 

Operatorii experimentați de la terminalul de mărfuri din PILG au efectuat cu succes în decurs de 3 ore descărcarea a 8 unități cu o greutate de până la 42 tone, cu ajutorul macaralei noastre mobile pentru încărcături de mare tonaj. Unitățile supradimensionate cu o lățime de până la 7 m au fost încărcate în camioane de mare tonaj pentru a fi transportate ulterior la Südzucker Moldova. Având în vedere lățimea excesivă a acestor unități transbordate, a fost necesar de a construi o ieșire separată temporară pentru a face posibil procesul de transportare.

Read more
16.11.2020
DANUBE LOGISTICS COLABOREAZĂ CU UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI ÎN CADRUL PROIECTULUI „DIONYSUS”

Danube Logistics este partener strategic asociat în cadrul proiectului DIONYSUS, acesta fiind cofinanțat din fondurile UE în cadrul Programului Transnațional Dunărea. Obiectivul proiectului este „integrarea Dunării în mod inteligent și sustenabil în lanțurile de transport multimodale și intermodale”. Danube Logistics a stabilit o relație strânsă de colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), care – în calitatea sa de partener de proiect în cadrul „Instrumentului European de Vecinătate” – gestionează aspectele proiectului DIONYSUS ce țin de Republica Moldova.

 

La 13 noiembrie 2020, în vizită în Portul Internațional Liber Giurgiulești s-a aflat o delegație de la UTM în frunte cu Șeful departamentului Transport, conf. univ., doctor în științe tehnice, dl Victor Ceban. Directorul general al Danube Logistics, dl Mathias von Tucher, a prezentat instalațiile portuare și conexiunile intermodale și multimodale. Participanții la proiect au discutat despre perspectivele și provocările legate de realizarea proiectului, luând în considerație aspectele problematice ce țin de conexiunile interne din Republica Moldova. Danube Logistics salută acest început productiv de colaborare cu experții de la UTM în cadrul proiectului DIONYSUS.

Read more
08.07.2020
PRIMA TRANSBORDARE A METALULUI UZAT A FOST EFECTUATĂ CU SUCCES

La 7 iulie 2020 a fost realizată cu succes prima transbordare a metalului uzat din Portul International Liber Giurgiulești.

 

Sofilarex, clientul nostru din Republica Moldova, a transportat metal uzat cu camioanele spre port, unde a acumulat  într-un spațiu de depozitare, timp de două săptămâni, cantitatea necesară pentru o navă. Transbordarea de pe platformă, precum și din camioane direct pe navă a fost efectuată la Terminalul de Mărfuri Generale cu ajutorul unei macarale-manipulator de materiale Fuchs, destinate inclusiv pentru transbordarea metalului uzat.

 

Metalul uzat este o încărcătură frecvent manipulată în porturi, iar Danube Logistics este disponibilă să ofere servicii în acest sector.

Read more
09.04.2020
2019 RAPORTUL PRIVIND AMPRENTA DE CARBON A PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Deja al patrulea an la rând Danube Logistics emite Raportul anual privind amprenta de carbon elaborat în conformitate cu Protocolul privind gazele cu efect de seră. Ediția nouă a Raportului privind amprenta de carbon conține o prezentare generală și o analiză a emisiilor de CO2 și echivalent CO2 (CO2e) generate din activitățile desfășurate de Danube Logistics pe parcursul anului trecut pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

 

În 2019 emisiile de CO2 per tonă de mărfuri transbordate au scăzut deja pentru al patrulea an consecutiv, înregistrând o descreștere totală de 14%. Această diminuare survine în contextul unor volume de transbordare în creștere care permit o utilizare mai eficientă în materie de emisii a instalațiilor și echipamentelor portuare. De asemenea, introducerea unor măsuri de eficientizare a consumului de energie, în special trecerea de la iluminarea convențională la cea bazată pe tehnologia LED a contribuit la reducerea emisiilor din consumul de electricitate. Danube Logistics își va continua eforturile în direcția optimizării și reducerii emisiilor CO2e.

https://gifp.md/en/wp-content/files_mf/1586430486Carbonfootprintreport2019final.pdf

Read more
09.04.2020
PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI A ACHIZIȚIONAT O MACARA-MANIPULATOR DE MATERIALE PENTRU A-ȘI MĂRI CAPACITĂȚILE DE TRANSBORDARE

Danube Logistics a achiziționat o macara-manipulator de mărfuri Fuchs de înaltă capacitate pentru a crește randamentul de transbordare al Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Mașina este echipată cu diverse dispozitive de încarcare/descărcare, ceea ce îi permite să manipuleze o mare diversitate de mărfuri, inclusiv mărfuri uscate în vrac cum sunt prundișul, nisipul, cărbunele, cereale, mărfuri generale în saci mari, precum și noi categorii de mărfuri cum este metalul și piatra de dimensiune mai mare.

Această macara-manipulator de mărfuri va contribui la creșterea capacității de transbordare a terminalului de mărfuri generale existent și la lărgirea gamei de produse manipulate prin serviciile portuare, îmbunătățind flexibilitatea operațională a terminalului. Suntem la dispoziția clienților nostri pentru a oferi mai multe detalii.

Read more
01.04.2020
Portul Internațional Liber Giurgiulești continuă să susțină comerțul internațional al Republicii Moldova în perioada pandemiei de coronavirus

În condițiile respectării măsurilor de securitate și sănătate în muncă recomandate, Danube Logistics SRL asigură activitatea continuă a Portului Internațional Liber Giurgiulești și a serviciului feeder săptămânal de transportare a containerelor spre Terminalul de Containere Constanța Sud. Directorul General al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, anunță că societatea pe care o conduce „continuă să susțină activitatea de comerț internațional a întreprinderilor din Republica Moldova în această perioadă complicată. Expedierea fără obstacole a mărfurilor pe nave maritime și fluviale este acum mai importantă ca niciodată, în contextul în care companiile de transport auto se confruntă cu rețineri considerabile la traversarea frontierelor internaționale. Pentru a minimiza riscul legat de pandemia de coronavirus, noi activăm în strictă conformitate cu recomandările Guvernului Republicii Moldova și ale Organizației Mondiale a Sănătății”.

În 2019 Portul Internațional Liber Giurgiulești a contribuit, în principal, la exportul producției agricole în 44 țări, precum și la importul de produse petroliere, cărbune, îngrășăminte, materiale de construcție și alte mărfuri din 27 țări.

Read more
23.01.2020
PRIM-MINISTRUL CHICU ÎNSOȚIT DE O DELEGAȚIE A VIZITAT PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

La 23 ianuarie 2020 Prim-ministrul Republicii Moldova, dl Ion Chicu, a vizitat împreună cu delegația sa Portul Internațional Liber Giurgiulești. Directorul general Mathias von Tucher și directorul general adjunct Ala Aydov au prezentat informații despre evoluția pozitivă a activităților portului și despre creșterea volumului anual al transbordărilor cu până la aproape 1,1 mln tone de mărfuri înregistrată anul trecut.

 

Conducerea portului a avut posibilitatea să discute detaliat cu Prim-ministrul despre provocările procesului de dezvoltare continuă a portului și să explice planurile de extindere pe viitor, care includ construcția unei dane cu destinație multiplă pentru mărfuri uscate și generale ce va permite accesul navelor cu pescajul maxim admisibil pe fluviul Dunărea. În timpul vizitei pe teritoriul portului, Prim-ministrul a mai discutat cu reprezentanții societăților Danube Oil Company și ProGrain Organic, ambele fiind rezidente în cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

 

Danube Logistics SRL este o societatea subsidiară al cărei proprietar unic este societatea olandeză Danube Logistics Holding BV, care împarte interesele economice aferente părții sale sociale deținute în cadrul Danube Logistics SRL cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Read more
15.01.2020
Un nou record în transbordările de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești

Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019. Pe parcursul anului 2019, volumul mărfurilor exportate, printre care se numără cereale, semințe oleaginoase, mazăre, ulei vegetal, melasă, vin, băuturi alcoolice și diverse alte mărfuri, a crescut cu 14%, mărfurile fiind transportate în 44 țări. În plus, PILG a facilitat importul de produse din uleiuri minerale, cărbune, cocs de petrol, materiale de construcții, îngrășăminte, carbonat de sodiu, țevi din oțel, fibre de sticlă, articole din ceramică și multe alte tipuri de mărfuri din 27 țări anul trecut.

 

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics S.R.L. – operatorul PILG, a anunțat că „în 2019 PILG a reușit să mărească volumul transbordărilor de mărfuri uscate în vrac cu 9%, de mărfuri generale cu 24% și de containere maritime cu 26%. Această evoluție pozitivă vine să confirme programul nostru de investiții care ne va permite să dublăm capacitatea de transbordare a mărfurilor uscate a portului. Mai mult decât atât, ne bucură faptul că am reușit să mai oferim în sublocațiune unor societăți moldovenești teren cu suprafața de 40.000 m2 în cadrul business parcului pentru construcția instalațiilor de depozitare, ambalare și procesare. În următorii trei ani, rezidenții din PILG planifică să investească peste 35 mln dolari SUA și să creeze circa 130 locuri de muncă suplimentare.”

 

Danube Logistics S.R.L. este o societate subsidiară al cărei proprietar unic este societatea olandeză Danube Logistics Holding BV, care împarte interesele economice aderente părții sale sociale deținute în cadrul Danube Logistics S.R.L. cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Read more
11.01.2020
Transbordarea țevilor pentru gazoductul Ungheni-Chișinău

„Danube Logistics” SRL a prestat servicii de transbordare și depozitare unei filiale din România a companiei de logistică cu renume internațional  „Steder Group BV” care prestează servicii pentru proiectul conductei de gaz Ungheni-Chișinău. În acest context, în Portul Internațional Liber Giurgiulești au fost transportate pe două nave țevi din oțel căptușite, de diferite dimensiuni, de la producătorul „Erciyas” din Turcia.

 

Pentru a asigura o manipulare profesionistă, în condiții de siguranță și eficiență, a acestui tip de marfă, departamentul operațional al societății „Danube Logistics” a avut consultații cu experți, a asistat la operațiuni cu țevi în alte porturi, a elaborat instrucțiuni de manevrare și a achiziționat utilaj specializat. În total, peste 2700 de țevi au fost descărcate și depozitate temporar la Giurgiulești, după care au fost livrate la două depozite din apropierea Chișinăului. Ultimele livrări vor fi efectuate în următoarele două săptămâni. Destinatarul țevilor este „Transgaz”, societatea care construiește gazoductul Ungheni-Chișinău în cadrul etapei de extindere a proiectului de interconectare Iași-Ungheni.

Read more
12.11.2019
Oportunități noi de investiții pentru companiile din Găgăuzia prezentate în cadrul Forumului „Invest Gagauzia-2019”

La 9 noiembrie 2019 compania „Danube Logistics” S.R.L. a fost invitată la ediția a V-a a Forumului internațional de investiții „Invest Gagauzia-2019”. Directorul General Dr. Mathias von Tucher a prezentat activitățile şi planurile de viitor ale Portului Internațional Liber „Giurgiulești”, evidențiind oportunitățile disponibile atât pentru Găgăuzia, cât şi pentru port. Mathias von Tucher a fost onorat să discute personal cu bașcanul Irina Vlah despre potențialul de dezvoltare.

 

La ora actuală există deja un număr mare de companii din Găgăuzia care beneficiază de oportunitățile oferite de Portul International Liber „Giurgiulești”, care este considerat drept o platformă de deschidere spre piețele internaționale. Printre principalii clienții din Găgăuzia se numără exportatori de cereale, vin, precum şi de materii prime pentru fabricarea unui şir de produse, cum ar fi fibra de sticlă şi plăci de gresie La aceștia se mai adaugă şi importatorii de produse finite, cum sunt anvelopele.

 

Drumul M3 care asigură legătura rutieră dintre Găgăuzia şi port se află actualmente la etapa de reabilitare, unele porțiuni urmând să fie complet renovate. După finalizarea lucrărilor, care este planificată pentru 2020-2021, drumul nou va scurta distanţa şi va asigura o infrastructură de transport mai bună deoarece va permite mărirea volumelor transportate.

 

Mathias von Tucher a informat participanții despre extinderea preconizată a terminalului de mărfuri generale. Companiile interesate de transbordarea mărfurilor prin intermediul terminalul extins pot solicita informații suplimentare la oficiului companiei „Danube Logistics” S.R.L. din Chișinău.

Read more
24.10.2019
Danube Logistics SRL plănuiește dublarea capacității de transbordarea a terminalului de mărfuri generale din Portul International Liber Giurgiulesti

Danube Logistics SRL plănuiește extinderea capacităților de transbordare ale terminalului de mărfuri generale până la 1.5 milioane tone anual. Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, a discutat despre planurile investiționale ale companiei cu Ministrul Economiei si Infrastructurii Dl Vadim Brînzan, in cadrul vizitei sale  in Portul International Liber Giurgiulesti.

Măsurile de extindere vor fi implementate într-un interval de trei ani și vor include procurarea echipamentului suplimentar, precum și construcția unui nou chei cu o adâncime a apei de 7m. Investițiile suplimentare în mărime de circa 10 mln dolari SUA in proiectul extinderii terminalului de mărfuri uscate, cu acces larg, vor permite societății Danube Logistics SRL să facă față numărului tot mai mare de solicitări de transbordare a cerealelor, îngrășămintelor, cărbunelui, produselor din oțel, materialelor de construcție și a altor mărfuri uscate. Companiile care intenționează să-și transbordeze mărfurile prin terminalul extins din Portul International Liber Giurgiulesti pot solicita informații suplimentare la oficiul Danube Logistics SRL din Chișinău.

În 2018 volumul transbordărilor prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești a depășit pentru prima data nivelul de un million de tone, facilitând importuri din 33 țări și exporturi către 53 de țări. Danube Logistics SRL este o societate subsidiară, al cărei proprietar unic este societatea olandeză Danube Logistics Holding BV, care deține, împreună cu BERD, interese economice aferente participațiunii sale în cadrul Danube Logistics SRL. Danube Logistics este cel mai mare investitor din Portul Internațional Liber Giurgiulești, care a investit in dezvoltarea terminalelor de mărfuri uscate și lichide, precum și a infrastructurii business park-ului de pe teritoriul portului.

Read more
24.07.2019
Întâlnirea cu delegația chineză din Tianjin

La data de 22 iulie 2019, directorul general al Danube Logistics, Mathias von Tucher, a prezentat Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) unei delegații de fucţionari ai Biroului Municipal de Comerț din Tianjin și ai portului Tianjin, precum și reprezentanților Ambasadei Chinei în Moldova. PILG joacă un rol vital în relațiile comerciale dintre Republica Moldova și China, iar business parcul este o locație care prezintă interes pentru investitorii chinezi. În plus, Danube Logistics are deja o cooperare excelentă pe termen lung cu liniile de transport maritim Cosco din China.

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț Moldo-Chineză (MCCC), reprezentată de președintele acesteia, Victor Durleșteanu. Acesta a fost primul eveniment care a urmat după încheierea recentă a unui Memorandum de înțelegere între Danube Logistics și MCCC.

Read more
29.06.2019
CELEBRAREA ZILEI DUNĂRII 2019

Ca și în anii precedenți, Danube Logistics, investitor general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, a organizat pe 29 iunie o recepție de tip picnic pentru a sărbători Ziua Dunării. Ziua Dunării este sărbătorită de către 14 țări din bazinul fluviului Dunărea, promovând legătura dintre oameni și natură. Din vremuri străvechi, Râul Dunărea este o cale comercială istorică, iar de 12 ani, de când Portul Internațional Liber Giurgiulești a acostat prima sa navă, Republica Moldova participă la această importantă arteră comercială, care o leagă de Marea Neagră și Marea Mediterană.

Evenimentul a avut loc pe o platformă naturală a portului cu vedere spre Dunăre și facilitățile portuare, si a întrunit  mai mult de 100 de invitați naționali și internaționali. Printre invitații onorabili au fost Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dna Georgeta Mincu, Ambasadorul Delegației Uniunii Europene, Dl Peter Michalko, Ambasadorul Germaniei, Dna Angela Ganninger, ambasadorul Austriei, dna Christine Freilinger, ambasadorul Suediei, dna Anna Lyberg, ambasadorul Poloniei Dl Bartlomiej Zdaniuk și șeful Reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Moldova, dl Antonio Castillo. De asemena la evenimentul care a fost însoțit de mâncare tradițională, vinuri moldovenești și muzică tradițională au participat mai mulți reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, inclusiv primarii din Giurgiulești și satele din apropiere, precum și parteneri de afaceri. .

Read more
25.06.2019
EXERCIȚIU DE COMBATERE AL INCENDIULUI LA TERMINALUL PETROLIER DIN PILG

La 25 iunie, compania Danube Logistics SRL, împreună cu Serviciul de Protecție Civilă și Situații de Urgență din Cahul, a desfășurat unul dintre exercițiile planificate de situatii de urgență pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Scopul acestui exercițiu a fost de a verifica disponibilitatea stingerii incendiul în caz de apariție la terminalul de produse petroliere.

Activitatea din acest an s-a concentrat pe instruirea personalului operațional al terminalului petrolier în colaborare cu pompierii din satul Giurgiulești. Ca scopuri specifice ale acestui exercițiu, a fost testat timpul de reacționare al echipei de pompieri după ce a fost anunțat despre un incendiu la rampa de încărcare a camioanelor, precum și sincronizarea acțiunilor necesare întreprinse atât de către pompieri, cât și de personalul terminalului petrolier pentru a realiza o intervenție comună eficientă.

Dat fiind faptul, că Danube Logistics oferă un program educațional pentru familiarizarea angajaților cu principiile generale de acordare a Primului Ajutor pana la sosirea medicului pe baza trimestrală, unul dintre elementele exercițiului a fost de a acorda prim ajutor unei persoane rănite ca urmare a simulării incendiului. În plus, instruirea a inclus si utilizarea  diferitelor tipuri de stingătoare de incendiu.

Datorită acțiunilor profesionale și comune ale Departamentului de Situatii de Urgență din Cahul și Danube Logistics, exercițiul a demarat cu succes, a fost demonstrată dorința și capacitatea de a coopera atât cu pompierii, cât și cu personalul terminalului petrolier în timpul unei urgențe și lecțiile importante au fost învățate.

Read more
30.05.2019
PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI A EMIS RAPORTUL AMPRENTEI DE CARBON PENTRU ANUL 2018

Din anul 2016, ICS “Danube Logistics” SRL elaborează anual un Raport privind amprenta de carbon, în conformitate cu Protocolul privind gazele cu efect de seră (GHG). La fel ca și în anii precedenți, raportul din 2018 se referă la emisiile de CO2 și CO2 echivalente generate din activitățile desfășurate de către ICS Danube Logistics SRL  pe teritoriul Portului Intrnational Liber Giurgiulesti.

Constatările din 2018 arată că, în cursul creșterii volumelor de transbordare, instalațiile și echipamentele pot fi utilizate într-un mod mai eficient din punct de vedere al emisiilor, iar emisiile CO2 echivalent (CO2e)  pe tonă transbordate au scăzut. În plus, măsurile eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi trecerea de la iluminatul exterior convențional la iluminatul cu LED, conduc la o scădere a emisiilor legate de electricitate.

http://gifp.md/en/wp-content/files_mf/1561990831Carbonfootprintreport2018.pdf

Read more
14.04.2019
Transbordările de mărfuri prin intermediul Portului International Liber Giurgiulesti au depășit 1 milion de tone in 2018

Pe parcursul anului 2018 transbordările de marfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (GIFP) au crescut cu peste 10%, până la un nou record de 1 050 000 de tone.

«Anul trecut a fost notată o creștere semnificativă a transbordărilor de mărfuri solide în vrac, în special  pietriș, cărbune și ingrașăminte minerale. Datorită creșterii cererii de transbordare și de închiriere a  terenurilor din business parcul PILG, planificăm să dublăm capacitatea terminalului multifuncțional pentru mărfuri uscate prin   achiziționare de echipamente suplimentare, precum și construirea unui alt chei.» A menționat Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, investitorul general și operatorul GIFP.

Pe parcursul anului 2018 Portul Internațional Liber Giurgiulești a operat exporturi de mărfuri în 53 de țări și respectiv importuri din 33 de țări. 76% din importurile prin GIFP provin din Uniunea Europeană,  totodată și 57% din exporturi au fost destinate Uniunii Europene.

Danube Logistics SRL este o entitate deținută în întregime de compania olandeză Danube Logistics Holding BV, în timp ce interesele economice asociate participației  Danube Logistics Holding BV în Danube Logistics SRL sunt partajate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Read more
09.04.2019
Prima transportare fluvială de cereale organice în vrac efectuata de către ProGrain Organic

În data de 5 și 6 aprilie 2019, Danube Logistics pentru prima dată a operat cereale organice în vrac, destinate transportării fluviale pe Dunăre, în numele grupului moldo-olandez ProGrain Organic, rezident al Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Boabele de soia organică au fost cultivate de ProGrain Organic si  consolidate în depozitul său certificat conform standardelor  GMP, aflat pe teritoriul  Business Parcului din PILG. Încărcarea boabele de soia a fost realizată prin terminalul de mărfuri generale, cu utilizarea unui bunker special prin care s-a descărcat marfa transportată cu camioane de la depozit  pe chei, si ulterior transbordată în magazia navei.

Destinația finală a celor 1200 tone de boabe de soia organică este Austria. Transportarea boabelor organice pe Dunăre în amonte spre Europa Centrală si de Vest este o oportunitate de business minunată si inofensivă pentru mediul înconjurător.

Read more
21.03.2019
MATHIAS VON TUCHER A FOST DESEMNAT DIRECTOR GENERAL ÎN CADRUL COMPANIEI DANUBE LOGISTICS SRL

Danube Logistics Holding BV  l-a desemnat pe Dr. Mathias von Tucher in calitate de nou director general al Danube Logistics SRL – operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Mai mult de cinci ani Dr. Mathias von Tucher a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul companiei Danube Logistics SRL, după care, în luna martie a anului curent (2019) a fost promovat la funcția de director general. Înainte de a se alătura la Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher a fost director general al unei companii germane de inginerie și a deținut mai multe funcții de conducere la BMW Group. Mathias von Tucher deține gradul de doctor în administrarea afacerilor și geografia economică obținut cu mențiune la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen.

Read more
19.07.2018
TERMINALUL DESTINAT PRODUSELOR CEREALIERE DE ORIGINE ORGANICĂ OPERAT DE PROGRAIN ORGANIC SRL A FOST INAUGURAT PE TERITORIUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Joi, 19 iulie, ProGrain Organic SRL a inaugurat complexul de procesare, condiționare și depozitare a cerealelor de origine organică pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Suprafața totală a terminalului este de 3.250m2 și până în prezent volumul investițiilor a depășit 1.5 milioane dolari. În prezent, 2.000 de tone de cereale organice sunt depozitate în halele de depozitare a noului terminal și așteaptă să fie exportate în țările din Europa de Vest și din Europa Centrală. În acest an compania intenționează să exporte aproximativ 20.000 de tone de produse cerealiere ecologice. ProGrain Organic SRL își exporta marfa în mare parte prin intermediul containerelor maritime în parteneriat cu Danube Logistics SRL, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Read more
29.06.2018
PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI SĂRBĂTOREȘTE ZIUA DUNĂRII

Joi, 29 Iunie în localitatea Giurgiulești, Republica Moldova a fost sărbătorită Ziua Internațională a Dunării. Compania Danube Logistics SRL, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești a organizat pe teritoriul portului un picnic-recepție cu vederea spre Dunăre.

Tradițional, peste 80 de invitați, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate au profitat de frumoasa ocazie de a simți adevăratul spirit a Dunării, care leagă cetățenii și afacerile din 10 Țări Europene și oferă Moldovei acees direct spre Marea Neagră. Printre oaspeții evenimentului s-au numărat doamna Angela Sax, președintele biroului BERD în Moldova, doamna Lucy Joyce, ambasadoarea Regatului Unit în Republica Moldova, dr. Julia Monar, ambasadoarea Germaniei în Moldova și Antonio Castillo, șeful biroului BEI în Moldova. Reprezentanți ai aotorităților publice locale cât și primari ai satelor vecine  s-au alăturat domnului Thomas Moser, directorului general Danube Logistics SRL și colegilor săi cu acest frumos prilej.

Oaspeții evenimentului au avut parte de o zi însorită de vară, astfel băuturile răcoritoare oferite de Coca-Cola și vinul de la Vinăria din Vale au fost mai mult decât binevenite.

La fel ca și anul trecut atmosfera festivă a fost asigurată de o trupă de muzică tradițională din Cahul și  “Bunica bate toba” din Văleni, care împreună cu soțul său i-a dilectat pe invitați cu cântece cu colorit tradițional moldovenesc.

Read more
13.06.2018
DANUBE LOGISTICS A ELABORAT RAPORTUL PRIVIND AMPRENTA DE CARBON PE TERITORIUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI PENTRU ANUL 2017

Danube Logistics a elaborat Raportul privind amprenta de carbon pentru anul 2017 în conformitate cu Protocolul privind gazele cu efect de seră (GHG). Sursele de emisie incluse în raportul privind amprenta de carbon se referă la emisiile de CO2 generate, respectiv, la emisiile echivalente cu CO2. Inventarierea a fost elaborată pentru anul 2017 pe tot teritoriul Portului Interațional Liber Giurgiulești.

În conformitate cu modalitatea de calcul bazată pe control, Danube Logistics a calculat emisiile de CO2 ce rezultă din activitățile operaționale, care pot fi de fapt influențate de companie. Calculele se bazează pe măsurări reale ale consumului de combustibil și energie, asigurând un nivel sporit de precizie a rezultatelor.

Luând în considerare rezultatele acestui raport, Danube Logistics încearcă să identifice măsurile potrivite pentru a reduce emisiile de carbon.

Raport disponibil în secțiunea “Descărcări”

Read more
19.05.2018
UN GRUP DE STUDENȚI DIN PARTEA COLEGIULUI REGAL DE STUDII ÎN DOMENIUL APĂRĂRII (RCDS) VIZITEAZĂ PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Sâmbătă, 19 mai, un grup de experți civili și militari s-au întâlnit cu reprezentanții Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), unde Mathias von Tucher, Director Operațional al Danube Logistics SRL, a efectuat un scurt tur al portului și a răspuns la diverse întrebări ai vizitatorilor. Oaspeții din străinătate  au fost bucuroși să afle mai multe despre PILG și despre dezvoltarea acestuia  fiind drept unul din cele mai importante centre logistice din Moldova și din regiune. Vizita oficială în PILG a încheiat vizita de studiu în Republica Moldova, 13-19 mai.

Colegiul Regal de Studii în domeniul Apărare (RCDS) instruiește ofițerii superiori ai Forțelor Armate și ai Serviciului Public în probleme de apărare și securitate internațională la cel mai înalt nivel, în vederea pregătirii pentru funcțiile de vârf. Acesta face parte din Academia de Apărare a Regatului Unit.

Read more
28.04.2018
Pompierii au petrecut un exercițiu practic pe teritoriul Portului internațional Liber Giurgiulești

La data de 26.04.2018, pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești angajații IGSU al MAI, în comun cu angajații Departamentului Petrolier al portului, au petrecut un exercițiu practic, planificat. Scopul evenimentului constă în verificarea nivelului de reacție și de sincronizare a acțiunilor pompierilor și angajaților obiectivului economic, la lichidarea unui incendiu produs în zona petrolieră a Terminalului Petrolier din cadrul PILG, precum și îmbunătățirea capacității de intervenție comună. Conform modalei în timpul efectuării unuor lucrări la rampa de descărcare a produselor petroliere, s-a produs un incendiu, care a declanșat sistemul automat de înștiințare și sistemul automat de stingere a flăcărilor.

Pentu mai multe detalii, cât și reportajul video: https://www.youtube.com/watch?v=dFiJbnkk7ak&feature=youtu.be 

Read more
09.11.2017
A CRESCUT EXPORTUL DE VIN ÎN FLEXI-TANKURI PRIN INTERMEDIUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

În primele 10 luni ale anului 2017 exportul de vin în flexi-takuri prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) aproape că s-a dublat în comparație cu acceași perioadă a anului precedent. Flexi-tankurile sunt instalate de către compania Danube Logistics SRL în containerele maritime de dimensiuni standart pentru transportarea cost-eficientă a produselor nepericuloase în stare lichidă. Printre astfel de produe se numără: vinul, apa, uleiu vegetal și concentratele de sucuri din fructe. Transportând vinul în flexi-tankurile cu o capacitate de 24.000 de litri exportatorii de vin în vrac reduc semnificativ cheltuielile legate de logisică.
La compartimentul de export în flexi-tankuri compania Danube Logistics SRL cooperează cu Transocean Bulk Logistics, o subsidiară a companiei JF Hillebrand , fiind un lider la nivel mondial în sfera serviciilor de logistică de băuturi. Pănă acum cele mai populare destinații de export de vin în flexi tankuri prin intermediul PILG au fost Germania, Marea Britanie, Canada și China.
Compania Danube Logistics SRL este un furnizor de srevicii logistice multimodale, la fel și investitorul principal și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Read more
27.07.2017
PREȘEDINTELE IGOR DODON A VIZITAT PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Pe data de 27 iulie 2017 Președintele Igor Dodon a efectuat o viztă oficială în Portul Internațional Liber Giurgiulești unde directorul general a companiei Danube Logistics SRL, Thomas Moser a desfășurat un tur a facilităților portuare pentru șeful statului și delegația oficială.
În cadrul excursiei Igor Dodon a asistat la încărcarea produselor cerealiere pe o navă maritimă, a vizitat Business Parcul din cadrul PILG și Terminalul de Containere și Mărfuri Generale.
Președintele a menționate pentru jurnaliștii ce l-au acompaniat în această viztă:
“Sunt mândru că între anii 2005 – 2009 am fost responsabil din partea Guvernului pentru implementarea și dezvoltarea acestui proiect. Portul Internațional Liber Giurgiulești este un obiect strategic foarte important pentru țara noastră, care asigură dezvoltarea comerțului cu țările din Vest și Est. Autoritățile trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura dezvoltarea acestui obiect de o importanță strategică majoră”, a conchis șeful statului.

Read more
30.06.2017
PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI SĂRBĂTOREȘTE ZIUA DUNĂRII

Joi, 29 Iunie în localitatea Giurgiulești, Republica Moldova a fost sărbătorită Ziua Internațională a Dunării. Compania Danube Logistics SRL, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești a organizat pe teritoriul portului un picnic-recepție cu vederea spre Dunăre.
Tradițional, peste 80 de invitați, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate au profitat de frumoasa ocazie de a simți adevăratul spirit a Dunării, care leagă cetățenii și afacerile din 10 Țări Europene și oferă Moldovei acees direct spre Marea Neagră. Printre invitații de onoare au fost Dna. Christine Freilinger, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Dna. Lucy Joyce, Ambasadoarea Mării Britanii în Republica Moldova, Dna. Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova și Dl. Pascal Vagogne, Ambasdorul Republicii Franceze în Republica Moldova. Echipa Asociației Businessului European, autoritățile locale și primarii satelor vecine la fel i s-au alăturat Domnului Thomas Moser, directorului general Danube Logistics SRL și colegilor săi cu acest frumos prilej.
Oaspeții evenimentului au avut parte de o zi însorită de vară, astfel băuturile răcoritoare oferite de Coca-Cola și vinul de la Vinăria din Vale au fost mai mult decât binevenite.
La fel ca și anul trecut atmosfera festivă a fost asigurată de o trupă de muzică tradițională din Cahul și  “Bunica bate toba” din Văleni, care împreună cu soțul său i-a dilectat pe invitați cu cântece cu colorit tradițional moldovenesc.
Reportaj televizat: http://www.prime.md/ro/ziua-internationala-a-dunarii-evenimentul-a-fost-marcat-cu-mare-fast-in-moldova_57897.html

Read more
01.06.2017
UN EXERCIȚIU ANTITERORISTIC A FOST EFECTUAT PE TERITORIUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Pe data de 25 Serviciul de Informație și Securitate din Rebuplica Moldova (SIS) împreună cu colegii săi din Serviciul de Securitate al Ucrainei au finalizat exercițiul antiteroristic ”Strong Border 2017”.
Scopul exercițiului tactic și aplicativ a fost de a verifica procedurile specifice de gestionare a crizelor și de a identifica cele mai optime soluții de cooperare și interoperabilitate între autoritățile responsabile pentru prevenirea și combaterea antiterorismului.

Operațiunea a avut loc în zona frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe teritoriului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), unde au fost testate și revizuite mecanismele de alertă și răspuns ale forțelor speciale moldovenești. Departamentul de Securitate al companiei Danube Logistics a perceput acest exercițiu drept o bună ocazie de a testa vigilența personalului în situații neprevăzute. Danube Logistics a găzduit partea oficială a evenimentului, unde rezultatele exercițiului antiteroristic au fost prezentate presei de către Alexandru Balan, vicepreședintele SIS și omologul său ucrainean.

Read more
27.03.2017
DANUBE LOGISTICS A PERTICIPAT LA EVENIMENTUL DE LANSARE ÎN BUDAPESTA A PROIECTULUI DAPhNE COFINANȚAT DE CĂTRE UNIUNEA EUROPEANĂ

Danube Logistics a fost invitată să participe în calitate de membru asociativ în proiectul DAPhNE. Acest proiect presupune crearea unei platforme de lucru (Danube Port Network) care ar face față ineficiențelor cadrului normativ, ar îmbunătăți managmentul portuar și ar dezvolta practicile portuare cu ajutorul instrucțiunilor, recomandărilor și activităților-pilot bazate pe cele mai bune practici elaborate cu scopul de a dezvolta strategia și planul de acțiune. Soluțiile elaborate de consorțiu vor putea fi folosite în calitate de schițe de către reprezentanții a mai mult de 60 de porturi.

Pe data de 20 februarie reprezentanții Danube Logistics au participat la evenimentul de deschidere a proiectului DAPhNE. Evenimentul a adunat mai mult de 50 de experți: reprezentanți ai autorităților portuare, operatori portuari, miniștri ai transporturilor, comisiile fluviale și furnizori de echipamente portuare. În cadrul proiectului s-au întâlnit parteneri din 9 țări Europene (AT, SK, HU, HR, RS, RO, BG, MD, UK) care vor colabora timp de 30 de luni, pe tot parcursul proiectului DAPhNE.

Sursa:https://goo.gl/4dA3xT

Read more
21.03.2017
DANUBE LOGISTICS A ELABORAT RAPORTUL PRIVIND AMPRENTELE DE CARBON PE TERITORIUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Danube Logistics a elaborat primul raport privind amprentele de carbon în acord cu Protocolul Greenhouse Gas (GHG). Sursele emisiilor incluse în raportul privind amprentele de carbon țin de emisiile de CO2, respectiv și de emisiile echivalente CO2. Inventarierea a fost efectuată pentru anul 2016 pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești.
În conformitate cu abordarea bazată pe activitate și control, Danube Logistics a calculat emisiile de CO2 generate de activitățile operaționale ce pot fi influențate de companie. La baza calculelor stau măsurări reale a consumului de energie electrică și a combustibilului, asigurând un nivel înalt de acuratețe a rezultatelor.
În urma constatărilor făcute reieșind din rezultatele acestui raport, Danube Logistics va depune efort pentru a identifica măsurile care ar duce la reducerea emisiilor cauzate de amprentele de carbon.

Read more
14.03.2017
DANUBE LOGISTICS A ÎNCEPUT TRANSBORDAREA BORHOTULUI DE PORUMB PRIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI (PILG)

În Februarie 2017 Danube Logistics a efectuat pentru prima dată transbordarea borhotului de porumb. Cantitatea totală de 2500-2800 de tone a fost livrată în PILG cu camioanele și stocată într-un depozit. Pe data de 13 Februarie 2560 de tone de borhot de porumb au fost transbordate timp de 40 de ore pe o navă maritimă. Clientul Danube Logistics pe parcursul anului 2017 planifică să exporte în Turcia 15.000 de tone de borhot de porumb prin intermediul PILG.

Read more
14.03.2017
DANUBE LOGISTICS A PARTICIPAT LA EVENIMENTUL CE A DAT START PROIECTULUI DANTE, FINANȚAT DE CĂTRE UNIUNEA EUROPEANĂ

Danube Logistics a fost invitată să participe în proiectul DANTE în calitate de membru asociativ, acest proiect urmărește identificarea și eliminarea barierelor pentru transportul pe căile navigabile interioare a Dunării și a afluenților acestuia. Aceasta fiind o inițiativă comună a sectorul privat și a administrării publice. Proiectul se va desfășura timp de 30 de luni și a început pe 1 Ianuarie 2017.
Proiectul DANTE se va focusa pe 5 domenii tematice
1)      Poliția de Frontieră, taxe și proceduri vamale
2)      Navigare/autoritățile de contrul a traficului
3)      Autoritățile portuare/ Administrația
4)      Căile navigabile și administrarea canlului
5)      Alte autorități ce impun bariere (serviciul fitosanitar, managmentul dizastrelor, etc.)
Bugetul proiectului (aproape 2 milioane de euro) este constituit din contibuțiile din fondurile Uniunii Europene.
Reprezentanții Portului Internațional Liber Giurgiulești au participat la prima întâlnire a grupului de lucru pe 17 Februarie 2017 în Budapesta. Pe Parcursul evenimentului partenerii din țările bazinului Dunărean au discutat probleme ce țin de îmbunătățirea procedurilor administrative și a proceselor ce țin de transportul pe căile navigabile interne a Dunării. Rezultatele proiectului vor consolida pozițiile companiilor ce folosesc Dunărea și afluenții săi în operațiunile de logistică, contribuind la dezvoltarea economică și crearea locurilor de muncă în regiune astfe îmbunătățind eficiența în domeniul administrării publice.
Pentru Danube Logistics acest proiect este o bună oportunitate de a stabili relații de parteneriat atât cu reprezentanții porturilor Dunărene, cât și cu alți parteneri ai proiectului DANTE. Danube Logistics susține transportul ecologic și sigur pe Dunăre.

Read more
10.03.2017
DANUBE LOGISTICS PARTICIPĂ ÎN PROIECTUL “GESTIONAREA PERICOLELOR ȘI CRIZELOR ÎN REGIUNEA DELTEI DUNĂRII”
Din anul 2011 până în 2015 compania Danube Logistics a participat într-un proiect privind „Gestionarea pericolelor și crizelor în regiunea Deltei Dunării”. Acest proiect, cu accentul pe siguranța terminalelor petroliere, a fost efectuat în cadrul Convenției privind efectele transfrontaliere ale accidentelor industriale a Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa (CEE-ONU). În 2015, un exercițiu de câmp de scală internațională a avut loc în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Atât proiectul, cât și exercițiul au dus la concluzii importante și recomandări de care vor beneficia atât Danube Logistics, cât și autoritățile din Moldova, România și Ucraina. Multe dintre recomandări sunt incluse în planul de lucru și de acțiune privind aspectele Protecției Mediului, Securității și Sănătății
companiei pentru a spori și mai mult siguranța terminalului. Specialistul Danube Logistics în domeniul Securității, Sănătății și Protecției Mediului a fost invitat să prezinte rezultatele proiectului în timpul unei reuniuni a Conferinței Părților la Convenția CEE-ONU privind efectele transfromtaliere ale accidentelor industriale în
noiembrie 2016, la Ljubljana, Slovenia. Aproximativ 40 de țări, Părți a Convenției au participat la această întâlnire importantă. Prezentarea a fost bine primită. Membrii conevnției au fost recunoscători companiei Danube Logistics pentru implicare în proiect.
Read more
10.03.2017
PRODUSE PETROLIERE DIN SLOVACIA TRANSBORDATE PENTRU PRIMA DATĂ PRIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI (PILG)

În Decembrie 2016 Danube Logistics, investitorul genreal și operatorul PILG a efectuat pentru prima dată transbordarea aproximativ 1,200 de tone de benzină de pe o barjă fluvială în Terminalul petrolier aflat pe teritoriul PILG. Aceeași cantitate de benzină va fi livrată in PILG în cisterne pe cale ferată la sfârșitul lui Ianuarie 2017. Produsele petroliere au fost livrate în PILG pe Dunăre din Rafinăria de petrol “SLOVNAFT” localizată în Bratislava. SLOVNAFT, A.S. cu sediul în Bratislava este o rafinărie de petrol cu o capacitate anuală de prelucrare de 5.5 – 6 milioane de tone. Compania se bazează pe producerea, depozitarea, vânzarea en-gros și cu amănuntul și cu distribuția produselor petroliere. SLOVNAFT A.S. dispune de cea mai largă rețea ce oferă carburanți și lubricanți pentru motor de o calitate superioară, precum și servicii ce includ: magazine, servicii gastro, spălătorii auto și altele.

Read more
09.03.2017
PENTRU PRIMA DATĂ DANUBE LOGISTICS SRL A EFECTUAT TRANSBORDAREA DE CĂRBUNE PE TERITORIUI PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI (PILG)
În Decembrie 2016 Danube Logistics SRL pentru prima dată a efectuat transbordarea de cărbune pe teritoriul PILG. Volumul total de 3,000 tone a fost transbordat în câteva zile de pe barje fluviale pe camioane și vagoane de cale ferată. Danube Logistics, investitorul genreal și operatorul Portului
Internațional liber Giurgiulești (PILG) mereu urmărește diversificarea portfoliului său operațional prin atragerea clienților noi și creșterea volumului de transbordare. Accesul direct la apele internaționale din partea secțiunii maritime a fluviului Dunărea, accesul său la sistemele de cale ferată cu ecartament larg și îngust, precum și amplasarea acestuia direct la granița cu România și Ucraina prezintă PILG drept un important centru logistic, atât pentru Moldova, cât și pentru întreaga regiune.
Read more
03.02.2017
VOLUMUL TRANSBORDĂRILOR PRIN INTERMEDIUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI A CRESCUT CU 4% ÎN 2016

În 2016 volumul mărfurilor operate prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești a crescut cu 4% ajungând la cifra de 876,274 tone. Volumul transbordărilor de mărfuri în vrac prin PILG a crescut și el cu 3%, atingând cifra de 757.977 tone în 2016. De remarcat faptul că volumul transbordării de mărfuri în containere maritime a crescut cu tocmai 10% atingând cifra de 118,299 tone. Aproximativ 57% din volumul total de mărfuri transbordate în vrac  l-a constituit exportul de cereale de origine moldovenească, semințe oleaginoase și ulei vegetal, iar 34% importul produselor petroliere. Produsele cerealiere, semințele oleaginoase și uleiul vegetal au fost livrate în prin intermediul navelor maritime din PILG spre țările din Uniunea Europeană situate în Zona Mediteraneană. Produsele petroliere au fost livrate în PILG în mare parte prin intermediul navelor maritime din bazinele  Mării Negre și Mării Mediterane , precum și prin intemediul barjelor maritime și rețelei de căi ferate cu ecartament european din România. Pe lângă exportul de produse agricole și a produselor petroliere de import, Portul Internațional Liber Giurgiulești este utilizat frecvent pentru importul materialor de construcție, sodă calcinată, cărbune, cocs de petrol și echipament agricol.

În 2016 numărul total de containere maritime operate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești și livrate/colectate la Portul Constanța de către Danube Logistics SRL a crescut cu 3% atingând cifra de 8.200 de containere. În timp ce numărul de containere importate în Republica Moldova a scăzut din cauza situației economice dificile, numărul de containere folosite la exportul produselor cerealiere de origine moldovenească, vinului, băuturilor spirtoase, uleiului vegetal și a altor bunuri a crescut cu 25%. Principalele destinații ale containerelor de export expediate prin intermediul PILG au fost Malaezia (32%), Myanmar (22%), Indonezia (13%), Statele Unite ale Americii (5%) și China (4%).
Transportarea containerelor a fost realizată în colaborare cu liniile maritime MSC, CMA, CSCL, COSCO, ZIM, ARAKS, APL și alți lideri în domeniul transportului maritim de containere, care operează săptămânal în Portul Constanța .
Thomas Moser, directorul general Danube Logistics SRL a declarat:“Suntem mulțumiți de creșterea considerabilă a exportului de mărfuri din Republica Moldova în containere maritime. Anul trecut am reușit să facilităm exportul în 43 de țări.

Read more
12.10.2016
COMPANIA DANUBE LOGISTICS SRL, INVESTITORUL GENERAL ȘI OPERATORUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI (PILG), A PARTICIPAT LA EDIȚIA 2016 BUSINESS WEEK MOLDOVA

Compania Danube Logistics SRL, investitorul general și operatorul Portului Internțional Liber Giurgiulești (PILG), a participat la ediția 2016 Business Week Moldova. Directorul Operațiuni, Mathias von Tucher a prezentat soluții de transportare internațională și logistică pentru exportatorii autohtoni.În cadrul prezentării speakerul Danube Logistics a descris avantajele logisticii multimodale din PILG în vederea accesării piețelor externe, la fel și amplasarea favorabilă a business parcului din cadrul portului. Mathias von Tucher a descris procesele și condițiile de dezvoltarea dinamică a PILG care l-au poziționat ca fiind unul din cele mai importante centre logistice, atât din țară, cât și din regiune.

Read more
08.09.2016
TELEVIZIUNEA MOLDOVENEASCĂ VIZITEAZĂ PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI CU OCAZIA ANIVERSĂRII A 25 DE ANI E LA CREAREA SERVICIULUI VAMAL DE STAT

Anul acesta Moldova a sărbtorit frumoasa cifra de 25 de ani de la crearea serviciului vamal de stat – cu această ocazie televiziunea Prime Tv a vizitat Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG), ca fiind unul din cele mai importante centre de logistică din Moldova și întraga regiune. Împreună cu lucrătorii portului, echipa de filmare a asistat la descărcarea produselor petroliere de pe navă și au primit un tren de mărfuri. După filmările în cadrul PILG jurnaliștii l-au intervievat pe Thomas Moser, directorul general Danube Logistics SRL, companiei ce operează și administrează portul. Reportajul a fost efectuat în cadrul emisiunii matinale „Prima Oră” la Prime TV.
Sursa și reportjul în întregime: http: //goo.gl/ZI2KKp 

Read more
12.08.2016
DANUBE LOGISTICS INTENSIFICĂ COOPERAREA CU ÎNTEREPRINEREA DE STAT “CALEA FERATĂ DIN MOLDOVA”.
Între Danube Logistics, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) și întreprinderea de stat “Calea ferată din Moldova” (CFM) a fost atinsă o înțelegere privind transportarea regulată a containerelor maritime între PILG și una din stațiile CFM din Chișinău. Pe data de 1 August primele 40 de containere maritime au fost au fost livrate pe cale ferată din PILG în Chișinău cu scopul de a facilita exportul produselor cerealiere în containere maritime spre țările din Sud-Estul Asiei.
Pentru început este planificată livrarea săptămânală a containerelor maritime pe cale ferată. Trenul de marfă acoperă distanța dintre Giurgiulești și Chișinău în aproximativ 12 ore. Cu scopul facilitării în termeni de logistică Danube Logistics a decis să închirieze un depozit de stocare a containerelor maritime goale pe teritoriul unei dintre stațiile CFM Chișinau. Transportul feroviar de containere maritime din/în PILG este o alternativă eficientă transportării prin intermediul camioanelor, în special pe timp de vară, când sunt aplicate restricții privind circulația camioanelor.
Read more
01.07.2016
PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI SĂRBĂTOREȘTE ZIUA DUNĂRII

Miercuri, 29 iunie, pentru al 10-lea an consecutiv Moldova a sărbătorit Ziua Internațională a Dunării la Giurgiulești. În calitate de participant al evenimentului, Danube Logistics, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, a organizat un picnic cu vedere la Dunăre chiar pe teritoriul portului.
Peste 80 de persoane, atât din Moldova, cât și de peste hotare au sărbătorit împreună și au trăit adevăratul spirit al Dunării, care unește cetățeni și afaceri din 10 țări europene și oferă Moldovei acces direct la Marea Neagră. Printre oaspeții de onoare au fost: ambasadorul Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Gerhard Schaumberger, șef al Agenției de Dezvoltare din Austria în Moldova, Dr. Robert de Groof, consulul (h) al Regatului Țărilor de Jos, ministrul adjunct al Transportului, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Ministerul Mediului, Tatiana Gălățeanu, primarul de Giurgiulești, precum și primarii din regiunile învecinate.
Alături de Thomas Moser, directorul general al ICS Danube Logistics SRL, oaspeții evenimentului sa-au bucurat de vremea perfecta, bucate alese și vin bun. Celebra «Bunica bate toba» împreună cu soțul ei de la Valeni i-a întâmpinat pe oaspeți, cu cântece tradiționale moldovenești, în timp ce o trupă din Cahul a asigurat o atmosferă veselă în ritmuri tradiționale.

Read more
13.06.2016
TELEVIZIUNEA NAȚIONALĂ DIN GERMANIA ÎN VIZITĂ LA PORTUL DIN GIURGIULEȘTI

Luni, 13 iunie, croaziera fluvială «Anisha» a acostat la terminalul de pasageri al portului Giurgiulești. La bordul croazierei au fost mai mult de 180 de turiști, majoritatea fiind din Germania, precum și o echipă de jurnaliști ai televiziunei nationale germane ARD. În timpul staționării navei în portul din Giurgiulești, jurnaliștii au avut ocazia să viziteze Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) și au realizat un interviu cu Thomas Moser, directorul general al Danube Logistics SRL, compania ce operează PILG.

Jurnaliștii au asistat la încărcarea vinului moldovenesc în containere maritime, au inspectat o nava de  containere a companiei ”Danube Logistics” și au discutat cu Thomas Moser planurile privind dezvoltarea portului, precum și importanța strategică a portului pentru exportul de mărfuri moldovenești pe piețele internaționale. Anul trecut Danube Logistics a facilitat exportul de mărfuri moldovenești prin intermediul PILG în mai mult de 40 de țări. Accesul direct la apele internaționale din partea secțiunii maritime a fluviului Dunărea, accesul său la sistemele de cale ferată cu ecartament larg și îngust, precum și amplasarea acestuia direct la granița cu România și Ucraina prezintă PILG drept un important centru logistic, atât pentru Moldova, cât și pentru întreaga regiune.

Read more
30.05.2016
SERVICIUL VAMAL VINE ÎN SUSȚINEREA INVESTITORILOR PRIN SIMPLIFICAREA PROCEDURILOR

Prin reformele demarate, ne propunem să creăm un mediu competititiv pentru investitorii din diverse ramuri ale economiei, astfel încât aceștia să beneficieze de cele mai inovatoare instrumente de administrare vamală.” – este declarația Directorului General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie în cadrul întrevederii cu Thomas Moser, Director General al ÎCS Danube Logistics SRL, companie care administrează Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG).

În cadrul discuțiilor au fost relatate o serie de aspecte care necesită a fi optimizate în vederea asigurării unei bune funcționări a portului și creării de condiții favorabile pentru rezidenții acestei zone.

Părțile au stabilit o agendă de acțiuni care se preconizează a fi întreprinse în perioada imediat următoare de către grupul de lucru constituit în acest sens.

Respectivele măsuri prevăd  identificarea soluțiilor de simplificare a procedurilor vamale, precum și ajustarea cadrului legislativ existent, astfel încât noile prevederi să reglementeze inclusiv activitatea PILG. La această temă, Rosario de Blasio, Înaltul Consilier al UE în domeniul vamal a precizat că în cadrul acestor demersuri vor fi luate în considerație cele mai bune practici comunitare, astfel încât rezultatele obținute să corespună exigențelor standardelor internaționale.

În replică, Administratorul PILG, Thomas Moser a salutat dialogul constructiv și soluțiile propuse de către Serviciul Vamal, care vin nu doar să simplifice comerțul internațional al Republicii Moldova, dar și să încurajeze investițiile adiționale ale companiilor autohtone și internaționale în PILG.

Beneficiari economici finali ai societății Danube Logistics sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Danube Logistics este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, și prestator de servicii de logistică multimodală. Portul Internațional Liber Giurgiulești este un Port Maritim și Riveran, fiind amplasat pe secțiunea maritimă a râului Dunărea în Republica Moldova.

http://customs.gov.md/ro/content/serviciul-vamal-vine-sustinerea-investitorilor-prin-simplificarea-procedurilor

Read more
16.04.2016
EXPORTUL DE MĂRFURI MOLDOVENEȘTI ÎN CONTAINERE PRIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI A CRESCUT CU 42% ÎN 2015

Numărul total de containere, transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești în 2015 și livrate sau colectate din Portul Constanța de către Danube Logistics a crescut cu 3% și a constituit 7,986 containere (9.912 TEU). Deși, numărul de containere importate a scăzut, pe fundalul situației economice complicate, numărul de containere cu mărfuri moldovenești destinate exportului au crescut cu 42%.

Principalele destinații de export prin Portul Internațional Liber Giurgiulești au fost Indonezia (41%), Malaezia (20%), SUA (8%), Myanmar (7%) și Tailanda (5%). Principalele mărfuri transportate în containere prin PILG au fost produse cerealiere, semințe oleaginoase, vinuri, băuturi spirtoase, produse alimentare și din lemn.
Transportul de containere a fost realizat în colaborare cu 13 dintre cele mai mari linii de transportări maritime a containerelor din lume, care se deservesc în portul Constanța, în special MSC, CMA, CSCL, COSCO, ZIM, ARKAS și APL.

”Suntem foarte satisfăcuți de creșterea considerabilă a volumului de mărfuri în containere exportate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești pe piețile internaționale. În anul 2015, ne-a reușit să promovăm exportul mărfurilor moldovenești în peste 40 de țări.” a declarat cu această ocazie Thomas Moser, președintele consiliului de administrare al Danube Logistics.

Beneficiari economici finali ai societății Danube Logistics sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Danube Logistics este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, și prestator de servicii de logistică multimodală. Portul Internațional Liber Giurgiulești este un Port Maritim și Riveran, fiind amplasat pe secțiunea maritimă a râului Dunărea în Republica Moldova.

Read more
23.11.2015
VIZITA PRIM-MINISTRULUI INTERIMAR GHEORGHE BREGA ÎN PILG

sursa și foto: gov.md

Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega a efectuat, în după-amiaza zilei de joi, 19 noiembrie, o vizită de lucru la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG).

Având statut de zonă economică liberă, PILG este unicul punct direct de distribuţie şi transportare în şi din Republica Moldova ce oferă acces la căile de comunicaţie terestră, feroviară, fluvială şi maritimă. La sediul Companiei „Danube Logistics”, care este administrator al Zonei Economice Libere Giurgiulești (ZEL-Giurgiulești), a avut loc o şedinţă la care au participat şi ministrul în exerciţiu al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, precum şi conducerea Companiei „Danube Logistics”.

Thomas Moser, directorul general al Companiei „Danube Logistics”, a prezentat o informare cu privire la activitatea ZEL-Giurgiulești, evoluţia exporturilor şi importurilor prin intermediul infrastructurii de transport a PILG. Potrivit datelor prezentate, ZEL-Giurgiulești are 43 de rezidenți, 466 de angajați, iar investițiile sunt în jur de 60 de milioane de dolari. De asemenea, au fost examinate subiectele ce vizează colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova, în vederea dezvoltării ZEL-Giurgiulești, printre care: reabilitarea drumului Giurgiuleşti-Chişinău şi a căilor ferate, asigurarea cu apă şi alte aspecte.

Întregul articol: www.gov.md

Read more
02.09.2015
GIFP STORY AS TOLD AND SEEN BY THE NEW YORK TIMES

A story by Kit Gillet
Photo by Dmitry Kostyukov for The New York Times

The Giurgiulesti International Free Port in Moldova sits along a small stretch of the Danube River. Until recently, Moldova relied on Romania and Ukraine for access to foreign goods and trade.

GIURGIULESTI, Moldova — Like many rural villages throughout Europe, Giurgiulesti was shrinking. The young had left, seeking work and better futures, and they never came back. The old had stayed behind, tilling the fields and nurturing the grapes on backyard vines that they used to make wine.

But in 1999, partly in exchange for ceding a stretch of contested road in the east of the country to UkraineMoldovawas given a 1,476-foot strip along the Danube that had been in Ukrainian hands since the fall of the Soviet Union. From the strip, the borders with both Romania and Ukraine can be seen.
In 2007, after years of faltering progress, the oil terminal at Giurgiulesti’s port became active, and in 2009, the first shipments left its grain terminal. A small container terminal opened in 2012.

What is now called the Giurgiulesti International Free Port can receive seagoing vessels, and since Russia banned imports of most Moldovan food products last year, the port has played an increasingly important role as a way to access new markets for Moldova.

Last year, the port increased its shipping volume by more than 65 percent, said Thomas Moser, a German businessman and the general director of Danube Logistics, the company that operates the port.
“There is absolutely no history or tradition of ports or maritime transportation in Moldova,” he said. “So it’s been quite difficult, but we’ve managed to get this place off the ground.”

Certainly, the port has been a lifeline for the farming village of Giurgiulesti, less than half a mile away. The village is a three-hour drive south of the capital, Chisinau, and much of that journey is along pocked roads. Until the port came along, there were few reasons to visit.

Source and full story on: http://nyti.ms/1KI5vvJ

Read more
25.06.2015
CHINA SHIPPING CONTAINER LINES ÎȘI EXTINDE SERVICIILE ÎN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Pe 25 iunie 2015, China Shipping Container Lines și Danube Logistics, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, au semnat un acord care ii va permite companiei China Shipping Container Lines să iși extindă serviciile de transport de containere până în Moldova. Decizia transportatorului chinez este parte a inițiativei guvernului de la Beijing de a reînvia Drumul antic al Mătăsii, cu ajutorul proiectelor Silk Road Economic Belt și 21st Century Maritime Silk Road.

China Shipping Container Lines este al treilea transportator internațional de containere care oferă servicii de transport direct în Portul Internațional Liber Giurgiulești. În 2014, transbordarea containerelor prin Portul Internațional Liber Giurgiulești a crescut cu 68%, constituind peste 11 000 TEU. Anul trecut, 57% din containerele importate au venit din China, iar 76% din containerele exportate au fost transportate din Portul Interațional Liber Giurgiulești spre piețele Asiei.

Președintele Danube Logistics, Thomas Moser, a declarat: „Decizia companiei China Shipping Container Lines de a oferi servicii de transport direct spre Moldova prin Portul Internațional Liber Giurgiulești reprezintă rezultatul colaborării noastre de succes din ultimii trei ani. De acum încolo, exportatorii moldoveni își vor putea livra mărfurile în containere simple sau frigorifice pe piețele internaționale, direct din Moldova, cu ajutorul companiei China Shipping Container Lines. În special, aceste servicii le vor fi de mare folos companiilor moldovenești care exportă produse agricole pe piețele în continuă dezvoltare din Asia și Golful Persic.

Read more
04.06.2015
GIFP LA "PUR SI SIMPLU" - PROIECT VIDEO AL RADIO EUROPA LIBERA

La porţile maritime

Publicat la 03.06.2015

De aproape zece ani, Republica Moldova are poartă maritimă în sudul ţării — Portul Internaţional Giurgiuleşti, un loc ce devine tot mai atractiv şi tot mai interesant pentru mediul de afaceri, mereu în căutare de noi modalităţi de export. Compania privată care gestionează Portul Internațional Liber Giurgiulești înregistrează un volum tot mai mare de mărfuri transbordate, fie că e vorba de exporturi sau fie că de importuri. Acest lucru, dar și apariția noilor investitori în zona economică liberă de pe teritoriul portului au determinat operatorul să deschidă noi terminale și să construiască infrastructură corespunzătoare. Mai multe despre cum funcţionează portul, ce avantaje şi ce potenţial are, dar şi despre cum s-a schimbat viaţa oamenilor din zonă datorită acestei investiţii vedeţi în reportajul lui Alexandru Popescu.

Sursa și video: http://www.europalibera.org/media/video/27051573.html

Read more
17.04.2015
GIFP ON EURONEWS: THE DANUBE PROVIDES NEW TRADE ROUTE FOR MOLDOVA

Landlocked Moldova is increasing its efforts to overcome Russia’s export embargo.

It is using a 460-metre stretch of a port on the Danube river to send its good abroad to the European Union and beyond.

Danube Logistics are the Dutch operator’s of the Giurgiuslesti port.

Thomas Moser, Danube Logistics’ General Manager, said: “We saw, because of this embargo, last year for the first time the export of apples. It’s the same with wine, we see a steady increase in the export of wine in containers to far growing markets like the United States and China and elsewhere. We are happy to support the Moldovan exporters in these difficult times.”

Through the new port, Moldova’s products reach 43 countries, something they didn’t do before, as previously the majority of exports were taken by truck to Russia.

Ion Sula, the Agriculture Minister, said: “All of our exports, such as cereals, fruit and cattle, can now be shipped from our new Danubian port of Giurgiulesti.”

source + video: http://www.euronews.com/2015/04/17/the-danube-provides-new-trade-route-for-moldova/

Read more
16.04.2015
VOLUMUL DE MĂRFURI TRANSBORDAT PRIN INTERMEDIUL PILG A CRESCUT CU 8% ÎN ANUL 2015

Volumul mărfurilor solide și lichide în vrac, transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești, a înregistrat o creștere de 8%, până la 731,548 tone în anul 2015. Aproximativ 52% din volumul transbordat au constituit produse cerealiere, semințe oleaginoase și uleiul vegetal, exportat în mare parte cu nave maritime în țările din bazinul Marea Mediterană. Iar restul, 48% din volumul transbordat a revenit produselor petroliere, importate cu barje pe râu, nave maritime, și vagoane-cisterne, și materialelor de construcție livrate cu barje pe râu.

”În pofida cadrului economic general dificil am reușit în anul 2015 să atingem cel mai mare volum record de mărfuri transbordate prin PILG de până acum. În prima jumătate a anului 2015 am beneficiat de recolta bogată a anului 2014, care a rezultat în o creștere semnificativă a volumului de mărfuri agricole transbordate prin Giurgiulești. Totodată am reușit să sporim subtanțial și volumul de produse petroliere transbordate prin PILG”, a comunicat Thomas Moser, Președintele consiliului de administrare al Danube Logistics, operatorul și investitorul general al Portului Internațional Liber Giurigulești.

Beneficiari economici finali ai societății Danube Logistics sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Danube Logistics este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, și prestator de servicii de logistică multimodală. Portul Internațional Liber Giurgiulești este un Port Maritim și Fluvial, fiind amplasat pe secțiunea maritimă a râului Dunărea în Republica Moldova.

Read more
12.02.2015
VOLUMUL DE MĂRFURI TRANSBORDATE PRIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI A CRESCUT SEMNIFICATIV ÎN 2014

Societatea Danube Logistics SRL, a înregistrat o creștere semnificativă a volumului de mărfuri transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești în anul 2014.
Volumul de mărfuri generale, solide și lichide în vrac a crescut cu 65% până la 678,439 tone, și volumul de mărfuri containerizate a crescut cu 69% până la 7,786 containere. Motivul principal al creșterii semnificative se datorează unei recolte exceptionale din anul trecut.

Produsele cerealiere în vrac și uleiul vegetal a fost livrat din Giurgiulești în mare parte pe cale maritimă, pe piețele țărilor Mediteraneene. Produsele cerealiere în containere au fost livrate din Giurgiulești în țările asiatice precum Indonezia, Malaezia, Taiwan, India și Filipine. Transportul maritim în containere a mai fost folosit și la exportul altor produse precum vin și băuturi spirtoase, nuci, fructe uscate, mere, suc de mere concentrat și zahăr. În total exportul mărfurilor containerizate a crescut cu 85% iar mărfurilemoldovenești au ajuns pe piețele a 43 de țări.

În ceea ce privește importurile de mărfuri, Danube Logistics SRL a înregistrat o creștere a volumurilor de import a produselor petroliere datorită finalizării construcției terminalului feroviar cu ecartament mixt, a materialelor de construcție pentru proiectele curente de reabilitare a drumurilor, precum și a sodei calcinate. Produsele petroliere au fost livrate în PILG în mare parte din România, Bulgaria, Grecia și Israel, materialele de construcție din România și soda calcinată – din Turcia și Bulgaria. Printre alte tipuri de mărfuri importate prin PILG au fost diverse echipamente agricole și malț, livrate cu barje din porturile Dunărene din Germania și Austria. Numărul total de containere importate în PILG a crescut cu 58% în comparație cu cel din anul trecut. Aproximativ 57% a importurilor de containere au originat din China, 10% din Spania, 6% din India, 5% din Turcia și 3% din Israel. În total importatorii Moldoveni au primit mărfuri în containere din 49 țări diferite pe parcursul anului 2014.

Societatea ICS ”Danube Logistics” SRL, este subsidiara companiei olandeze Danube Logistics Holding BV și este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Profiturile Danube Logistics Holding B.V. se repartizează conform acordului de distribuire a profitului încheiat cu Banca Europenă pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Portul Internațional Liber Giurgiulești, este un port maritim și riveran, statut obținut datorită amplasării sale pe secțiunea maritimă a Dunării în cadrul bazinului Mării Negre.

Read more
11.11.2014
SOCIETATEA TRANS CARGO TERMINAL DUBLEAZĂ CAPACITĂȚILEDE EXPORT A TERMINALULUI CEREALIER DIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Pe data de 10 Noiembrie 2016 Trans Cargo Terminal SRL, filiala Trans Oil Group (TOG), a sărbătorit finalizarea proiectului de extindere a terminalului de export cerealier din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Ca rezultat Trans Cargo Terminal va  pute să încarce peste  1.000 de tone de produse cerealiere pe oră pe nave maritime cu capacitatea până la 8.000 de tone, precum și pe barje fluviale, atingand astfel cea mai înaltă rată a încărcării produselor cerealiere printre terminalele din regiune.
Vaja Jhashi, Președintele TOG a declarat: “Datorită creșterii substanțiale a capacităților avem posibilitatea de a atrage clienți noi și în același timp de a permite grupului nostru de companii și clienților deja existenți să mărească volumele de transbordare. Proiectul de extindere a constat în construcția unei dane adiționale cu ieșirea spre Dunăre, a unui siloz cu capacitatea de stocare de 12,000 de tone, a unui debarcader cu adâncime sporită, precum și a instalării echipamentului de încărcare de înaltă capacitate. În realizarea acestui proiect au fost investiți aproximativ 6 milioane de dolari americani și create 30 de locuri de munca permanente adiționale. Terminalul extins va avea o capacitate de stocare totala de 70,000 tone si o creștere a capacității de transbordarea de la 300.000 tone până la 800.000 de tone anual, ceea ce este echivalent cu aproximativ 75% din exportul anual de produse cerealiere a Republicii Moldova.
Thomas Moser, directorul general al societății Danube Logistics SRL, companiei ce operează și administrează Portul Internațional Liber Giurgiulești a declarat: “Felicităm compania Trans Cargo Terminal cu ocazia extinderii terminalului cerealier. Capacitățile sporite vor asigura de acum incolo ca majoritatea exporturilor de produse cerealiere moldovenești pe piețile internaționale sa se producă direct din Republica Moldova.”
Adițional exportului în vrac, cea mai mare parte a cărui este livrată pe piețile din regiunea mediteraniană, cantități semnificative de produse cerealiere din Moldova sunt exportate prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești în containere maritime în Asia si Orientul Depărtat. Pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2016, unsprezece companii moldovenești au expediat peste 60.000 de tone de grâu în containere maritime spre țări precum Malaezia, Myanmar și Indonezia.

Read more
08.09.2014
ÎN PRESĂ, MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII DRUMURILOR

sursa: http://www.mtid.gov.md/index.php?option=com_content&view=article&id=696:dezvoltarea-zonei-giurgiuleti-aduce-noi-locuri-de-munc-in-sudul-moldovei&catid=1:latest-news&lang=ro&Itemid=
poza: Danube Logistics

Dezvoltarea zonei Giurgiulești aduce noi locuri de muncă în sudul Moldovei.

Primul terminal feroviar cu ecartament mixt pentru produse lichide, care va asigura conexiunea dintre țara noastră și comunitatea europeană, a fost dat în exploatare astăzi, în prezența miniștrilor responsabili de dezvoltarea zonei Giurgiulești: Vasile Botnari, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, și Andrian Candu, ministrul Economiei.

Astăzi, în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, pe terminalul portuar pe linie europeană, a intrat prima garnitură de tren cu 16 cisterne cu carburanți din România. Construcția terminalului a implicat o investiție de 2 milioane de euro, printr-un proiect susținut financiar de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și de o bancă comercială din Moldova.

Potrivit ministrului Vasile Botnari, sudul Moldovei a devenit un nod multimodal de transport. «Acum un an, am inaugurat aici la Giurgiulești primul segment de cale ferată cu ecartament european. Anul acesta, sunt posibile operațiunile de export-import prin toate tipurile de transport, fie el auto, maritim/naval, sau pe cale ferată direct din Uniunea Europeană. Agenții economici au posibilitatea de a transporta mărfurile în condiții avantajoase, comode pentru ei», a menționat Vasile Botnari.

Un alt avantaj al dezvoltării zonei de sud a țării, potrivit vicepremierului Andrian Candu, este crearea de noi locuri de muncă. «Proiectulul de construcţie a terminalului de cale ferată cu ecartament mixt face parte din Planul de dezvoltare a Portului Internațional Liber Giurgiulești şi reprezintă un pas extrem de important, care cu certitudine va contribui la dezvoltarea mai dinamică a Sudului Moldovei. Un plus mare este și crearea de noi locuri de muncă, obiectiv important în activitatea Ministerului Economiei», a menționat Andrian Candu.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu autoritățile publice locale din Giurgiulești, ministrul Transporturilor Vasile Botnari a anunțat că anul acesta va fi reparat și drumul de acces din regiunea portului. În acest scop, din Fondul Rutier au fost alocate 3 milioane de lei.

Read more
05.09.2014
ÎN PRESĂ, MINISTERUL ECONOMIEI

sursa: http://mec.gov.md/ro/content/portul-international-giurgiulesti-devine-un-nod-comercial-important-regiune

Portul Internaţional Giurgiuleşti devine un nod comercial important în regiune

5 septembrie 2014, Chişinău – Primul terminal feroviar cu ecartament mixt, care va interconecta Republica Moldova și ţările din Uniunea Europeană, a fost inaugurat în Portul Internaţional Giurgiuleşti, la 4 septembrie curent. La eveniment a participat ministrul Economiei, Andrian Candu împreună cu ministrul Transporturilor Vasile Botnari, conducerea Portului Internaţional Giurgiuleşti, reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ai administraţiei publice locale. Evenimentul a făcut parte din agenda unei vizite de lucru comune a miniştrilor Economiei şi Transporturilor la sudul ţării.

Primul eveniment la care au participat oficialii a fost inaugurarea primului terminal feroviar de transportare a produselor lichide, prin care vor fi importate şi exportate produse petroliere şi  uleiuri. Investiţia în proiect constituie două milioane de euro şi a fost alocată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie și Dezvoltare în parteneriat cu o bancă comercială din Republica Moldova.

În cadrul vizitei, ministrul Economiei a vizitat mai multe terminale de pe teritoriul Portului Internaţional Giurgiuleşti, informându-se cu privire la activitatatea acestora, dificultăţile cu care se confruntă, dar şi despre rezultatele obţinute

Read more
04.09.2014
INAUGURAREA TERMINALULUI FEROVIAR DE TRANSVAZARE A PRODUSELOR LICHIDE ÎN VRAC ÎN PILG
La 4 septembrie 2014, în Portul Internațional Liber Giurgiulești a avut loc inaugurarea Terminalului Feroviar de Transvazare a Produselor Lichide în Vrac.

La acest important eveniment, alături de administrația Danube Logistics au fost prezenți atât reprezentanții guvernului cât și reprezentanți din sectorul bancar, dar și agenți economici, parteneri și clienți ai companiei. Viceprim- ministrul, ministrul Economiei Andrian Candu, împreuna cu o delegație formată din 15-20 de persoane printre care ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Vasile Botnari, directorul interimar Î.S. Calea Ferata Sergiu Tomșa, primarul satului Giurgiulești Tatiana Gălățeanu, reprezentanții BERD si Moldova Agroindbank, administrația Petrom Moldova în frunte cu noul director Constantin Ivaș, și alții oaspeți onorabili, au asistat la prima livrare de produse petroliere pe cale ferata direct în Modova din Romania.

Peste 1,600 tone de diesel și benzină, transportate în 33 de vagoane au fost livrate pe cale feroviară direct de la rafinăria din Ploiești pentru Petrom Moldova. Din terminal, combustibilul se descarcă în parcul de rezervoare din PILG și ulterior se încarcă în camioane sau vagoane pentru a fi distribuit pe cale auto sau respectiv feroviară pe teritoriul Moldovei.
”Datorită noului terminal feroviar cu ecartament combinat, importatorii din Moldova vor avea posibilitatea să reducă costurile de transportare a produselor petroliere. Livrarea de la rafinăriile din Ploiești, Constanța și Burgas, prin Giurgiulești, a devenit acum cea mai eficientă, din punct de vedere economic, cale de transportare a produselor petroliere pe piața Moldovei” a declarat cu această ocazie Thomas Moser
Read more
02.09.2014
REZULTATELE OPERAȚIONALE PENTRU PRIMA JUMĂTATE A ANULUI 2014

Volumele de mărfuri transbordate prin Portul Internațional Liber Giuriulești (PILG) continuă să crească. În primele șase luni ale anului 2014, volumul total de mărfuri transpordate prin PILG aproape s-a dublat, ajungând la un total de 306,234 tone, în comparație cu 155,051 tone în aceeași perioadă a anului trecut.

Majoritatea volumelor transbordate au constituit cereale și oleaginoase, constituind 167,272 tone, care în mare parte au fost exportate prin Giurgiulești cu nave maritime direct pe piețele din bazinul Mării Mediterane. De asemenea au mai fost transbordate 64,754 tone de produse petroliere originare din Romania, Bulgaria, Israel si Austria, 54,791 tone – ulei vegetal, exportat cu navă-tanc pe piețele mediteraneene, 7,737 tone de materiale de constructie, livrate în PILG cu barje din porturile de pe Dunare din România, 2,999 tone de malț — transportat în PILG din Austria pe Dunare cu barje, și aproximativ 1,000 tone de alte mărfuri de tip general precum echipament agricol, livrat cu barje pe Dunăre din Germania.

Adițional mărfurilor generale, în prima jumătate a anului 2014, prin terminalul de Mărfuri Generale și Containere din PILG au fost transbordate 2,768 containere maritime, sau un echivalent de 4,226 TEU; în comparație cu 1,370 containere în aceeași perioada a anului 2013. Peste 50% din mărfurile importate în containere sunt originare din China, iar restul din Spania, Turcia, India, Emiratele Arabe Unite, Canada, Argentina și SUA. Aproximativ 33% din marfuri containerizate au fost exportate în SUA. Alte destinații majore de export au fost Insulele Filipine, Taivan, Malaezia, China și Turcia.

Read more
05.06.2014
DESPRE PILG OPERATOR INSTALATII PORTUARE CONEXIUNI DE TRANSPORT ZONA ECONOMICA LIBERA GIURGIULESTI GHID PORTUAR TAXE PORTUARE NOUTATI DOWNLOADS CONTACTE Broşura PILG Giurgiulesti Free Economic Zone EXPORTATORII BENEFICIAZĂ DE TARIFE FAVORABILE DE TRANSPORT PENTRU EXPORTUL MĂRFURILOR ÎN CONTAINERE MARITIME PRIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

5 iunie 2014. Danube Logistics, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), a comunicat în cadrul Forumului Exportatorilor de astăzi, Moldova Business Week, că exportatorii continuă să beneficieze de tarife favorabile la exportul de mărfuri din Moldova, în containere maritime, prin Portul Giurgiulești. În special, pentru companiile din Moldova continuă să fie atractive tarifele la export către  piețele asiatice. La începutul lunii iunie, tarifele la export către principalele destinații prin Giurgiulești au fost următoarele:

USD 20” Containere 40” Containere
Asia
China 1,065 1,115
Vietnam 1,250 1,610
Insulele Filipine 1,550 1,910
Indonezia 1,300 1,710
Tailanda 1,300 1,710
India 1,250 2,510
America de Nord
SUA 2,500 3,300
Canada 2,400 3,090
Europa
Germania 1,050 1,460
Olanda 1,050 1,460
Marea Britanie 1,200 1,460
Franta (Med) 900 1,000
Italia 1,665 2,300
Turcia 1,250 1,450
Rusia (Marea Neagra) 1,400 2,000
Rusia (Marea Baltica) 1,600 2,300
Orientul Mijlociu
Jebel Ali 1,315 1,615
Africa
Africa de Nord 1,450 1,810
Africa de Vest 1,850 2,950

Pentru transbordarea fructelor și legumelor, produselor lactate și a altor bunuri care necesită regim frigorific, Danube Logistics oferă clienților săi containere refrigerate pentru transportul mărfurilor din Moldova prin Giurgiulești pe piața mondială. Acest serviciu permite companiiloer din Moldova să diversifice exportul de fructe și legume precum și produse lactate pe piețele avantajoase din Orientul Mijlociu, Africa, India și Orientul Îndepărtat.

Read more
05.06.2014
PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI FACILITEAZĂ DIVERSIFICAREA EXPORTURILOR MOLDOVENEȘTI

În primele cinci luni ale anului 2014, prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG), a fost exportat un volum total de 140,000 tone de produse cerealiere, semințe de floarea soarelui, precum și  49 000 tone de ulei vegetal. Mărfurile au fost expediate din port  în loturi de 3,000-6,000 tone, cu nave maritime direct în țările bazinului Mării Mediteraneene. În același timp, prin PILG, companiile din Moldova, au exportat și mărfuri containerizate, aproximativ 500 containere maritime, destinațiile principale fiind, Asia, SUA si UE. Gama de mărfuri exportate pe mare în containere, a constituit produse cerealiere, semințe de floarea soarelui, vin, băuturi spirtoase tari, textile, zahăr, mașinărie și echipamente, metal, nuci, produse electronice și confecții din lemn.

Read more
12.05.2014
PRIMUL FORUM DE BUSINESS ȘI LOGISTICĂ MOLDO-BAVAREZ

La 6 mai 2014, în portul Regensburg – cel mai mare port din Bavaria pe Dunăre, a avut loc primul Forum de Business și Logistică Moldo-Bavarez, organizat de societatea Danube Logistics în cooperare cu Bayernhafen Gruppe.

Republica Moldova a fost prezentata la conferință de Viceministrul economiei Octavian Calmîc și administrația societății Danube Logistics, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Din partea gazdei au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei Bavariei, administrației Bayernhafen Gruppe, Bayern International, a Camerei de Comerț și Industrie, precum și diverse companii Bavareze.

Scopul evenimentului a fost de a stimula colaborarea între Bavaria și Republica Moldova în contextul Regimului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Moldova și Uniunea Europeana precum și în vederea oportunității de transportare eficientă a bunurilor între Moldova și Bavaria pe râul Dunărea.

”Primul Forum de Business și Logistică Moldo-Bavarez a fost un succes. Deja astăzi, companiile Bavareze se numără printre cei mai mari investitori din Moldova, și cei mai mari prestatori de servicii și bunuri. Bavaria este a opta după mărime economie în Europa și continuă să crească. Companiile Bavareze fac parte din cei mai mari investitori în Europa de Est. Noi am cooperat activ cu companiile din regiune în perioada de construcție a Portului Internațional Liber Giurgiulești; și în mod regulat primim în PILG mărfuri germane transbordate prin porturile Bavareze de pe Dunăre” a constatat cu această ocazie Thomas Moser, președintele consiliului de administrare al Danube Logistics.

Read more
08.05.2014
FINISAREA CONSTRUCȚIEI DEPOZITULUI DE CĂTRE IUNASISTEM

Compania Iunasistem este în procesul de finalizare a construcției unui depozit nou, cu o suprafața totală de 2,300 metri pătrați, pe teritoriul Business Parc-ului din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Fiind rezident al PILG, Iunasistem beneficiază de statutul de zonă liberă al Portului Giurgiulești. Începutul activității noului depozit este preconizat pentru a doua jumătate a anului curent. Depozitul va fi folosit pentru depozitarea materialelor de construcție și a mărfurilor generale, precum și producerea mărfurilor. Valoarea totală a investițiilor este evaluată la aproximativ 0.5 milioane USD.

”Este plăcut să urmărim dezvoltarea afacerilor rezidenților noștri în cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești, fapt ce demonstrează oportunitățile pe care le oferă investitorilor business parc-ul nostru” a spus Thomas Moser.

Read more
08.04.2014
ÎNCEPUTUL TRANSBORDĂRII REGULATE A MĂRFURILOR GENERALE DIN ISTANBUL

Din această primăvară, Danube Logistics planifică să stabilească o nouă rută, regulată, de transportare a mărfurilor generale în vrac pe traseul Moldova-Istanbul prin Portul Internațional Liber Giurgiulești. Această activitate a evoluat din transportarea mărfurilor la comanda clienților, care devenea tot mai frecventă, devenind regulată pentru Danube Logistics.

”Am obținut o experiență considerabilă în stabilirea serviciului nostru regulat de transportare a mărfurilor conteinerizate pe ruta Giurgiulești – Constanța; credem că și ruta Giurgiulești – Istanbul va fi la fel de eficientă și binevenită. Vom începe cu livrări lunare și vom tinde spre un rezultat în care, spre sfârșitul anului curent frecvența să crească până la livrări săptămânale” a spus directorul general Thomas Moser.

Read more
02.04.2014
CONFERINȚĂ MOLDO-BAVAREZĂ DE BUSINESS ȘI LOGISTICĂ

Danube Logistics, în calitate de co-organizator a conferinței de business și logistică ”Bayerisch-Moldauisches Wirtschafts- und Logistiktreffen” invită companiile interesate în dezvoltarea afacerii cu Moldova de a se înregistra și participa la evenimentul care va avea loc la data de 6 mai, în Regensburg, Bavaria. Gazda evenimentului este compania Bayernhafen Group, operatoare a șase porturi Bavareze amplasate pe Râul Dunărea și Canalul Rin-Main-Dunăre. Evenimentul va fi susținut de către Ministerul Economiei a Bavariei, grupul Bayern International și Camerele de Comerț și Industrie Bavareze.

Scopul evenimentului este de a prezenta oportunități companiilor interesate Bavareze, Germane, și Austriece de a stabili relații cu Republica Moldova și de a atrage investiții in Moldova. Conferința va fi structurată în trei părți: vizita portului Regensburg, prezentarea condițiilor de a conduce afaceri în Republica Moldova, și prezentarea sferei de logistică în regiunea Dunărea.

Pentru detalii suplimentare va rugăm să consultați pliantul, în limba Germană, expus mai sus sau să ne contactați la info@danlog.md sau la tel: +373 22 999 225. Participarea la acest eveniment este gratuită. Vă invităm să vă înregistrați îndeplinind formularul de participare aici. Ne va face mare plăcere să vă primim în Regensburg!

Read more
24.03.2014
PRIMA TRANSBORDARE DE MAȘINI AGRICOLE

Această primăvară, Danube Logistics a efectuat pentru prima dată transbordarea mașinilor agricole prin Portul Internațional Liber Giurgiulești. Livrarea a fost efectuată cu barja pe Râul Dunărea, din Portul Deggendorf (Bavaria, Germania) direct în Republica Moldova. Echipamentul agricol a ajuns în Moldova în 11 zile și a fost depozitat pe teritoriul Portului Giurgiulești pentru a fi distribuit ulterior în Moldova parțial autopropulsat, parțial cu autocamioanele, până la ușa clientului.

Read more
10.02.2014
PILG – UNUL DINTRE CELE MAI DE SUCCES PROIECTE ALE BERD

Portul Internațional Liber Giurgiulești a fost identificat drept unul dintre cele mai de succes proiecte ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Moldova.
În timpul vizitei sale de lucru în Moldova, Președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti a acordat un interviu Ъ-MD în care a vorbit despre activitățile băncii în Moldova și planurile pentru anul 2014. Când a fost întrebat care din proiectele BERD în Moldova sunt considerate mai de succes, Sir Suma Chakrabarti a menționat că au multe proiecte reușite și fiecare din ele aduce aportul său la dezvoltarea țării. în acest context, oficialul  a evidențiat în mod special importanța investițiilor băncii în Portul Giurgiulești, menționănd că investițiile lor au ajutat Moldova să obțina acces direct la Marea Neagră, de care nu dispunea anterior.

Până în prezent BERD a realizat 105 proiecte în Moldova, cu o valoare ce depășește un total de 900 mln euro, în domenii precum energie, transport, activitate economică agricolă, industrie și sectorul bancar. 2013 a fost un an record, pe parcursul căruia s-au investit 128,5 mln euro în 15 proiecte diverse și se așteaptă că și în acest an vor fi oferite peste 100mln euro.

Foto: http://www.ebrd.com/pages/about/who/structure/executive/chakrabarti.shtml

Read more
20.01.2014
TRANSBORDAREA MĂRFURILOR GENERALE SOLIDE ȘI LICHIDE, PRIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI A CRESCUT CU 50% ÎN 2013

Volumul de mărfuri generale solide și lichide transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești a crescut în anul 2013 cu 50%, atingând cifra de 410,509 tone . Aproximativ 59% din acest volum revine exportului de produse cerealiere, semințelor de floarea soarelui, și uleiului vegetal. Exportul de cereale a fost  efectuat pe cale maritima în țările bazinului Mării Mediterane. Alte 41% din volumul de mărfuri transbordate l-a constituit importul produselor petroliere transportate pe Dunăre din România și maritim din Israel și Grecia, a materialelor de construcție pe cale fluvială din România, a malțului din Europa centrală, precum și a sodei calcinate pe cale maritimă din Turcia și Bulgaria.

”În anul 2013 am reușit să atingem cel mai înalt rezultat de până acum al volumului de mărfuri transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești. Bineînțeles, am beneficiat de recolta bogată de cereale din acest an, în rezultatul căreia a crescut exportul produselor agricole prin Giurgiulești.  Însă, totodată, am reușit să mărim substanțial și volumul produselor petroliere importate/transbordate prin intermediul PILG, precum și am reușit să efectuăm transbordarea de noi tipuri de mărfuri precum soda calcinată, transportată în saci mari” a declarat cu această ocazie Thomas Moser, președintele consiliului de administrare al Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Societatea ICS ”Danube Logistics” SRL, este  subsidiara companiei olandeze Danube Logistics Holding BV, și este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești precum și prestator de servicii de logistică multimodală. Portul Internațional Liber Giurgiulești, este un port maritim și riveran, statut obținut datorită amplasării sale pe secțiunea maritimă a Dunării în cadrul bazinului Mării Negre. Pentru informații suplimentare accesați: www.gifp.md

Read more
20.01.2014
TRANSBORDAREA MĂRFURILOR CONTAINEREZATE PRIN INTERMEDIUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI A SPORIT DE 4 ORI ÎN 2013

Societatea Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) și a  serviciului fider de containere, săptămânal, stabilit între PILG și portul din Constanța, a reușit să mărească de patru ori numărul de containere maritime transbordate  prin PILG în anul 2013, atingând cifra totală de 4,602 containere (6,841 TEU).

Doar prin PILG, importatorii și exportatorii din Moldova, au comercializat mărfuri containerizate cu 44 țări diferite.

Majoritatea mărfurilor transportate în containere în Moldova prin PILG sunt originare din China (58%), Spania (14%), Turcia (8%), India (4%), Emiratele Arabiei Unite (2%), Canada (2%), și Statele Unite ale Americii (1%) ș.a. Tipul mărfurilor importate în containere variază de la materiale de construcție, textile, produse electronice si electrocasnice, bunuri alimentare, bunuri de larg consum, la detergenți, echipamente, utilaje și metal.

Exportul din Moldova prin PILG, în mare parte a fost orientat spre Taiwan (16%), Pakistan (13%), Indonezia (10%), Malaysia (9%), Vietnam (7%), Statele Unite ale Americii (7%)  China (7%) și Turcia (6%) ș.a. Mărfurile exportate în containere au constituit predominant produse cerealiere, semințe de floarea soarelui, dar și vin, băuturi alcoolice/spirtoase tari, nuci, echipamente și utilaje.

Expedierea  containerelor a fost realizată de către  Danube Logistics în cooperare cu 19 din cele mai mari linii maritime din lume care deservesc săptămânal portul Constanța, printre care sunt  MSC, CSCL, ZIM, APL, Arkas, WHL, CMA și Maersk.

„După lansarea  activității în 2012, în 2013 ne-a  reușit să stabilim ferm  cursa de transportare a containerelor  maritime între Republica Moldova și piețele  externe, prin Portul Internațional Liber Giurgiulești. Direcționarea containerelor prin PILG oferă  avantajul  de  transportare  directă pe cale maritimă din/în Moldova, evitând astfel  timpul și costurile suplimentare, inevitabile, asociate cu procedurile de tranzitare prin țările vecine” a declarat Thomas Moser, președintele consiliului de administrare al Danube Logistics.

Societatea ICS ”Danube Logistics” SRL, este subsidiara companiei olandeze Danube Logistics Holding BV, și este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești precum și prestator de servicii de logistică multimodală.

Read more
22.11.2013
VIZITA OAMENILOR DE AFACERI DIN TRANSNISTRIA

Sursa: EBA Moldova (European Business Association)

La 22 noiembrie 2013 „Danube Logistics” in colaborare cu EBA Moldova au co-organizat o vizita a oamenilor de afaceri din Transnistria la Portul International Liber Giurgiulesti.

Cele 10 companii transnistrene care au participat la eveniment au avut o ocazie remarcabila sa identifice noi oportunități, sa studieze avantajele comparative oferite de spectrul de servicii al Portului International Giurgiulesti, precum si sa adreseze întrebări reprezentanților serviciului vamal din RM care au participat la eveniment. Serviciul Vamal al RM a fost reprezentat de Șeful Adjunct Postul Vamal Cahul și Șeful Postului Vamal Portul Giurgiulesti care detaliat au descris toate procedurile vamale la import si export si au prezentat cadrul legislativ care prevede aceste proceduri.

Misiunea EUBAM în Moldova, care a fost reprezentata la eveniment a  prezentat posibilitățile tehnice de simplificare a procedurilor de import si export a bunurilor din/spre Transnistria prin aplicarea unui sistem electronic de schimb de informatie cu costuri reduse.

Oamenii de afaceri au exprimat un interes deosebit față de serviciile pe care le oferă Portul Internațional Liber Giurgiulesti  de transportare a containerelor in intreaga lume. Ei de asemenea au recunoscut că în ultimul timp costurile pentru procedurile de vămuire prin alte porturi internaționale din regiune au crescut considerabil, ceea ce impactează direct prețul final al bunurilor comercializate, din acest motiv examinarea unor alternative noi este cât se poate de oportună la acest moment.

Read more
25.10.2013
PRIMUL FORUM AL EXPORTATORILOR DIN MOLDOVA

Primul de felul său, Forumul Exportatorilor din Moldova s-a petrecut la 22-23 octombrie 2013. Evenimentul a adunat top exportatori din Moldova, experți autohtoni și internaționali care au împărțit părerile asupra posibilității de a mări volumele de export pe piața internațională. Scopul evenimentului a fost de a promova exportul și de a aduce la cunoștință noi oportunități, programe, si servicii pe piața financiară, precum și de a demonstra posibilitatea de a spori accesul pe piețele străine prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Forumul a fost structurat în cinci sesiuni: Cadrul de Reglementare pentru Export, Acces la Pieţele Străine: Oportunităţi de Export, Logistica privind Exportul, Promovarea şi Asistenţa în Domeniul Exportului, Finanţarea şi Asigurarea Exporturilor. Experții care s-au prezentat în cadrul acestor sesiuni au fost reprezentanţi ai Ministerului Economiei al Republicii Moldova, Serviciului Vamal, consilierii comerciali ai ambasadelor străine acreditate în Republica Moldova (Federaţia Rusă, Republica Populară Chineză, Republica Turcia, SUA), Camera Economică Europeană de Comerţ şi Industrie, Directoratul Norvegian pe Vamă și Accize, reprezentanţii programelor internaţionale, băncilor comerciale şi companiilor de asigurări.

În sesiunea ”Logistica privind Exportul”, Thomas Moser, reprezentând societatea Danube Logistics — investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești – a prezentat oportunitățile de livrări internaționale Door-to-Door. În acest sens a fost susținut de reprezentantul China Shipping Container Line (oficiul din România) Catalin Petre, cu prezentarea sa despre prezența China Shipping Container Line în Moldova. La fel a fost susținut și de reprezentatul JF Hillebrand Bulgaria, Dl. Boris Christov, care a prezentat oportunitatea de ”Livrarea în siguranță a vinurilor, băuturilor alcoolice, sucurilor din Moldova pe piețele internaționale”.

În sesiunea Promovarea şi Asistenţa în Domeniul Exportului, Dl. Kent Larson, director de ţară al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a prezentat programele destinate creşterii economice BRITE, CEED II şi ACED.

Dl. Ridha Tekaia, preşedinte Mobiasbancă – Groupe Société Générale, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor Străini în Moldova, a condus sesiunea „Finanţarea şi Asigurarea Exporturilor”. “Acest eveniment a creat un mediu propice pentru comunicarea exportatorilor cu instituţiile implicate în comerţul internaţional. Este important ca procesul de export să devină cât mai simplu, pentru a încuraja dezvoltarea acestui sector şi Mobiasbancă cooperează în permanenţă cu Guvernul RM pentru a simplifica aceste proceduri. Noi suntem gata să oferim soluţii eficiente şi oportunităţi de finanţare a exportului, devenind un partener competent şi de încredere pentru companiile exportatoare. Le înţelegem necesităţile şi le ajutăm să-şi dezvolte afacerea cu riscuri mai mici şi profituri mai mari. Mai mult decât atât, Mobiasbancă este prima bancă din Moldova care a obţinut certificatul ISO 9001:2008 în domeniul calităţii, produsele şi serviciile dedicate comerţului internaţional fiind incluse în perimetrul de certificare” a declarat Ridha Tekaia.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Economiei, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în comun cu Danube Logistics, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) în calitate de partener general, cu susținerea Mobiasbanca — Groupe Société Générale, și Programul USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE).

”Primul de felul său forum al exportatorilor a fost de succes. Scopul forumului a fost de a prezenta exportatorilor din Moldova noi oportunități pe piață și de a atrage atenția asupra numeroaselor programe și servicii de asistență în desfășurarea activității de export în întreaga lume. Expertiza prezentatorilor locali și internaționali a fost peste așteptările noastre. De aceea sunt convins că acest forum va deveni un eveniment anual  de valoare pentru exportatorii moldoveni” a declarat cu această ocazie Thomas Moser.

Read more
21.10.2013
EXPORTATORII MOLDOVENI SUNT INVITAȚI SĂ PARTICIPE LA FORUMUL OPORTUNITĂȚILOR DE EXPORT CARE VA AVEA LOC LA CHIȘINĂU, ÎN PERIOADA 22-23 OCTOMBRIE 2013

În vederea stimulării exportului produselor autohtone pe piețele internaționale, în octombrie anului curent, la Chișinău se planifică organizarea Forumului dedicat oportunităților de export din Republica Moldova. Evenimentul va fi organizat de către Ministerul Economiei, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în comun cu Danube Logistics, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) în calitate de partener general, cu sustinerea Mobiasbanca — Groupe Société Générale, și Programul USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE).

Forumul a fost conceput cu scopul de a informa și de a discuta cu exportatorii actuali și potențiali oportunitățile de comerț pentru produsele moldovenești pe piețele majore externe, evoluțiile cele mai recente în ceea ce privește cadrul existent de reglementare a exportului, serviciile disponibile de logistică și costurile de transportare a produselor moldovenești pe piețele internaționale, instrumentele de finanțare a comerțului și servicii de asigurare a operațiunilor de export, precum și programele de facilitare a comerțului și asistența oferită de către Guvernul Republicii Moldova și organizațiile internaționale prezente în Republica Moldova.

Companiile exportatoare din Republica Moldova sunt invitate să participe în cadrul Forumului oportunităților de export din Republica Moldova, care va avea loc în zilele de 22 și 23 octombrie 2013, în incinta hotelului Codru. (Proiectul agendei Forumului poate fi descărcat aici). Confirmările de participare se efectuează prin e-mail: irina.miepo@gmail.com, (detalii la nr. de tel.: 0 22 23-24-67, 27-36-54), mentionind urmatoarele: denumirea companiei; domeniul de activitate; numele, prenumele si functia persoanei participante din partea companiei; datele de contact (e-mail, tel., web).

sursa www.miepo.md

Read more
06.09.2013
DANUBE LOGISTICS DUBLEAZĂ CAPACITATEA NAVEI ȘI INTRODUCE TRENUL NAVETĂ SĂPTĂMÂNAL

În vederea satisfacerii cererii în creștere a pieții pentru serviciul de transportare a containerelor între Terminalul de Containere Constanța Sud și Republica Moldova, Danube Logistics a mărit capacitatea navei cu 50%. Suplimentar, datorită finalizării lucrărilor de reabilitare a tronsonului de cale ferată Giurgiulești– Cahul, Danube Logistics a stabilit un serviciu săptămânal de transportare a containerelor între Giurgiulești și Chișinău, realizată cu o garnitură de tren în cooperare cu Calea ferată.

Pentru a face față solicitărilor clienților, Danube Logistics a hotărât să angajeze o navă mai mare, cu o capacitate de transportare săptămânală de 240 TEU, și să introducă trenul navetă în lanțul său logistic.
După îndeplinirea formalităților vamale la stația feroviara din Chișinău, Danube Logistics va livra containerele clienților săi cu autocamioane.

”Serviciul tri-modal de transportare a containerelor pe care îl oferim, nu doar ne va ajuta să satisfacem cerința pe piață, dar va permite reducerea timpului de tranzit si optimizarea procesului de vămuire a mărfurilor, precum și va reduce traficul de încărcături cu suprasarcina pe căile auto ale Moldovei. Ne exprimam gratitudinea pentru buna cooperare cu Calea Ferata, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Economiei și Serviciul Vamal, cu suportul si implicarea cărora am reușit sa stabilim serviciului săptămânal de transportare feroviară a containerelor” a declarat cu această ocazie Thomas Moser, președintele consiliului de administrare al Danube Logistics.

ICS ”Danube Logistics” SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești precum și una din principalele companii în servicii de logistică din Republica Moldova.

Read more
30.08.2013
DANUBE LOGISTICS – SPOREȘTE ACCESUL LA PIEȚE NOI PENTRU PRODUSELE AGRICOLE DIN MOLDOVA

Pe măsura creșterii volumelor de transbordare a containerelor, se diversifică și tipurile de operațiuni efectuate în Portul Giurgiulești. Drept urmare a recoltei record din acest an, Danube Logistics a început să transporte din Moldova, prin Port, containere maritime încărcate cu cereale, pe piețele Asiei și Turciei. Primele 143 de containere, încărcate cu cereale originare din Moldova, au fost transportate din Portul Giurgiulești în Filipine, Malaezia și Taiwan în luna august.

”Credem că serviciul de transportare a containerelor pe care îl oferim va fi mult solicitat până la sfârșitul acestui an, datorită recoltei record, dar și a tarifelor competitive, disponibile, de transportare a containerelor în Asia” a declarat Thomas Moser, președintele consiliului de administrare al Danube Logistics.

Danube Logistics, în cooperare cu cele mai importante linii maritime oferă importatorilor și exportatorilor din Moldova servicii internaționale door-to-door de transportare a containerelor. Danube Logistics este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, și operatorul serviciului săptămânal, de transportare a containerelor între Moldova și Portul Constanța.

Read more
11.07.2013
EXPORTATORII DIN MOLDOVA BENEFICIAZĂ DE TARIFE FAVORABILE DE TRANSPORTARE A CONTAINERELOR ÎN CHINA

Tarifele de transportare a mărfurilor în containere, din Chișinău în principalele porturi din China oferite de către societatea Danube Logistics în al doilea trimestru al anului 2013 au  atins o valoare minimă de USD 900 pentru un container de 20 picioare și USD 1,000 pentru unul de 40 picioare. Aceste rate favorabile de transportare a containerelor au contribuit semnificativ la creșterea exporturilor din Moldova în China în perioada primei jumătăți a anului 2013.

Tarifele de transportare până la Chișinău din principalele porturi din China, prin intermediul serviciului de transport maritim al societății Danube Logistics, pe ruta Constanța – Giurgiulești – Chișinău, în aceiași perioadă, a constituit în mediu USD 2,325 pentru un container de 20 picioare și USD 3,215 pentru unul de 40 picioare. Timpul minim de tranzit din principalele porturi din China până în Chișinău prin porturile Constanța și Giurgiulești a constituit 30 zile.

Serviciul săptămânal al societății Danube Logistics de transportare a containerelor, între Constanta și Giurgiulești, permite importatorilor și exportatorilor autohtoni să economisească bani și timp evitând formalitățile de tranzit prin țările vecine și extra-costuri asociate cu acestea.
Danube Logistics este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, precum și prestatorul serviciilor de logistică multimodală, oferind soluții globale de logistică a containerelor.

Read more
11.07.2013
TRANSPORTAREA CONTAINERELOR PRIN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI 2013 A CRESCUT CU 200%

În prima jumătate a anului 2013 prin Portul International Liber Giurgiulești au fost transbordate 147,500 tone de mărfuri de tip general și în vrac, cu aproximativ 7% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2012 din cauza secetei din anul trecut. Din totalul de mărfuri transbordate, 71,800 tone revine cerealelor, 52,900 tone au constituit produsele petroliere, 11,000 tone – ulei vegetal, 4,200 tone – soda calcinată, 2,600 tone – materiale de construcție, și aproximativ 5,000 tone – alte mărfuri.

Numărul de containere transportate, în prima jumătate a anului 2013, a atins cifra totală de 2,340 TEU (unitate de măsură echivalenta unui container de 20 picioare), dintre care 1,238 TEU au fost importate și 1,102 TEU, respectiv, exportate. În comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, volumul total de TEU-ri a crescut cu 200%, inclusiv importul a crescut cu 210% si exportul cu 188%.

Doar prin PILG, în decursul primelor două trimestre ale anului, companiile din Moldova, au comercializat mărfuri conteinerizate cu 36 țări diferite. Aceasta reprezintă o completare de 10 țări noi adițional celor de la sfârșitul primului trimestru. Țările noi fiind Uruguay, Coreea de Sud, Sri Lanka, Italia, Franța, Belgia, Danemarca, Cipru, Pakistan și Africa de Sud. Din numărul total de țări cu care companiile din Moldova comercializează mărfuri conteinerizate, China continuă să fie partenerul principal cu 53% din totalul de import, fiind urmată de Spania cu 13.1%, Turcia 10.6%, India 5%, Emiratele Arabiei Unite 2.5%, Argentina 1.9%, Canada 1.6%, SUA 1.4%, România 1.3%, Japonia și Malaiezia câte 1% fiecare și alte țări cu o pondere mai mica de 1%.

Read more
18.06.2013
LUCRĂRILE DE CONSTRUCȚIE A TERMINALULUI FEROVIAR CU ECARTAMENT COMBINAT ÎN DERULARE

Astăzi, 18 iunie 2013, Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei Valeriu Lazăr împreună cu Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Vasile Botnari, directorul Întreprinderii  Calea Ferată din Moldova Vitalie Strună și un grup de oficiali reprezentanți ai diferitor instituții de stat au întreprins o vizită de lucru în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

În cadrul ședinței de lucru, administrația Danube Logistics a prezentat o actualizare a activităților portuare precum și a abordat diverse subiecte ce țin de interacțiunea în activitatea operațională cu autoritățile de stat .

Ședința a fost finalizată cu o vizită a obiectelor portuare. O deosebită atenție a fost acordată actualului proiect de construcție a terminalului feroviar cu ecartament combinat (ambele sisteme de cale ferată, larg și îngust) pentru transportarea mărfurilor lichide în vrac și cele conteinerizate.

Read more
11.04.2013
VOLUMUL DE MĂRFURI TRANSBORDATE PRIN INTERMEDIUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL 2013 CREȘTE

În primul trimestru al anului 2013, prin Portul Internațional Liber Giurgiulești au fost transbordate 76,375 tone de mărfuri de tip general și în vrac, comparativ cu 60,474 tone în aceeași perioadă a anului precedent. Din volumul total de mărfuri transbordate, 47,370 tone revine cerealelor și semințelor de ulei, 20,265 tone au constituit  combustibilii, 8,740 – uleiul vegetal  și 1,000 tone —  sodă calcinată, transportată în saci mari.

Pe langa mărfurile de tip general și în vrac, în primul trimestru al anului curent, prin PILG au mai fost transportate și peste 500 de containere – ceea ce constituie o creștere de peste 300% în comparație cu aceeași perioadă în 2012.
Bunurile în containere, importate în Moldova pe parcursul primului trimestru prin Giurgiulești provin din 26 de țări. Marea majoritate a containerelor au fost originare din China (62%), India (9%), Turcia (7%) și Spania (4%). Exporturile în containere prin Giurgiulești au fost în mare parte direcționate spre SUA și China.

Tarifele pentru transportarea containerelor din cele mai mari porturi din China pana in Giurgiulesti  au constituit în mediu USD 1,960 pentru un container de 20 picioare și USD 2,995 pentru un container de 40 picioare. La începutul celui de-al doilea trimestru al anului curent, tarifele pentru transportare au din aceiași destinație fost reduse  la USD 1,730 pentru container de 20 picioare și USD 2,660 pentru container de 40 picioare. Tarifele pentru export din Giurgiulești în cele mai mari porturi din China au atins un minim de USD 800 pentru container de 20 picioare și USD 920 pentru container de 40 picioare.

Read more
21.03.2013
DANUBE LOGISTICS A ÎNCEPUT TRANSPORTAREA SODEI CALCINATE ÎN SACI MARI DIN PORTUL VARNA, BULGARIA, ÎN CHIȘINĂU PRIN PORTUL GIURGIULEȘTI

La mijlocul lunii martie, Danube Logistics a transportat pentru prima dată 1,000 tone de sodă calcinată în saci tip big-bag din portul Varna, Bulgaria la Chișinău. Marfa a fost transportată pe vasul maritim operat de către Danube Logistics — MV Lady Didem – pană în Portului Internațional Liber Giurgiulești, de unde ulterior a fost transportată pe calea ferată la Chișinău.

„Pe lângă transportarea de mărfuri containerizate, transportul naval de mărfuri de tip general în saci si paleți prin terminalul de containere și mărfuri generale din Giurgiulești, devine un segment tot mai important în activitatea noastră. Prin serviciul de logistică inter-modală, care include serviciul naval, serviciile terminalului precum și transport terestru atât feroviar cât și auto, putem oferi clienților noștri soluții eficiente de la ușă la ușă de transportare a încărcăturilor lor în Moldova” a declarat cu această ocazie Thomas Moser, președintele consiliului de administrare al Danube Logistics.

Read more
07.03.2013
DANUBE LOGISTICS PARTICIPA LA FORUMUL INVESTIŢIONAL INTERNAŢIONAL 2013 ,,INVEST IN MOLDOVA"

La 5-6 martie, a avut locul Forumul Investițional Internațional 2013 ,,Invest in Moldova». Organizatorii evenimentului au fost Ministerul Economiei, MIEPO, Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Asociaţia Mondială a Agenţiilor de Promovare a Investiţiilor (WAIPA) și Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale.

Reprezentanții a peste 60 de companii internațional au participat la acest forum. Evenimentul a avut drept scop principal ”sporirea fluxului de investiţii în Republica Moldova prin informarea investitorilor străini privind oportunităţile investiţionale ale Moldovei, facilitarea dialogului dintre investitorii străini şi companiile locale, identificarea şi promovarea proiectelor investiţionale şi concentrarea atenţiei investitorilor asupra sectoarelor specifice ale economiei naţionale” sursa: www.miepo.md

În contextul evenimentului, Thomas Moser, președintele consiliului de administrare Danube Logistics, a prezentat Danube Logistics, operatorul și investitorul general al Portului Internațional Liber Giurgiulești, drept un exemplu semnificativ în domeniul investițiilor străine și proiect de parteneriat privat-public.

A doua zi a fost dedicată vizitelor de teren. O delegație în componență de nouă persoane, printre care reprezentanți ai ambasadelor Chinei, Federației Ruse, Regatului Olandei, a unui fond investițional American, a unei companii de consultanță, precum și investitorilor Italieni au vizitat Portul International Liber Giurgiulești. În timpul vizitei a fost organizat un tur al obiectelor portuare de către administrația Danube Logistics. Oaspeții au rămas impresionați de nivelul de dezvoltare a portului și infrastructura sa.

”Toate companiile doritoare să stabilească un parteneriat cu noi, să beneficieze de serviciile oferite sau să devină rezidenți ai Business Parkului Giurgiulesti, sunt binevenite. La rândul nostru, vom asigurăm toate condițiile necesare pentru desfășurarea activității în Moldova, în special în business parc-ul nostru, oferind o infrastructură nouă și o gamă completă de servicii de logistică”, a declarat Thomas Moser.

Read more
04.03.2013
DANUBE LOGISTICS MĂREȘTE CAPACITATEA SERVICIULUI SĂU FEEDER STABILIT PE RUTA GIURGIULEȘTI – TERMINALUL DE CONTAINERE CONSTANȚA SUD

Danube Logistics, prestator de  servicii de logistică inter-modală a containerelor, a hotărât, să dubleze capacitatea serviciului său feeder stabilit între Terminalul de Containere Giurgiulești – Terminalul de Containere Constanța Sud, datorită creșterii cerniței pieții.

Pentru realizarea acestui scop, Danube Logistics a angajat o navă mai mare, cu o capacitate totală de 80 TEU per voiaj. Având în vedere faptul, că nava poate efectua săptămânal 2 rute, capacitatea totală a feederului ar putea atinge 160 TEU pe săptămână.

Odată cu începerea promovării serviciului propriu de logistică intermodală a containerelor traficul acestora în / din Moldova este treptat redirecționat din porturile Ucrainene spre direcția Constanța – Giurgiulești. Pe lângă tarifele favorabile, serviciul Constanța – Giurgiulești permite transportarea directă a containerelor în Republica Moldova prin apele internaționale, evitând astfel formalitățile împovărătoare de tranzit prin țările vecine.

Thomas Moser, președintele consiliului de administrare al societății Danube Logistics a comentat cu această ocazie: “Adițional solicitării în creștere a serviciul nostru în Moldova, ne așteptăm la o creștere considerabilă în 2013 a volumelor de tranzit. Datorită colaborării noastre cu Calea Ferata a Moldovei în cadrul trenului  ZUBR, clienții noștri vor putea beneficia de prețuri competitive de transportare a containerelor pe cale ferată din Giurgiulești în Ucraina, sudul Poloniei, Belarus și țările Baltice”.

ICS Danube Logistics SRL, în cooperare cu liniile de transport maritim internațional de containere prezente în Terminalul de Containere Constanța Sud, oferă clienților săi servicii de logistică globală a containerelor.

Read more
27.11.2012
COSTURILE DE TRANSPORTAREA A CONTAINERELOR DIN CHINA ÎN MOLDOVA ÎNCEP SĂ SCADĂ

În prima jumatate a lunii Decembrie, costurile de transportare pentru containerele de 40’’ din principalele porturi din China până la Giurgiulești au scazut la USD 2,300 și până la Chișinău – USD 2,850. Această micșorare a fost posibilă în rezultatul serviciului săptămânal, intermodal de transportare a containerelor a societății Danube Logistics efectuat între Chișinău, Giurgiulești și Constanța.

Noul serviciu permite importatorilor și exportatorilor din Moldova să primească rate competitive de la oricare dintre cele 19 linii maritime internationale ce deservesc Terminalul de Containere Constanța Sud din Portul Constanța. Pe lângă optimizarea cheltuielelor de transport, serviciul societății Danube Logistics permite importatorilor și exportatorilor din Moldova să evite costurile înalte suplimentare asociate cu formalitățile de tranzit prin țările vecine, deoarece containerele sunt transportate direct pe nava maritimă între Moldova și Constanța pe Marea Neagră și Dunăre.

Societatea Danube Logistics, este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, precum și una din principalele companii de logistică din Republica Moldova.

Read more
29.10.2012
TRAFICUL CONTAINERELOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA GRADUAL SE REDIRECȚIONEAZĂ PE RUTA CONSTANȚA - GIURGIULEȘTI

Serviciul săptămânal, intermodal al societății Danube Logistics, de transportare a containerelor între Terminalul de Containere Constanța Sud (TCCS) și Moldova devine o alternativă mai eficientă din punct de vedere al costurilor și mai sigură comparativ cu tradiționala rută de transportare a containerelor în Moldova prin porturile Ucrainei, Odessa și Ilichevsc.

Serviciul societății Danube Logistics include atât transportarea containerelor de la Constanța (TCCS) la Giurgiulești cu nava proprie, transbordare și depozitarea temporară a containerelor în Portul Internațional Liber Giurgiulești precum și transportarea auto a containerelor între Giurgiulești și Chișinău.

“Prin intermediul noului serviciu am reușit să reducem cheltuielile de transportare a containerelor între Constanța și Chișinău cu 33%, drept rezultat aceasta rută a devenit mai competitivă decât tradiționala rută de transportare a containerelor în Moldova prin porturile Ucrainei. În afară de costuri reduse, clienții noștri vor mai beneficia de transportarea directă a containerelor în țară, evitând astfel costuri și timp suplimentar asociate cu formalitățile de tranzit prin țările vecine. Pe lângă acestea, transportul maritim direct oferă și alte avantaje precum, posibilitatea de a transporta nu doar containere standarde dar și containere cu suprasarcină, agabaritice, containere cu mărfuri periculoase precum și alimentarea cu electricitate a containerelor frigorifice pe durata transportării acestora în Giurgiulești” a declarat Thomas Moser, Președintele Danube Logistics.

Terminalul de Containere Constanța Sud, operat de către DP World, este cel mai important nod logistic de transportare a containerelor pe Marea Neagră. “Conexiunea directa cu Terminalul de Containere Constanta Sud oferă companiilor din Moldova posibilitatea de a coopera cu 19 linii internaționale de transportare maritimă prezente în Constanța, care oferă serviciile sale în toată lumea, la tarife competitive” a adaugat Thomas Moser.

ICS Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, lider în prestarea serviciilor de logistică intermodală în Republica Moldova.

Read more
20.09.2012
VIZITA AMBASADORULUI STATELOR UNITE ALE AMERICII IN PORTUL INTERNATIONAL LIBER GIURGIULESTI

Joi 20 septembrie 2012, Ambasadorul SUA in Moldova, E. S. William H. Moser, a efectuat prima sa vizită în Portul Internațional Liber Giurgiulești. În timpul aflarii sale, administratia Danube Logistics a organizat o excursie a teritoriul portului și a obiectelor portuare. Înainte de aceasta, Thomas Moser, președintele consiliului de administrare a Danube Logistics, a prezentat compania sa Ambasadorului Moser, în care a descris activitaăile și dezvoltarea societatii Danube Logistics.

“A fost o onoare sa primim Ambasadorul Moser astăzi în Port. Ne-a facut placere sa-i organizam o excursie a obiectelor portuare și să-i prezentam proiectele de dezvoltare” a spus Thomas Moser, președintele consiliului de administrare Danube Logistics.

Pe lângă potențialul terminalului de containere și marfuri generale, care este în stare operatoinală deplină, Ambasadorul Moser a subliniat și potențialul noului terminal de cale ferata cu ecartament mixt, care se află  în proces de construcție. Terminalul combină standardele de cale ferată îngust și lat. Acesta va permite transportarea pe cale ferată a produselor petroliere, mărfurilor uscate în vrac și a marfurilor conteinerizate direct din/în Moldova, țările CSI și UE.

Read more
10.09.2012
DANUBE LOGISTICS PARTICIPĂ LA AL 6LEA SUMMIT INTERNAȚIONAL DE CONTAINERE DIN BAZINUL MĂRII NEGRE

În perioada 5-7 septembrie, la Odesa a avut loc al 6lea Summit Internațional de Containere din regiunea Mării Negre. Pe parcursul Summit-ului, participanții au revizuit cele mai noi tendințe în dezvoltarea sectorului dat din Marea Neagră și au salutat deschiderea noului terminal de containere, al societății Danube Logistics, care a devenit al 20-lea din bazinul Mării Negre.

Evenimentul care a durat trei zile a început cu excursia la terminalul HPC Ucraina din Portul Maritim Comercial Odessa (proiectul Quarantine Mole), organizata pe un catamaran. Apoi, a urmat a doua zi dedicată în întregime conferinței, și s-a încheiat cu un tur pe croazieră în zona Portului Ilyichevsk, inclusiv vizita companiei “Container Terminal Ilyichevsk” (fosta UKRTRANSCONTAINER). În timpul evenimentului, reprezentații Danube Logistics au făcut schimb de opinii cu alți operatori ai terminalelor de containere din regiunea Mării Negre, cu companii de expediție, linii maritime, precum și cu producători de echipamente de manipulare a containerelor.

Pe parcursul Summit-ului și a conferinței de presă din cadrul acestuia, societatea Danube Logistics a fost salutată de catre comunitatea operatorilor terminalelor de containere din Marea Neagra. “Salutăm și urăm bun venit noului terminal al societății Danube Logistics  — al 20-lea terminal din regiunea Mării Negre, și le dorim mult succes” a spus Konstantin Ilnitskiy — redactorul șef a revistei ‘Ports of Ukraine’.

Odată cu deschiderea noului terminal de containere din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești, Moldova a devenit a șasea țara cu un terminal de containere la Marea Neagră. Celelalte țări cu terminale de containere sunt Ucraina, Romania, Bulgaria, Rusia și Georgia.

Read more
23.06.2012
DANUBE LOGISTICS LANSEAZA SERVICIUL SAPTAMINAL DE TRANSPORTARE A CONTAINERELOR INTRE CONSTANTA SI REPUBLICA MOLDOVA

La 23 iunie 2012, nava companiei Danube Logistics, MV HEMUS, sub pavilionul Bulgariei, a transportat pentru prima data containere maritime apartinind companiei Mediterranean Shipping Company (MSC) cu bunuri originare din China, Uniunea Europeana și America de Sud din Terminalul de Containere Sud din portul Constanța în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Barja fluvială, năvlosită de către societatea Danube Logistics, poate transporta până la 120 TEU (containere de 20 picioare) sau 60 FEU (containere de 40 picioare) cu o greutate maxima de 2,000 tone metrice. În cazul cererii sporite, Danube Logistics planifică să adauge o a doua barjă acestui convoi, care va dubla capacitatea maximă de transportare la 240TEU/120FEU.

“Noul serviciu pe care îl oferă Danube Logistics, va permite importatorilor din Moldova să primească marfa in containere gestionate de majoritatea liniilor maritime cu renume mondial, direct in Republica Moldova. Transportarea containerelor prin Constanta si Giurgiulesti in Moldova va fi o alternativa mai eficienta si mai avantajoasa din punct de vedere financiar decat tranzitarea marfurilor prin intermediul porturilor din Ucraina” a declarat cu aceasta ocazie Thomas Moser, directorul consiliului de administrare a Danube Logistics.

Societatea Î.C.S. “Danube Logistics“ S.R.L. este investitorul general şi operatorul Portului Internaţional Liber Giurgliuleşti (PILG) precum şi operator al serviciului săptămânal de transportare a mărfurilor generale şi containerelor, pe ruta Giurgiulești-Constanța.

Read more
22.06.2012
DANUBE LOGISTICS A SEMNAT UN ACORD DE PRESTARE SERVICII CU ELAT CONTAINER SRL, REPREZENTANTA LINIEI MARITIME MAERSK ÎN MOLDOVA.

Astăzi, 22 iunie 2012, Danube Logistics a semnat un acord de prestări servicii de logistică a containerelor cu compania ELAT Container SRL, reprezentatul oficial a liniei maritime Maersk în Republica Moldova. Acordul prevede transportarea containerelor din Terminalul de Containere Sud din portulConstanța, România in  Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova.

“Urez bun venit reprezentatului liniei maritime Maersk companiei ELAT Container, la bordul serviciului nostru săptămânal de transportare a containerelor, precum și în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Fiind una dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, Maersk în parteneriat cu ELAT Container vor putea presta importatorilor și exportatorilor autohtoni servicii excelente atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și în restul lumii“ a declarat cu această ocazie Thomas Moser, directorul consiliului de administrare al societății Î.C.S. “Danube Logistics“ S.R.L.

Societatea Î.C.S. “Danube Logistics“ S.R.L.este investitorul general şi operatorul Portului Internaţional Liber Giurgliuleşti (PILG) precum şi operator al serviciului săptămânal de transportare a mărfurilor generale şi containerelor, pe ruta Giurgiulești-Constanța.

Read more
15.06.2012
VALERIU LAZĂR: ÎNTREPRINDERILE MOLDOVENEŞTI URMEAZĂ SĂ PROFITE DIN PLIN DE OPORTUNITATEA UNICĂ OFERITĂ DE IEŞIREA LA MARE PRIN PORTUL GIURGIULEŞTI

Tarifele pentru operaţiunile de export-import prin Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, pe calea ferată în interiorul ţării, precum şi conectarea Portului la reţeaua de cale ferată cu ecartament european şi cu ecartament larg, au fost discutate în cadrul unei şedinţe, convocată de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, la faţa locului.
Thomas Moser, directorul general al Danube Logistics, investitorul general al Portului, a informat că în câteva zile urmează să înceapă operaţiunile de transbordare a containerelor prin portul de la Constanţa, care practică tarife portuare mai mici decât cel de la Istanbul, utilizat până acum. Respectiv, preţul final al transportului de mărfuri urmează să se diminueze semnificativ. Moser a declarat că au fost încheiate acordul de colaborare cu mai multe linii maritime cu renume, cum ar fi MSC, CMA, Maersk, Wan Hai, China shiping, etc. astfel încât agenţii economici din Moldova vor avea o alegere largă a partenerilor de transport.
În cadrul şedinţei, reprezentanţii instituţiilor de stat au convenit să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a finaliza, în termen de 3 luni, construcţia tronsonului de cale ferată care să unească cheiul Portului cu reţeaua naţională de cale ferată. Acest fapt va facilita transportarea de mărfuri în containere pe teritoriul Republicii Moldova şi va face ca Portul Internaţional Liber de la Giurgiuleşti să devină un nod de transport de importanţă regională, având în vedere interesul companiilor din România şi alte ţări de a opera prin intermediul PILG. Totodată, au fost abordate şi chestiuni legate de lipsa cadrului legal specific porturilor. Ordinul aprobat recent de către Serviciul Vamal nu corespunde pe deplin practicilor de vămuire pentru porturi, impune costuri suplimentare, reduce eficienţa serviciilor portuare. Astfel, au fost discutate posibilităţile de simplificare a procedurii de vămuire a mărfurilor transbordate prin Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”, inclusiv necesitatea de a asigura transparenţa şi eficienţa procedurii de vămuire.
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat că Portul de la Giurgiuleşti este un proiect strategic de parteneriat public-privat, care urmează să asigure statornicia Republicii Moldova pe Dunăre şi va constitui un centru de dezvoltare a regiunii de sud a ţării, inlcusiv având menirea de a asigura cu locuri de muncă populația din satele din zonă. Însă, a precizat Valeriu Lazăr, nu toate instituţiile statului înţeleg importanţa economică, politică şi chiar geopolitică a portului şi nu execută legea în baza căreia acesta activează.
Transportul pe mare a materiei prime pentru producţia moldovenească, precum şi exporturile pe cale maritimă vor contribui semnificativ la reducerea costurilor de producere şi, respectiv, la sporirea competitivităţii exporturilor moldoveneşti, a precizat Valeriu Lazăr.
În cadrul PILG activează deja un terminal petrolier, unul cerealier, un terminal marfar ce permite importul de utilaje şi materiale de construcţie, un terminal de ulei vegetal, un terminal de containere şi cargo general.
În trimestrul I 2012, pe teritoriul terminalului petrolier al Portului Internaţional, au fost importate 13,2 mii tone de producţie petrolieră sau cu 4,6 % mai mult decât nivelul trimestrului I 2011, iar pe teritoriul vamal al Republicii Moldova au fost livrate 11,6 mii tone. La finele perioadei de raportare încă cca. 3,1 mii tone de produse petroliere erau depozitate.
Majoritatea produselor petroliere (80%) importate au fost realizate la staţiile de alimentare cu combustibil ale ÎCS «Bemol Retail» SRL. Cealaltă parte a produselor petroliere a fost destinată pentru ÎCS «Petrom-Moldova»SA şi ÎM ”Rompetrol Moldova” SA. Investitorul General este disponibil să ofere serviciile terminalului şi pentru alţi agenţi economici, importatori de produse petroliere.

De asemenea, în perioada de gestiune, Investitorul General, a continuat să presteze servicii portuare, volumul cărora a constituit 3,3 mil. lei sau 58,4% din nivelul perioadei similare a anului precedent. Diminuarea acestui indice este determinată, în mare parte, de problemele apărute în activitatea Investitorului General legate de calea ferată şi Serviciul Vamal vis-a-vis de lansarea terminalului de mărfuri. În pofida acestor circumstanţe, în luna ianuarie curent terminalul de mărfuri a demarat procesul transbordării mărfurilor. Per ansamblu, în trimestrul I pe teritoriul portului au fost introduse 7,2 mii tone de mărfuri, toate fiind aduse din exteriorul ţării.

În perioada de gestiune prin intermediul terminalului cerealier au fost exportate 20,2 mii tone, iar importate 17,4 mii tone de producţie cerealieră. La finele trimestrului I 2012, pe teritoriul terminalului cerealier erau depozitate 4,3 mii tone producţie cerealieră, aduse de asemenea, de către companiile autohtone. Volumul total al serviciilor de păstrare a cerealelor a constituit pentru perioada de gestiune 1,7 mil. lei.

Menţionăm că volumul total al investiţiilor în Portul Internaţional, pe întreaga perioadă de activitate a acestuia, conform situaţiei din 1 aprilie 2012, a constituit cca. 58,4 mil. dolari SUA, dintre care în trimestrul I 2012 au fost investite cca. 3,1 mil dolari SUA.

Investitorul General, ÎCS «Danube Logistics» SRL, a investit 48,6 mil. dolari SUA, finisând la începutul anului curent lucrările de construcţie şi de pregătire pentru deschiderea primei porţiuni a terminalului de mărfuri, iar S.C. «Trans Cargo Terminal» SRL, care a efectuat construcţia şi exploatarea terminalului cerealier — 7,3 mil. dolari SUA. În afară de aceasta, se realizarea noi proiecte investiţionale ale companiilor ÎCS «TRANS BULK LOGISTICS» SRL (volumul investiţiilor cca. 2 mil. dolari SUA), «DUNAV-TIR» SRL (0,4 mil. dolari SUA) şi ÎCS «Happy House» SRL (0,1 mil. dolari SUA).

În primul trimestru al anului curent, rezidenţii au achitat diverse impozite şi taxe în sumă de 25,5 mil. lei sau cu 6,4% mai mult decît nivelul trimestrului I 2011, inclusiv 19,2 mil. lei accize, 1,1 mil. lei pentru proceduri vamale, 3 mil. lei TVA şi 1,2 mii. lei defalcări în fondul de asigurări sociale. Volumul datoriilor rezidenţilor faţă de buget, la finele perioadei de gestiune a constituit 417 mii lei.

[sursa: www.mec.gov.md | http://www.mec.gov.md/comunicate/valeriu-lazar-intreprinderile-moldovenesti-urmeaza-sa-profite-din-plin-de-oportunitatea-unica-oferita-de-iesirea-la-mare-prin-portul-giurgiulesti/]

Read more
11.01.2012
Compania Danube Logistics a Început Operarea noului Terminal de Mărfuri Generale şi Containere din Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti

Pe 11 ianuarie 2012, Danube Logistics a primit, la noul terminal de mărfuri generale şi containere din cadrul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, prima navă cu containere şi mărfuri de tip general. Nava MV Kalana, sub pavilionul Estoniei, este navlosită de către compania Danube Logistics pentru serviciul săptămânal de transportare a mărfurilor generale şi containerelor, pe ruta Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti – Marpot, Istanbul, Turcia.

Primul Client “Danube Logistics” pentru noile servicii de transportare este compania Mediterranean Shipping Company (MSC), a doua linie maritimă de transport de containere din lume. “Suntem bucuroşi şi extrem de mulțumiți de faptul ca ne-a reuşit să atragem în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti un client precum este MSC, a doua după mărime companie de transport de containere din lume. Cu siguranță, MSC va presta servicii de calitate excelentă tuturor exportatorilor şi importatorilor de mărfuri în containere din/în Moldova” declară Thomas Moser, preşedintele consiliului de administrare “Danube Logistics”.

La prima sa escală în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, nava MV Kalana a descărcat 142 containere ale MSC. Luni, 16 ianuarie, nava a plecat cu primele 22 containere MSC încărcate cu cereale din Moldova. Ulterior containerele vor for fi livrate de către MSC cumpărătorilor din Taiwan.

Compania I.C.S. “Danube Logistics” S.R.L. este investitorul general şi operatorul Portului Internaţional Liber Giurgliuleşti precum şi operator al serviciului săptămânal de transportare a mărfurilor generale şi containerelor, efectuat săptămânal pe ruta Giurgiuleşti – Istanbul. Pe lângă Terminalul de Mărfuri Generale şi Containere, PILG mai include terminalele petrolier, cerealier, pentru mărfuri în vrac precum şi o zonă industrială. Construcţia terminalului de mărfuri generale şi containere a început în Aprilie 2010 şi a fost realizată cu participarea companiilor de construcţii şi a furnizorilor internaţionali şi locali.

Pentru mai multe detalii:

Irina Burunsus
Manager Marketing si PR
Portul International Liber Giurgiulesti/ gestionat de catre societatea I.C.S. «Danube Logistics» S.R.L.
Email: i.burunsus@danlog.md
Tel: + 373 22 999 213

Read more
25.11.2011
PRIMUL EXPORT DE ULEI VEGETAL DIN PORTUL INTERNAŢIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

Vineri, 25 noiembrie 2011, Portul Internaţional Liber Giurgiulești (PILG) efectuează pentru prima dată încărcarea unei nave cu ulei de floarea soarelui produs în Moldova. Nava este încărcată la dana de mărfuri lichide în vrac, proprietate a societății Danube Logistics, care prin intermediul unei conducte recent construite, este conectată la parcul de depozitare a uleiului vegetal, amplasat în zona industrială a PILG, construcția căruia a fost finalizată de curând de către societatea TransOil Group.  Prima navă va exporta în Italia 3000 tone metrice de ulei vegetal, iar transvazarea va dura 36 de ore.

Thomas Moser, Preşedintele consiliului de administrare Danube Logistics SRL, a declarat cu această ocazie: ”Noul depozit de ulei vegetal din cadrul PILG va asigura eficienţa exportului de ulei vegetal din Moldova pe piața mondială. Credem, că odată cu începutul operării terminalului de ulei vegetal şi deschiderea terminalului de mărfuri generale şi containere, Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti se va transforma cu pași rapizi în unul din importantele centre logistice din Moldova”

Vaja Jashi, Preşedintele TransOil Group a adăugat: “În 2012 ne aşteptăm sa exportăm peste 80,000 tone metrice de ulei vegetal prin intermediul Portul Internaţional Liber Giurgiulești”

Investițiile totale a rezidenţilor PILG pană în prezent au constituit circa 70 milioane de dolari SUA, iar numărul de locuri de munca create a depășit cifra de 300. Portul Internaţional Liber Giurgiulești este amplasat la mila 72.2 a râului Dunăre şi constă din patru terminale marfare: petrolier, cerealier mărfuri în vrac solide, mărfuri generale şi containere, precum şi o zonă industrială.

Read more
19.10.2011
COMPANIA DANUBE LOGISTICS A NAVLOSIT O NAVA DE TRANSPORTARE A CONTAINERELOR DIN ESTONIA CARE VA ASIGURA CONEXIUNEA LOGISTICA SAPTAMANALA INTRE PORTUL INTERNATIONAL LIBER GIURGIULESTI SI ISTANBUL

La 19 octombrie 2011, compania Danube Logistics, a semnat un acord de navlosire a navei MV Kalana, cu compania estoniana de transport maritim Estonian Shipping Company. Nava a fost construita in 1996 in Olanda si este inregistrata in portul Tallin.  Aceasta are o capacitate de transportare de pana la 266 containere, inclusiv 20 de containere-frigidere.

Dupa semnarea acordului de navlosire in Tallinn, Thomas Moser, presedinte al consiliului de administrare Danube Logistics, a declarat: “Pe langa serviciile te transvazare si depozitare oferite de PILG, acum vom avea posibilitatea de a oferi clientilor nostri un serviciu fider (de jonctiune) in transportarea containerelor, saptamanal, din Istanbul. Nava va sosi in portul Giurgiulesti in prima jumatate a lunii noiembrie a.c, perioada in care e planificata inceperea operarii terminalului de containere”

Semnarea acordului de navlosire a avut loc in Tallin, in prezenta Prim-ministrului Vlad Filat, care a efectuat o vizita in portul din Tallin in cadrul vizitei sale oficiale in Estonia.

Portul International Liber Giurgiulesti este operat de societatea Danube Logistics SRL, companie proprietar a carei este compania olandeza EASEUR Holding BV (80%) si Banca Europeana de Reconstructii si Dezvoltare (20%).

Read more
03.10.2011
EXPOZIȚIA “TRANSPORT & LOGISTICĂ 2011”

În perioada 29 septembrie — 2 octombrie compania Danube Logistics, a participat la expoziţia anuală “Transport & Logistica 2011”. Pentru prima dată, participarea a fost realizată în comun cu societatea afiliată BEMOL RETAIL,  deoarece organizatorii expoziţiei Poliproject Exhibition în anul acesta au comasat două expoziţii:“Transport & Logistica 2011” şi “AUTOSHOW’11” într-un singur eveniment.

În cadrul expozitiei, Danube Logistics şi-a prezentat obiectele sale portuare principale: terminalul petrolier, terminalul cerealier, terminalul de mărfuri generale şi containere precum şi zona industrială. În special au fost prezentate capacităţile terminalului de mărfuri generale şi containere, finalizarea construcţiei căruia va avea loc la sfârşitul lunii octombrie anul curent, şi  care va include două dane cu o adâncime de 5 metri şi o rampa-RoRo, care vor permite  operarea containerelor şi a diverselor tipuri de marfurilor de tip general.Operarea containerelor va fi efectuata cu ajutorul  unei macarale portuare, confecţionate la comandă pentru Danube Logistics, la uzina de producere germana Sennebogen. Mărfurile transbordate prin Port vor fi transportate ulterior în/din Republica Moldova, tările Europene cât şi fostele ţări CSI folosind infrastructura trimodala a Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti. Directorul general Thomas Moser, a anunţat că, în curand vor fi facute publice tarifele la serviciile prestate prin noul terminal, care, potrivit acestuia, vor fi competitive şi transparente.

Astfel Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti va deschide noi oportunităţi pentru agenţii economici din Republica Moldova.

Read more
20.09.2011
Prim-ministrul Vlad FILAT a vizitat astăzi Complexul Portuar Giugiuleşti, care constă din Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi Portul de pasageri Giurgiuleşti

În cadrul vizitei la portul de pasageri, Premierul a solicitat înlăturarea tuturor barierelor şi asigurarea accesului direct al pasagerilor pe teritoriul portului. Totodată, Premierul a cerut instituţiilor responsabile ca, pîna la următoarea şedinţă de Guvern, sa fie informat despre numărul de nave care sînt înregistrate sub pavilion moldovenesc.

„Portul trebuie să aibă performanţă. Există perspective foarte mari şi posibilitatea de a dezvolta transportul naval pe rîul Prut», a spus Prim-ministrul.

Vlad FILAT a mai vizitat cele trei terminale ale Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG). La terminalul petrolier, el a urmărit procesul de transferare a combustibilului de pe barjă în rezervoare. Prim-ministrul a inspectat locul unde se construieşte terminalul pentru mărfuri generale, care urmează să fie dat în exploatare la începutul lunii noiembrie 2011, şi a apreciat cea mai recentă achiziţie a Portului — cea mai mare macara din Moldova, care poate ridica o încărcătură de 70 de tone. Premierul a fost informat că această instalaţie costa 1 mil. de euro şi a fost adusă din Germania. Vlad FILAT a testat personal cum funcţionează utilajul.

Tot astăzi, Premierul a vizitat terminalul cerealier. Prin intermediul terminalului cerealier, doar în primul semestru al acestui an, au fost transportate 172 mii tone de cereale. Pînă la momentul de faţă, investitorul general al PILG a efectuat un volum de investiţii de 47 mil. dolari SUA.

Premierul s-a arătat mulţimit de situaţia din Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti.

„Mi-a plăcut ceea ce am văzut aici şi faptul că obiectivele stabilite la ultima întîlnire cu conducerea portului au fost implementate», a spus Vlad FILAT şi şi-a exprimat convingerea că toate problemele existente vor fi rezolvate treptat, inclusiv cele ce ţin de infrastructură.

În context, Premierul a menţionat că proiectul reconstrucţiei arterei Chişinău-Giurgiuleşti este în implementare, costul proiectului fiind de 124 mil. euro. Potrivit lui, prima parte a acesteia urmează a fi finalizată pînă la finele anului 2012, iar a doua parte — pînă în 2013. De asemenea, Vlad FILAT a specificat că urmează să fie finalizate şi lucrările la tronsonul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti, iar capacitatea portantă a acestuia urmează a fi majorată de la 1000 tone pe eşalon la 3000 de tone. Aceasta va fi prima conexiune în regiune care va permite primirea garniturilor de tren, atît pe osie europeană, cît şi a modelului din ţările spaţiului ex-sovietic.

Thomas MOSER, directorul general al Companiei „Danube Logistics», investitorul general al PILG, a mulţumit Guvernului pentru suportul acordat în implementarea proiectului dat, menţionînd că acesta va aduce beneficii tuturor.

Read more
23.08.2011
PREMIERUL MOLDOVEI VA EFECTUA O VIZITĂ LA PORTUL INTERNAŢIONAL GIURGIULEŞTI

Chişinău, 22 august ( INFOTAG ). Prim-ministrul Vladimir Filat va efectua pe 5 septembrie o vizită la Portul Internaţional Giurgiuleşti, care are statut de zonă economică liberă, pentru a lua cunoştinţă de problemele cu care se confruntă acesta. Despre aceasta el a anunţat în cadrul întrevederii cu conducerea companiei «Danube Logistics», care este investitorul şi operatorul general al portului.

Serviciul de presă al Guvernului a relatat pentru INFOTAG că părţile au discutat măsurile necesare pentru facilitarea activităţii şi dezvoltarea portului, cu scopul majorării exportului din Moldova.

Directorul executiv «Danube Logistics», Thomas Moser, a spus că investiţiile companiei în dezvoltarea portului au depăşit $65 mil., iar în toamnă urmează să fie deschis un terminal nou — pentru transportul de mărfuri şi containere, ceea ce va duce la creşterea volumului de mărfuri transportate prin port.

Potrivit lui, pentru facilitarea activităţii portului, trebuie ajustată şi perfecţionată baza normativă de reglementare, precum şi practica de control a mărfurilor la frontieră. De asemenea, trebuie consolidată calea ferată de la Giurgiuleşti, precum şi îmbunătăţită calitatea traseului auto M3.

Premierul a dat asigurări că pînă în anul 2013 va fi finisată reparaţia traseului Chişinău-Giurgiuleşti.

«Ne dorim diversificarea exporturilor şi mizăm că prin intermediul portului vom reuşi să trimitem în afara ţării şi alte produse decît petrol şi cereale, cum ar fi carnea», a specificat premierul.

Filat a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea autorităţilor implicate în procesul de control al mărfurilor la frontieră, în vederea ajustării cadrului normativ vamal.

Read more
06.04.2011
VOLUMUL MĂRFURILOR TRANSBORDATE PRIN INTERMEDIUL PORTULUI INTERNAŢIONAL LIBER GIURGIULEŞTI A CRESCUT ÎN PRIMUL TRIMESTRU CU 32% ÎN COMPARAŢIE CU ACEEAŞI PERIOADĂ DIN ANUL 2010

Volumul de mărfuri transbordate prin intermediul Portului internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) continuă să crească. Rezultatele obţinute în primul trimestru al anului 2011 demonstrează că volumul total al transbordărilor a atins cifra de 82,172 tone în comparaţie cu cantitatea totală de 62,015 tone transbordată în anul precedent, ceea ce reprezintă o creştere cu 32.5%. Volumul produselor petroliere transbordate a sporit cu 55%, iar cel al produselor cerealiere – cu 25%. Mai mult de atât, volumul transbordărilor de materiale de construcţii efectuate în primul trimestrul al anului 2011 constituie 2260 tone metrice.

Read more
20.01.2011
VOLUMUL MĂRFURILOR TRANSBORDATE PIRN INTERMEDIUL PORTULUI INTERNAŢIONAL LIBER GIURGIULEŞTI ÎN ANUL 2010 A DEPĂŞIT CONSIDERABIL AŞTEPTĂRILE

Pe parcursul anului 2010 Portul International Liber Giurgiulesti a efectuat transbordari de marfuri in volum de 371,211 tone metrice, depasind de 5 ori volumul total din anul 2009. Din totalul marfurilor transbordate 59% revin produselor cerealiere, 23% — pietrisului si 16% produselor petroliere. “Totalul volumului de marfuri transbordate in anul 2010 a depasit asteptarile noastre si va continua sa creasca anul acesta odata cu darea in exploatare a terminalului de marfuri generale si containere in primavara” a declarat Thomas Moser, presedintele consiliului de administrare al Danube Logistics – investitorul general si operatorul Portului International Liber Giurgiulesti.

Pe langa operatiunile de logistica pe care le ofera, Portul International Liber Giurgiulesti se implica tot mai activ in promovarea zonei sale industriale insvestitorilor locali si international. In acest context Thomas Moser a declarat urmatoarele: “Sunt ferm convins ca vom  reusi sa finalizam negocierile pe care le purtam cu un sir de investitori, care intentioneaza sa  amplaseze unitati de producere importate pe teritoriul portului in anul 2011. Odata cu venirea lor, vor fi create noi locuri de munca de care va beneficia intreaga regiune”

Portul International Liber Giurgiulesti este operat de catre societatea I.C.S. “Danube Logistics” S.R.L., proprietate a companiei olandeze EASEUR HOLDING BV (80%) si a Bancii Europene de Reconstructii si Dezvoltare (20%).

Read more
26.10.2010
VOLUMUL MĂRFURILOR TRANSBORDATE PRIN INTERMEDIUL PORTULUI INTERNAŢIONAL LIBER GIURGIULEŞTI A CRESCUT CONSIDERABIL ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2010

În decursul primelor 9 luni ale anului 2010, în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) au fost transbordate 264,285 tone metrice de mărfuri, ceea ce reprezintă o creştere de 10 ori în comparaţie cu volumul total al marfurilor transbordate în aceeaşi perioadă a anului 2009. Cantitatea totala de mărfuri transbordate include următoarele mărfuri: cereale – 61/3%, pietriş – 23.8, produse petroliere 14.6%. Thomas Moser, Directorul Consiliului de administrare al Î.C.S. „DANUBE LOGISTICS” S.R.L. – investitorul general şi operatorul PILG – a declarat că se preconizează ca volumul total al mărfurilor transbordate în 2010 să depasească cifra de 300,000 tone metrice, comparativ cu volumul total de 79,000 tone metrice de mărfuri transbordate în anul 2009.

În privinţa lucrărilor de construcţie în curs de desfăşurare la Terminalul de Mărfuri Generale şi Containere din cadrul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, Thomas Moser a menţionat următoarele: „Am reuşit să recuperăm o parte din timpul pe care l-am ratat din cauza inundaţiilor din anul acesta. Preconizăm să finalizam toate lucrările majore până la sfârşitul anului şi să dăm în exploatare terminalul în martie-aprilie 2011. Pe lângă cheiul de la terminalul nou, în luna septembrie am început lucrările de construcţie a unei rampe ro-ro, care va asigura accesul direct al camioanelor şi altor vehicule pe navele de la terminalul nou.”

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti este gestionat de Î.C.S. „DANUBE LOGISTICS” S.R.L., ai cărei proprietari sunt compania olandeză EASEUR Holding BV (80%) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (20%).

Read more
20.09.2010
VIZITA PRIM-MINISTRULUI FILAT ŞI A DELEGAŢIEI DE AFACERI A REPUBLICII MOLDOVA ÎN CHINA

Reprezentanţi din 246 ţări şi organizaţii internaţionale au participat la Expoziţia Mondială 2010 Shanghai, China, organizată cu genericul „Un oraş mai bun, o viaţă mai bună”. Expoziţia a fost organizată pe malul râului Hunagpu, în centrul or. Shanghai, fiind deschisă la 1 mai 2010. Se aşteaptă ca spre finele expoziţiei, 31 octombrie 2010, numărul vizitatorilor să depăşească cifra de 70 milioane.

Tema pavilionului Republicii Moldova din cadrul Expoziţiei Mondiale este „Oraşul Meu este şi Oraşul Tău”. Pavilionul nostru este format din peisaje atrăgătoare cu câmpii şi păduri în calitate de decor, precum şi din piramide inversate cu ecrane pe fiecare latură cu programe distractive în calitate de element de design principal. Punctele principale de atracţie ale pavilionului nostru au fost Vinurile – valoarea eternă a Moldovei, cu şedinţe de degustare a vinurilor, precum şi Arta Populară din Republica Moldova, reprezentată prin intermediul obiectelor de „artă decorativă” cum sunt obiectele din ceramică, sculpturile din piatră şi lemn, obiectele confecţionate din mladă de viţă de vie, covoarele naţionale şi multe altele.

Thomas Moser şi Ala Aydov au făcut parte din delegaţia formată din peste 80 oameni de afaceri moldoveni şi reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova în frunte cu Prim-ministrul Vlad Filat, care s-a aflat la Shanghai şi Beijing în perioada 11-14 septembrie. Pe agenda zilei au fost incluse următoarele întâlniri: Forumul de Afaceri Moldo-Chinez din Shanghai, Expoziţia Mondială 2010 Shanghai, vizitarea pavilioanelor, recepţia oficială organizată de Republica Moldova cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Moldova în cadrul Expoziţiei şi Forumul de Afaceri Moldo-Chinez. „Participarea Republicii Moldova la această Expoziţie reprezintă o oportunitate importantă pentru a atrage atenţia asupra Republicii Moldova pe plan internaţional. Forumurile de Afaceri Moldo-Chineze au constituit o primă etapă în sensul consolidării relaţiilor de colaborare dintre companiile chineze şi cele moldoveneşti. China este deja un partener de afaceri important pentru Republica Moldova, iar companiile chineze cu siguranţă se vor număra printre cei mai mari investitori din Republica Moldova în viitor. Vom facilita dezvoltarea relaţiilor comerciale cu China odată cu finalizarea noului terminal de containere din cadrul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti şi vom invita companiile din China să efectueze investiţii în zona economică liberă din Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti,” a menţionat Thomas Moser.

Read more
26.08.2010
VALERIU LAZAR ÎN VIZITĂ ÎN PILG PENTRU A FACE BILANŢUL PROCESULUI CONTINUU DE EXTINDERE A PORTULUI

Marţi, 24 august 2010, vice prim-ministrul, Ministrul Economiei, Dl Valeriu Lazăr împreună cu Viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, au vizitat Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG). Vizita oficialilor nominalizaţi a făcut parte din cadrul vizitei de lucru efectuate de Dl Lazăr în zonele economice din sudul republicii. Pe parcursul vizitei in PLLG a fost organizată o şedinţă de lucru la care au participat şi administraţia portuară, reprezentanţii Biroului Vamal Cahul, Căpitănia Portului, precum şi reprezentanţii ÎS „Calea Ferata din Moldova”.

Subiectele principale de pe agenda şedinţei de lucru au constituit dezvoltarea parcului industrial din cadrul portului, situaţia lucrărilor de construcţie curente la terminalul de mărfuri generale şi de containere, precum şi aspecte legate de interacţiunea PILG cu alte organe de stat. Ulterior, administraţia a organizat o excursie pe şantierul de construcţie unde invitaţii au fost familiarizaţi cu echipamentele şi tehnologiile de ultimă oră. „Lucrările de construcţie sunt în toi şi am văzut cum sunt utilizate cele mai avansate tehnologii internaţionale aici în Moldova”, a menţionat Dl Lazăr.

Dinamica portului este în creştere, şi un număr tot mai mare de oameni de afaceri îşi dau bine seama de impactul său benefic asupra afacerilor şi pentru ţară în general. „Din perspectiva dinamicii, acest proiect este mai reuşit decât altele din apropiere, precum din Ucraina şi România”, a concluzionat vice prim-ministrul, Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Preşedintele companiei EASEUR HOLDING BV, principalul acţionar al societăţii „Danube Logistics” SRL, Dl Thomas Moser a declarat pentru presă că motivul pentru care a investit în acest proiect este încrederea dumnealui în potenţialul substanţial de creştere economică a Republicii Moldova. „Activitatea portului creşte în mod considerabil. La ora actuală, avem deja transbordate 185,000 tone metrice în anul curent, ceea ce constituie o cifră care depăşeşte de 2.3 ori volumul total pentru anul 2009”.

Read more
19.08.2010
EXERCIŢIU DE PREGĂTIRI DE INTERVENŢIE ÎN CAZ DE SCURGERE DE PRODUSE PETROLIERE

La data de 18 august 2010, în cadrul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti a fost desfăşurat un exerciţiu de pregătire pentru intervenţii în caz de scurgere de produse petroliere. Scopul acestui exerciţiu a fost de a instrui angajaţii, precum şi de a le perfecţiona abilităţile pentru descărcarea în siguranţă a unei nave petroliere în corespundere cu toate regulile şi procedurile. Exerciţiul dat a inclus un instructaj de  utilizare corectă a  barajul protector şi să echipamentulul de colectare a produselor petroliere astfel încât în eventualitatea extrem de irealizabilă a unei scurgeri de petrol, personalul din port să poată colecta petrolul de la suprafaţa apei şi să nu permită extinderea suprafeţei de petrol spre râu. Desfăşurarea echipamentului de colectare este o măsură standard practicată la fiecare acostare/recepţionare şi încărcare a unei nave petroliere. Totuşi, practicarea acestei măsuri în cadrul unui exerciţiu este de o valoare sporită şi prezintă mai multe avantaje pentru angajaţi decât în cazul unor situaţii reale deoarece în primul caz angajaţii au mai mult timp pentru a adresa întrebări şi a repeta acţiunile, astfel perfecţionându-se abilităţile tuturor angajaţilor.

Exerciţiul s-a desfăşurat sub supravegherea Serviciului de combatere a incendiilor din raionul Cahul, care a declarat că în cadrul procedurii nu au fost depistate greşeli. Reprezentanţii autorităţii menţionate au declarat că sunt foarte satisfăcuţi de rezultatele muncii efectuate.

Read more
11.08.2010
CEA MAI MARE NAVĂ PRIMITĂ ÎN PILG

La 29 iulie 2010 Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti a recepţionat cea mai mare navă maritima din istoria sa. Este vorba de nava petrolieră Makhambet care navighează sub pavilionul statului Sfântul Vincenţiu şi Grenadinele, având o capacitate totală de transportare de 12,000 tone metrice, o lungime de 149 m şi o lăţime de 17 m. Nava menţionată a transportat produse petroliere din Grecia în Moldova.

În timpul acostării la dana petrolieră din PILG, nava a fost asistată de pilotul de port şi de remorcherul societăţii Danube Logistics. Navă navlosită de BEMOL TRADING SRL, şi-a transvazat cu succes încărcătura de diesel şi benzină în rezervoarele de depozitare de la terminalul petrolier al societăţii Danube Logistics

Read more
21.07.2010
LUCRARILE DE CONSTRUCTIE A TERMINALULUI DE MARFURI GENERALE SI CONTAINERE DIN PORTUL INTERNATIONAL LIBER GIURGIULESTI AU FOST RELUATE

Joi, 20 iulie, Compania Danube Logistics, investitorul general si operatorul Portului International Liber Giurgiulesti, a reluat lucrarile de constructie a terminalului de containere si marfuri generale. Lucrarile de constructie au fost stopate din 23 iunie in rezultatul cresterii nivelului apelor în raul Prut si fluviul Dunarea. Primul pas preluat de catre Danube Logistics va fi restabilirea santierului de constructie, care a fost afectat de inundatii, pentru a relua lucrarile cu aplicarea utilajului greu. In urma inundatiilor, procesul de efectuare a lucrarilor de constructii a fost retinut cu cel putin 1 luna. Cu toate acestea, Danube Logistics tinde sa finiseze constructia terminalului pana la finele anului curent, astfel incat darea in exploatare a terminalului sa fie posibila in primul trimestru al anului 2011.

Read more
PREȘEDINTELE IGOR DODON A EFECTUAT O VIZITĂ ÎN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

În cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale care se apropie, actualul Președinte Igor Dodon a efectuat o vizită în Portul Internațional Liber Giurgiulești la 6 octombrie 2020. Mathias von Tucher, Directorul General al Danube Logistics S.R.L. l-a informat pe Președintele Dodon, despre provocările din acest an cauzate de pandemie și de nivelul scăzut al recoltelor, dar și despre transbordarea cu succes a unor noi tipuri de activități operaționale, cum este importul de metal uzat, fontă brută pentru excavatoare nivelatoare, rulouri de oțel și cereale.Â

 

De asemenea, Mathias von Tucher i-a comunicat Președintelui despre numeroasele proiecte investiționale aflate în curs de desfășurare în cadrul Portul Internațional Liber Giurgiulești. În acest context, delegația Președintelui a vizitat șantierul de construcție al Danube Oil Company, companie rezidentă în port care planifică să dea în exploatare în 2021 instalația de presare a uleiului vegetal dotată cu cele mai noi tehnologii.

Read more
Show more