SEIZE
THE OPPORTUNITY
Despre PILG

Întreaga suprafaţă a Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) este amplasată pe secțiunea maritimă râului Dunărea. Graţie amplasării sale adâncimea disponibilă a apei este de până la 7m. PILG este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime. În acest context, PILG reprezintă pentru clienţii săi:

O zonă excelentă pentru dezvoltarea afacerii, datorită poziţionării sale strategice, infrastructurii de transport trimodale, mediului de preţ rentabil, precum şi regimului fiscal şi vamal unic.

Un centru regional de logistică la frontiera Uniunii Europene cu acces la căile de comunicaţie terestră, calea ferată cu ecartament îngust și larg, la felși la căile de comunicație fluvială şi maritimă.

Unicul punct fluvio-maritim direct de distribuţie şi transbordare în/din Republica Moldova.

Arată
LOCAȚIE

Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG), este situat la km 133.8 (a 72.2 milă maritimă) de Marea Neagră pe fluviul Dunărea. PILG, beneficiază de o poziție strategică datorită amplasării la hotarele Moldovei cu România și Ucraina.Datorită accesului direct la Marea Neagră pe nave maritime și la țările amplasate pe canalul Dunăre pe barjele fluviale, precum și datorită accesului la conexiunile de cale ferată spre fostele țări CSI si țările membre ale Uniunii Europene PILG se transformă într-un centru logistic de importanță majoră nu doar pentru Moldova, dar și pentru întreaga regiune.

Ascunde
Ultimele noutăți
Toate noutățile
22.03.2021
BERD protejează activitatea Portului Giurgiulești din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și-a executat drepturile în baza documentelor de finanțare și garantare a executării obligațiilor cu privire la participațiunea Danube Logistics Holding BV în cadrul Danube Logistics SRL (Danube Logistics), operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești din Republica Moldova.

 

Acțiunea de executare a BERD, care început la 18 martie 2021, are ca scop asigurarea operațiunilor neîntrerupte și extinderea continuă a Portului Internațional Liber Giurgiulești, precum și protejarea intereselor financiare ale BERD în cadrul proiectului.

 

BERD încearcă să împiedice orice încercare de a redirecționa fonduri de la Danube Logistics, ca rezultat a administrării externe impuse asupra companiei, deoarece aceasta va pune compania în dificultăți financiare severe.

 

Acțiunea este un răspuns la decizia unui executor judecătoresc din 25 februarie de a numi un administrator extern al portului, în urma unei cereri contestate împotriva unuia dintre beneficiarii finali ai Danube Logistics Holding BV.

 

BERD a considerat această numire o imixtiune în funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua funcționarea și de a-și plăti datoriile, precum și în conflict cu interesele legitime ale BERD, ca deținător a garanțiilor asupra participațiunilor din capitalul  Danube SRL și ca beneficiar economic al acestora.

 

BERD a sprijinit Danube Logistics în vederea dezvoltării Portului Internațional Liber Giurgiulești  încă din anul 2005. În prezent, BERD este cel mai mare creditor al Danube Logistics, precum și principalul beneficiar al pachetului de acțiuni al Danube Logistics Holding BV în cadrul Danube Logistics.

 

Portul Internațional Liber Giurgiulești este singurul port maritim-fluvial al Republicii Moldova situat pe Dunăre. În medie, portul facilitează comerțul internațional al companiilor moldovenești cu peste 50 de țări în fiecare an.

 

Sursa: https://www.ebrd.com/moldova-statement-romanian

Read more
26.02.2021
AMBASADORUL REGATULUI ȚĂRILOR DE JOS A EFECTUAT O VIZITĂ ÎN PORTUL INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI

— 934 mii tone de mărfuri transbordate prin PILG în 2020, în pofida restricționării exporturilor de cereale în a doua jumătate a anului 2020 din cauza secetei severe și a pandemiei de Coronavirus

— Activitățile din cadrul PILG se desfășoară la cote maxime, cu proiecte de construcții pe ultima sută de metri, în curs de desfășurare și altele preconizate pentru viitorul apropriat

— Accesul echitabil al investitorilor la normele de drept în Republica Moldova este amenințat de tentativa continuă de expropriere a intereselor economice ale Danube Logistics Holding BV și ale BERD în Danube Logistics SRL prin intermediul sistemului de justiție din Republica Moldova

 

Chișinău, 26 februarie 2021. Operațiunile și proiectele de construcții din cadrul Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) au fost subiectele cheie discutate în timpul vizitei Excelenței Sale dl Roelof van Ees, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România și Republica Moldova, și a dlui Floris van Eijk, Șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, în PILG, miercuri 24 februarie. Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, a subliniat că PILG continuă să susțină comerțul internațional al Moldovei în pofida provocărilor cauzate de pandemie și, în special, de reducerea cu 50% a exporturilor de cereale (-250 mii tone comparativ cu anul 2019) din cauza nivelului scăzut al recoltei. Cu toate acestea, PILG a reușit să înregistreze un volum de transbordări de 934 mii tone în 2020, demonstrând astfel importanța transportului liber de mărfuri pe nave maritime și fluviale pentru importatorii și exportatorii moldoveni.

 

Domnul von Tucher a declarat că procesul de dezvoltare al PILG este în plină desfășurare, cu noi obiecte în curs de construcție: instalațiile de depozitare a etanolului și vinului sunt aproape finalizate, iar lucrările la o fabrică de presare a uleiului vegetal avansează cu pași rapizi. Pe lângă acestea, alte două companii rezidente intenționează să demareze construcția unor depozite de cereale.

 

Directorul general al Danube Logistics SRL a discutat cu Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos și despre actuala tentativă de expropriere a intereselor economice deținute de Danube Logistics Holding BV și BERD în cadrul Danube Logistics SRL, prin intermediul sistemului judiciar moldovenesc. E.S. Domnul Roelof van Ees și-a exprimat îngrijorarea cu privire la actualele procese de judecată și recentele decizii ale instanțelor de judecată: „Pentru Republica Moldova este crucial să susțină supremația legii și să protejeze interesele legitime ale investitorilor străini în țară. În caz contrar, Moldova va rata investițiile străine directe și posibilitatea de a asigura creșterea economică, care sunt atât de necesare.”

 

Danube Logistics SRL, operatorul și investitorul general al Portului Liber Internațional Giurgiulești, este o societate subsidiară al cărei asociat unic este compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Conform unui acord de participare, BERD are dreptul de a beneficia în prezent de 65% din venituri din eventuale vânzări de părți sociale și din dividende aferente participațiunii deținute de Danube Logistics Holding BV în Danube Logistics SRL.

Read more
22.02.2021
PILG A TRANSBORDAT ECHIPAMENT SUPRADIMENSIONAT PENTRU O ÎNTREPRINDERE MARE DE PRELUCRARE A PRODUSELOR ALIMENTARE DIN MOLDOVA

Echipamentul expediat din portul Straubing (Germania) de către compania belgiană specializată în domeniul logisticii „Projects & Industrial Logistics BVBA” a ajuns la destinație în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) ieri, 21 februarie, parcurgând traseul pe râul Dunărea timp de 10 zile.

 

Operatorii experimentați de la terminalul de mărfuri din PILG au efectuat cu succes în decurs de 3 ore descărcarea a 8 unități cu o greutate de până la 42 tone, cu ajutorul macaralei noastre mobile pentru încărcături de mare tonaj. Unitățile supradimensionate cu o lățime de până la 7 m au fost încărcate în camioane de mare tonaj pentru a fi transportate ulterior la Südzucker Moldova. Având în vedere lățimea excesivă a acestor unități transbordate, a fost necesar de a construi o ieșire separată temporară pentru a face posibil procesul de transportare.

Read more
16.11.2020
DANUBE LOGISTICS COLABOREAZĂ CU UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI ÎN CADRUL PROIECTULUI „DIONYSUS”

Danube Logistics este partener strategic asociat în cadrul proiectului DIONYSUS, acesta fiind cofinanțat din fondurile UE în cadrul Programului Transnațional Dunărea. Obiectivul proiectului este „integrarea Dunării în mod inteligent și sustenabil în lanțurile de transport multimodale și intermodale”. Danube Logistics a stabilit o relație strânsă de colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), care – în calitatea sa de partener de proiect în cadrul „Instrumentului European de Vecinătate” – gestionează aspectele proiectului DIONYSUS ce țin de Republica Moldova.

 

La 13 noiembrie 2020, în vizită în Portul Internațional Liber Giurgiulești s-a aflat o delegație de la UTM în frunte cu Șeful departamentului Transport, conf. univ., doctor în științe tehnice, dl Victor Ceban. Directorul general al Danube Logistics, dl Mathias von Tucher, a prezentat instalațiile portuare și conexiunile intermodale și multimodale. Participanții la proiect au discutat despre perspectivele și provocările legate de realizarea proiectului, luând în considerație aspectele problematice ce țin de conexiunile interne din Republica Moldova. Danube Logistics salută acest început productiv de colaborare cu experții de la UTM în cadrul proiectului DIONYSUS.

Read more